Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 7 ian 2014 - Anul XIX, nr. 2 (5511)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Explicaţii

Fosta conducere a Oficiului de Pedologie, acuzată de management prost de Direcţia Agricolă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Neplata salariilor şi trimiterea a jumătate dintre angajaţi în șomaj, la Oficiul Judeţean pentru Studii Pedologice şi Agrochimice (OJSPA) Suceava, este urmarea unui prost management promovat de fosta conducere a oficiului, consideră directorul Direcţiei Agricole Suceava, Vasile Schipor. Potrivit acestuia, fosta conducere a fost mai preocupată să-şi asigure salarii mari, decât de buna funcţionare a instituţiei, ajunsă în situaţia de a i se rezilia pentru neplată contractele de închiriere, gaz, energie electrică, apă, canalizare, telefon etc. Schipor a explicat că OJSPA este o instituţie care a avut la dispoziţie sume foarte mari de bani, pe care nu le-a folosit însă judicios.

„OJSPA este o instituţie publică ce îşi asigură banii de salarii din venituri proprii, iar pentru studiile pe care le face primeşte prin noi bani de la Ministerul Agriculturii. Din aprilie 2013 nu s-au mai decontat banii pentru studiile efectuate- circa cinci miliarde de lei vechi, dar ei nu au făcut nimic ca să găsească alte surse de finanţare, deşi pe studii pedologice pentru terenuri agricole au monopol. Situaţia lor managerială a fost defectuoasă şi conducerea proastă. Deşi legea spune că salarizarea se face în conformitate cu salarizarea personalului plătit din fonduri publice, ei aveau salarii de trei ori mai mari. Le-am sugerat un plan de reabilitare financiară, dar n-au făcut nimic”, a declarat Schipor.

Potrivit acestuia, fostul şef al instituţiei, Dorel Guliciuc, avea un salariu brut de 5.450 lei, iar ceilalţi angajaţi, între 2.200 şi 4.100 lei. Şeful Direcţiei Agricole a mai spus că, din cei nouă angajaţi ai OJSPA, trei făceau parte din familia Guliciuc- Dorel Guliciuc şi fiicele sale, una angajată pe post de economist, cealaltă ca muncitor. La un moment dat, fiica cea mare (acum în vârstă de 25 de ani), angajată ca economist, avea un salariu brut de 2.700 lei. Asta în condiţiile în care salariile angajaţilor oficiilor au mai fost reduse o dată, în urma unui control din 2011, al Curţii de Conturi. Schipor a comparat veniturile cu cele din unitatea pe care o conduce, spunând că el, ca director, are un salariu brut de circa 3.200 lei, iar contabilul are 2.000 de lei.

 

Guliciuc: „Acest oficiu funcţionează ca un SRL la venituri şi ca o instituţie publică la cheltuieli”

De cealaltă parte, Dorel Guliciuc se apără şi declară că nici nu poate fi vorba despre prost management. El a fost directorul oficiului în perioada 2005-2009 şi contabil-şef între 2009-2013 şi spune că instituţia pe care a condus-o a avut contracte consistente şi cu alţi parteneri decât Direcţia Agricolă, prin care veneau banii de la stat, şi că până în 2013 nu au fost nici un fel de probleme de finanţare sau administrative.

„Acest oficiu funcţionează ca un SRL la venituri şi ca o instituţie publică la cheltuieli. Dacă o instituţie ni se adresează, noi prestăm, dar altfel ce puteam face? Avem un contract de prestări servicii cu Direcţia Agricolă, noi am făcut studiile, le-am predat, au fost recepţionate, dar n-au fost viraţi banii. Din aproape cinci miliarde de lei vechi ne-au dat anul trecut, în iulie, 480 de milioane de lei vechi şi s-au plătit salariile pe februarie. Deci prost management nu are sens”, a declarat Guliciuc.

El acuză absenţa unei legislaţii clare care să oblige la studii pedologice în cazul tuturor activităţilor cu impact asupra solului şi a dat ca exemplu lucrările la şoselele de centură Fălticeni şi Suceava. Dacă la prima constructorul a fost obligat să le facă, la a doua, deşi au fost mult mai multe probleme cu solul, nu.

 

OJSPA mai are patru angajaţi

În ceea ce priveşte salariile, Dorel Guliciuc a afirmat că angajaţii oficiului au beneficiat de acestea în baza unui contract colectiv de muncă, iar după controlul din 2011 al Curţii de Conturi, au fost diminuate la cuantumul stabilit de Curte. Controlul a adus angajaţilor şi decizii de imputare a veniturilor încasate necuvenit, cu sume cuprinse între 200 şi 400 de milioane de lei vechi. Cea mai mare sumă, de circa 400 de milioane lei vechi, trebuie să o restituie chiar Dorel Guliciuc, cu reţinere pe statul de plată din august 2013. Fostul şef al OJSPA Suceava a mai explicat că salariul fiicei sale mai mari a fost doar pe o perioadă limitată de timp: „în februarie -iulie 2012 eu am fost detaşat la OJPDRP (n.r. fostul SAPARD). Cât am fost plecat fiica mea mi-a ţinut locul şi a avut un salariu mai bun. Bunul mers al instituţiei n-a fost consecinţa faptului că acolo a lucrat un Guliciuc mai mult sau mai puţin”. Întrebat cum îşi motivează decizia de a-şi angaja ambele fiice la instituţia pe care a condus-o, răspunsul a fost: „Nu motivez în nici un fel. A fost o decizie pe care mi-am asumat-o şi cu asta basta”.

Din luna decembrie a anului trecut, Dorel Guliciuc, fiica sa cea mare şi încă doi dintre angajaţii instituţiei sunt în şomaj, în urma unei decizii de restrângere a activităţii, semnată în noiembrie 2013 de actualul director al OJSPA, Vasile Galeş. Ultimele salarii au fost plătite în iulie 2013 pentru februarie 2013. De atunci instituţia este în blocaj financiar, cu restanţe la salarii de peste 260.000 lei şi alte datorii (facturi neachitate la chirie, utilităţi etc) de alte aproape 200.000 de lei. În acelaşi timp, are de încasat peste 450.000 de lei din lucrări recepţionate de Direcţia Agricolă dar nedecontate de Ministerul Agriculturii. La această oră, OJSPA mai are patru angajaţi, care nu şi-au luat salariile din martie 2013. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fosta conducere a Oficiului de Pedologie, acuzată de management prost de Direcţia Agricolă.
 Vizualizări articol: 2611 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fosta conducere a Oficiului de Pedologie, acuzată de management prost de Direcţia Agricolă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Banditism.. trimis de
( 7 ian 2014, 14:15:06
pe fata...si a angajat fiicele, ca numa doua avea, si au facut salarii ,ca ei semnau ...si statul (adica prostii de romani..) platesc cheltuielile...
Mai si raspunde cu nesimtire...si cu asta basta...!!!
de vrei sa construiesti un cotet, sa schimbi o destinatie constructie,zeci de taxe si impozite: studii peste studii, avize peste avize...bun..ptr statul roman sau ptr SRL uri de familie?
Daca s bugetari la cheltuieli de ce s privati la venituri?
Banditism pe fata ...si vor restante salariale.... mai e ceva de comentat? Legea le permite sa faca ce vor in tara asta...deputatii si senatorii n au nimic de spus in aceasta privinta?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei