Elevii claselor a VIII-a se pot îndrepta din toamnă către învăţământul profesional, recentele modificări ale Legii Educaţie Naţionale permiţând acest lucru. În anul 2012 (anul reintroducerii claselor profesionale), dar şi în 2013, doar absolvenţii claselor a IX-a puteau fi admişi în clasele profesionale.
Potrivit insp. Laura Hacman, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava, „această schimbare este un semn clar de politică guvernamentală orientată spre învăţământul profesional”. Potrivit acesteia, în anul şcolar 2014-2015, la nivelul judeţului, clasele profesionale vor fi organizate de aceleaşi unităţi de învăţământ care au avut astfel de clase şi în ultimii doi ani, iar domeniile dintre care elevii vor putea alege sunt aceleaşi cu cele propuse până acum.
În anul 2013-2014, 22 de unităţi de învăţământ au organizat clase profesionale, cu 14 calificări, fiind încheiate 118 parteneriate cu agenţi economici. La nivelul judeţului, cele mai bine reprezentate specializări au fost cele de Mecanic auto, Ospătar, Tinichigiu, Vopsitor auto, Confecţioner produse textile, Lucrător hotelier şi Tâmplar universal.
De menţionat că începând din acest an, durata învăţământului profesional va fi de trei ani, faţă de doi, cât este în prezent.
Pentru anului şcolar 2013-2014, circa 900 de elevi suceveni s-au înscris pentru frecventarea claselor profesională, cifră asemănătoarea cu cea înregistrată pentru anul şcolar 2012-2013.
Recentele modificări ale Legii Educaţiei mai acordă posibilitatea absolvenţilor învăţământului profesional, care promovează examenul de certificare a calificării profesionale, să urmeze cursurile învăţământului liceal, doar la forma cu frecvenţă redusă. Totodată, o altă prevedere stipulează faptul că se acordă tarif redus cu 50% pentru transportul local în comun şi elevilor din învăţământul profesional. În prezent, se asigură tarif redus cu 50% pentru transportul local în comun doar pentru elevii din învăţământul obligatoriu şi liceal, creându-se o situaţie discriminatorie pentru elevii din învăţământul profesional.
(11 ian 2014, 00:34:38
As fi vrut totusi printre aceste profesii sa fie si unele mai rare precum cele de artist in sticlarie. Suntem recunoascuti ca artisti in sticla, si avem multe cereri, ar fi o pierdere maire daca nu investim deja in bazele care exista deja pe acest domeniu.