Sala mare a Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava a fost sâmbătă seară (28 decembrie) gazda unui eveniment cultural de excepţie, „Regal vienez”, un show oferit sucevenilor de Eastern Royal Orchestra, dirijor: Daniil Zaharov - Sankt Petersburg. Peste 20 de instrumentişti de primă clasă au încântat publicul, câteva sute de suceveni, cu un program bine ales, alert, care să binedispună şi să-i facă pe oameni să plece spre case cu sufletul încărcat de bucurie, de frumuseţea muzicii semnate de compozitori celebri, precum J. Strauss, G. Puccini, L. Anderson, W.A. Mozart. Invitaţi speciali în spectacol au fost naistul Ştefan Negură, soprana Tatiana Costiug şi Olesea Tucan (voce şi saxofon).
Interpretare care a debordat de pasiune și culoare
Dacă anul trecut Eastern Royal Orchestra l-a adus la Suceava pe Evgheni Negruzza - concertino (acordeonist de excepţie), anul acest Ştefan Negură a fost cel care a interpretat, spre încântarea publicului, piese superbe la nai, semnate de G. Zamfir („Danse de la foret”), A. Alyabiev („Privighetoarea”), dar şi un colaj muzical cu influenţe populare româneşti. Dacă în prima parte a programului toţi instrumentiştii, „Chamber Orchestra”, sub bagheta dirijorală a lui Daniil Zaharov, au interpretat „Blue Danube”, „Pizzicato Polka”, de J. Strause, şi alte piese clasice, în partea a doua a concertului, doar câţiva tineri instrumentişti, „Kaiser Band”, au susţinut un miniconcert cu piese precum: C. Chaplin – Smile sau Misirlou - Pulp Fiction.
Nu au lipsit din spectacol piese jazz. De fapt, a fost o seară în care valsurile, dar și ale secvențe muzicale celebre au prins viață sub bagheta cunoscutului dirijor Daniil Zaharov, într-o interpretare care a debordat de pasiune și culoare.
Publicul, parte din spectacol
Regalul vienez s-a dovedit a fi, şi în acest an, un spectacol foarte iubit, deoarece este genul de eveniment la care publicul devine parte din show. Prin dinamica extraordinară a reprezentației, orchestra a cucerit spectatorii, care s-au transformat în parte activă a show-ului, animând cu aplauze furtunoase evoluția spectacolului.
La final, Daniil Zaharov a invitat o fetiţă din primul rând să dirijeze ultima piesă, spre amuzamentul publicului. Din repertoriul abordat de Eastern Royal Orchestra au făcut parte piese de seamă din opere ale dinastiei Strauss și nu numai.
Aplauze la scenă deschisă
Deşi a fost un concert de muzică clasică, artiştii au oferit publicului un program diversificat, cu piese de pe tot mapamondul, prelucrate cu măiestrie de dirijorul Zaharov, reuşind să incite spiritul şi sufletul fiecărui spectator, care a plecat spre casă încărcat cu bună dispoziţie.
„Regal vienez” a avut dinamism, a avut elemente surpriză, a avut momente amuzante, de suspans, dirijorul lăsând frâu liber publicului, să se manifeste aşa cum simte, când doreşte, pentru a crea o noapte magică. Personajele principale din poveste au fost, deopotrivă, artiştii de pe scenă şi publicul. La final, ridicaţi în picioare, sucevenii au aplaudat evoluţia artiştilor la scenă deschisă, pe ritmurile bine cunoscute ale piesei „Radetzky March” de J. Strauss.
Turneul organizat în acest an de orchestra internaţională Eastern Royal, dirijor: Daniil Zaharov - Sankt Petersburg, a cuprins 20 de oraşe, concertul de la Suceava încheind acest periplu muzical de succes pe meleaguri româneşti.
(30 dec 2013, 17:50:46
Mult fum de tigara si cativa cocalari imbracati in trening care faceau comentarii "destepte" adresate persoanelor in etate care au intrat la concert.
Ceva de genul:
"uite ma ce pute a molie baba asta", sau
"fluturas, nu tu molia dreacului">;
"asta s-a data cu miros de naftalina";
"mosul nu si-a luat prostamolul";
"vezi ca mai este un concert acolo sus la Pacea";
"au facut moliile autostrada pe blana babei";
comentarii de doi bani, la care radeau precum... parintii lor atunci cand i-au conceput.