În decursul lunii decembrie 2013, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Suceava a desfăşurat acţiuni tematice ce au vizat produsele şi serviciile specifice sărbătorilor de iarnă.
Au fost verificaţi 59 de agenţi economici, la 26 dintre aceştia constatându-se abateri, fiind aplicate 13 amenzi în valoare de 37.000 de lei şi 13 avertismente.
Una dintre tematicile de control desfăşurate de CJPC Suceava a vizat calitatea, modul de comercializare şi etichetare a alimentelor specifice sărbătorilor de iarnă, pe categorii de produse: zaharoase, carne preambalată, ciocolată şi produse de ciocolată, produse de patiserie.
Potrivit comisarului-şef adjunct, Vasile Latiş, „ca principale deficienţe s-au constatat următoarele: etichete incorecte din punct de vedere legal în ceea ce priveşte lista ingredientelor, aceasta fiind incompletă în unele cazuri sau incorectă în altele. De asemenea, s-au mai constatat diferenţe de gramaje a produselor faţă de gramajele declarate sau lipsa preţurilor”.
Cât priveşte tematica de control ce a vizat respectarea prevederilor legale în unităţile de alimentaţie publică şi cazare, au fost verificaţi 25 de agenţi economici, în cazul a 15 dintre aceştia constatându-se abateri. Comisarii au aplicat şapte amenzi în valoare de 19.000 lei şi opt avertismente. Principalele deficienţe constatate constau în: nedelimitarea conform legii a spaţiului de fumători şi nefumători, listele de meniu incomplete, lipsind informaţiile privind gramajul şi lipsa etichetelor de pe produsele destinate preparării hranei.