Preotul Liviu Mihăilă, împreună cu Asociaţia “Fălticeni Cultural”, a organizat în seara zilei de 22 decembrie, la Sala „Aurel Băeşu” a Muzeului de Artă “Ion Irimescu” spectacolul „In memoriam eroilor revoluţiei române şi martirilor din închisorile comuniste”.
Într-o sală plină cu spectatori, manifestarea a început cu vernisajul expoziţiei de fotografie documentară realizată în perioada 19-24 decembrie 1989 “Revoluţia română în imagini” şi un recviem închinat eroilor din evenimentele din decembrie '89, adus de şapte membri ai trupei de teatru “Birlic”.
Preotul Liviu Mihăilă a fost cel care a explicat de ce sunt prezente pe unul din pereţii sălii peste 1.100 de nume şi fotografii, iar sub acele chipuri sunt 70 de lumânări aprinse.
1.104 nume şi tot atâtea fotografii, sub care au ars 70 de lumânări
Preotul Liviu Mihăilă a precizat: „Datoria nostră este să-i pomenim atât pe eroii revoluţiei din decembrie, cât şi pe sfinţii martiri din închisorile comuniste. Sunt cei 1.104 tineri morţi în decembrie 1989. Iată-i aici, am desfăşurat toate numele şi toate fotografiile în fundal, am aprins şi 70 de lumânări, o cifră simbolică, reprezentând cei 70 de ucenici ai sfinţilor apostoli, dar şi faptul că Mântuitorul ne-a îndemnat să iertăm celor care greşesc sau ne înjosesc de 70 de ori câte 7. Ideea mi-a venit după ce, de Sfântul Nicolae, a venit la hram, la biserica din Hreaţca, un pelerin de la Voroneţ care mi-a dăruit un drapel al României care avea în loc de stemă o cruce şi o carte, <Mic pomelnic>, cu numele martirilor sacrificaţi de dictatură în România. Pentru că la revoluţie s-a scos stema comunistă şi nu s-a mai adăugat nimic pe steag, părintele Iustin Pîrvu de la Mănăstirea <Petru Vodă> a adăugat pe drapel crucea, spunând că sufletul poporului român este la fel de gol ca drapelul ţării. Şi acum la Mănăstirea <Petru Vodă> este acel drapel cu cruce”.
Pe lângă poezie, muzică folk, având ca protagonişti membrii trupei „Birlic” şi pe folkiştii Loredana Loghin, Mateiana Anechiforesei, Paul Adrian Tihan, Ştefania Iacob, Adrian Beznă şi poetul Sorin Poclitaru, spiritul Crăciunului a fost adus de Corala „Leon Băncilă”, condus de profesoara Angela Focşa, care a prezentat un frumos spectacol de colinde tradiţionale.
La finalul spectacolului, Cosmin Mariciuc, câştigătorul Festivalul Naţional Concurs „Fălticeni Folk”, desfăşurat în luna iulie, împreună cu ceilalţi solişti care au urcat pe scenă, a ridicat sala în picioare cu melodia “Tânăr şi liber”. A urmat un moment emoţionant, tineri şi nu numai punând pe treptele Muzeului „Ion Irimescu” cele 70 de lumânări pentru a arde toată noaptea în memoria celor căzuţi în seara zilei de 22 decembrie.
Toţi participanţii la manifestarea culturală de pe 22 decembrie au primi gratuit „Acatistul Sfinţilor Martiri ai Neamului Românesc” şi noul Calendar Cultural Fălticenean.