Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava au început urmărirea penală faţă de Aurel Olărean, primarul municipiului Rădăuţi. Acesta este acuzat de comiterea infracţiunii de abuz în serviciu, constând în aceea că a refuzat să iniţieze o hotărâre de Consiliu Local prin care să se constate încetarea mandatelor a trei consilieri locali şi înlocuirea acestora cu supleanţii de pe listele electorale.
Plângerea penală în acest caz a fost formulată atât de prefectul de Suceava, Florin Sinescu, dar şi de Simion Sticleţ, supleant pe listele USL care trebuia să ia locul unuia dintre demisionarii din Consiliul Local Rădăuţi.
„Am cerut şi daune de 10.000 de lei din partea primarului Aurel Olărean, care timp de nouă luni nu a vrut să constate încetarea mandatelor de consilieri locali pentru Nistor Tătar şi Lăcrămioara Loghin şi să iniţieze hotărârea de înlocuire cu supleanţii de pe listele USL. Între timp, după ce am depus această plângere penală, primarul Olărean m-a contactat şi mi-a cerut să ne împăcăm şi să-mi retrag plângerea, ceea ce nu se va întâmpla”, a arătat Simion Sticleţ.
Am încercat să luăm un punct de vedere şi din partea primarului Aurel Olărean vizavi de acest dosar şi de faptul că este urmărit penal pentru abuz în serviciu, dar acest lucru nu a fost posibil. Din ceea ce se cunoaşte, primarul Olărean este plecat în concediu, de la mijlocul lunii decembrie, undeva în America de Sud sau Bahamas.
Olărean a pierdut şi în instanţă
O acţiune similară a fost formulată şi în instanţă. După mai multe luni de judecată, în luna martie a anului trecut, Tribunalul Suceava a dat câştig de cauză celor care l-au reclamat pe Aurel Olărean.
În plângerea adresată instanţei de judecată se arată următoarele: „Nistor Tătar a demisionat din funcţia de consilier local încă din data de 06.07.2012, dar nici până în prezent (n.a. - ianuarie 2013) Consiliul Local al municipiului Rădăuţi nu a luat act de vacantarea postului, şi să valideze altă persoană în funcţia de consilier local, refuzând să aplice dispoziţiile legale mai sus menţionate. Faţă de situaţia creată, au fost efectuate demersuri şi la Prefectura judeţului Suceava, această instituţie punând în vedere Consiliului Local al municipiului Rădăuţi să aplice şi să respecte dispoziţiile legale”.
Magistraţii au admis plângerea celor de la USL, semnată de preşedinţii a trei formaţiuni politice, PSD Suceava, PNL Suceava şi PC Suceava. Ca atare, soluţia a fost următoarea: „Obligă pârâtul Primarul Municipiului Rădăuţi să iniţieze un proiect de hotărâre privind constatarea încetării mandatului de consilier local al domnului Nistor Tătar înscris pe listele USL la alegerile locale din 10.06.2012 pentru Consiliul Local Rădăuţi şi declararea ca vacant a postului de consilier local deţinut de acesta. Obligă pârâtul Consiliul Local Rădăuţi să adopte o hotărâre de validare a mandatelor de consilieri locali pe locurile rămase vacante, a următorilor supleanţi înscrişi pe listele USL la alegerile locale din 10.06.2012, respectiv Alupoaie Vasile, Mihai Gavril şi Sticleţ Simion”.
Decizia a fost pusă în aplicare tot cu întârziere, adică după mai bine de o lună de zile de la decizia pronunţată de Tribunalul Suceava.