Asistenţa socială este un punct nevralgic al României, dar în ultima perioadă s-au făcut paşi importanţi pentru a readuce familia în centrul preocupărilor societății și agendei publice. Printre cei care luptă cu succes pe această linie este şi un sucevean. Se numeşte Codrin Scutaru şi ocupă funcţia de ministru secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale și Persoanelor Vârstnice.
„Cele mai importante strategii naționale în domeniul social au fost deja redactate. Este vorba de Strategia națională pentru incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități și Strategia națională pentru protecția și promovarea drepturilor copilului pentru perioada 2014-2020. De asemenea, am demarat procesul de elaborare a Strategiei naționale pentru reducerea sărăciei și promovarea incluziunii sociale pentru aceeași perioadă, care va marca viziunea instituțională a Guvernului pentru combaterea sărăciei în rândul românilor”, a arătat Codrin Scutaru.
Aceste documente strategice de țară au fost elaborate prin consultarea și contribuția directă a societății civile și a instituțiilor europene și internaționale şi se adresează tuturor celor 20,2 milioane români, de la naștere și pe întreg parcursul vieții.
Combaterea sărăciei, un proiect care începe să dea roade
Una din componentele esenţiale ale activităţii lui Codrin Scutaru la Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale și Persoanelor Vârstnice este combaterea sărăciei în rândul populaţiei din România. Programele propuse pe această linie au fost aprobate, iar primele rezultate concrete s-au văzut deja. „Până în prezent avem rezultate, circa 240.000 de persoane au ieşit din acest risc de sărăcie prin intermediul programelor inițiate de ministerul nostru. Sunt rezultate încurajatoare care ne arată că suntem pe drumul cel bun şi trebuie nu doar să continuăm eforturile în această direcţie, ci chiar să le intensificăm”, a arătat Codrin Scutaru.
La fel de importantă este şi legea economiei sociale, aprobată deja de Guvern şi care în curând urmează să intre în dezbaterea Parlamentului în vederea aprobării.
„Prin această lege putem face pași importanți pentru creșterea ratei de ocupare a persoanelor provenind din grupurile defavorizate, inclusiv a minorității rome”, a menţionat ministrul secretar de stat originar din judeţul Suceava.
Bani mai mulţi pentru creşterea copilului şi susţinerea familiei
Pentru a scoate din sărăcie importante categorii de persoane, ministerul din care face parte şi Codrin Scutaru a decis în cursul anului trecut să mărească cele mai importante beneficii de asistenţă socială. Astfel, a fost majorată indemnizația pentru creșterea copilului de la 75% din media veniturilor la 85% din media veniturilor, acordarea stimulentului de inserție și pentru cei care au optat varianta concediului de 2 ani. De asemenea, a fost majorat nivelul venitului minim garantat (ajutorul social) cu 8,5% din iulie 2013 și încă 4,5% din ianuarie 2014. Cuantumul alocației pentru susținerea familiei a crescut cu 30% din iulie 2013, respectiv a limitei de venituri până la care se acordă această alocație cu 43% (de la 370 lei/persoană la 530 lei/persoană). Nu în ultimul rând, trebuie spus că au fost introduse ajutoarele pentru încălzirea locuinței cu energie electrică.
Care sunt proiectele pentru 2014 în domeniul social
Continuarea reformei și a modernizării sistemului de asistență socială prin transformarea acestuia dintr‐un sistem pasiv în unul proactiv de susținere a familiei sunt principalele obiective pe care Codrin Scutaru spune că Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale și Persoanelor Vârstnice le are pentru anul care tocmai a început.
„Vom muta accentul de pe asistența acordată individului pe construirea măsurilor de protecție socială în jurul protecției familiei. Un alt obiectiv este creșterea rolului instituțional al Direcției pentru protecția copilului și a Direcției pentru protecția și promovarea persoanelor cu dizabilități.
Continuarea reformării sistemului de evaluare a persoanelor cu dizabilități și schimbarea paradigmei de la evaluarea a ceea ce nu poate face persoana cu dizabilități către o evaluare a ce poate face și cum poate deveni parte activă din societate este o altă prioritate pentru anul 2014”, a mai arătat Codrin Scutaru.
Eforturi importante se vor materializa şi pentru finalizarea Strategiei naționale pentru reducerea sărăciei și incluziune socială, dar şi continuarea apărării cu fermitate a drepturilor câștigate de cetățeni europeni pentru românii care lucrează în străinătate și familiile acestora din țară.