Steliana Vasilica Miron, senator în Parlamentul României, s-a adresat recent ministrului de Finanţe, cerând explicaţii despre faptul că judecătorii care dau soluţii strâmbe nu sunt traşi la răspundere materială. Parlamentarul din zona de munte a judeţului Suceava a opinat că acei magistraţi care sunt „taxaţi” de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) trebuie să răspundă pentru soluţiile greşite pe care le-au pronunţat.
„Dacă justiţiabilul român nu se poate apăra de acel magistrat fără conştiinţă sau incompetent, statul român, prin Ministerul Finanţelor, are obligaţia ca măcar acolo unde CEDO a pronunţat hotărâri definitive şi irevocabile privind plata unor despăgubiri să formuleze acţiune în regres împotriva acelor magistraţi care au pronunţat soluţii împotriva legii. De ce statul român trebuie să fie prizonierul acelor magistraţi incompetenţi şi rău-voitori şi de ce nu i-aţi chemat în judecată pentru a plăti despăgubirile acordate la CEDO?”, este întrebarea pe care Steliana Vasilica Miron i-a adresat-o de la microfonul Senatului ministrului Finanţelor, Daniel Chiţoiu.
Parlamentarul sucevean spune că o parte din vină pentru ceea ce se petrece în sistemul judiciar din România o are şi Consiliul Superior al Magistraturii, care s-a comportat mereu „ca un protector al tuturor magistraţilor, chiar şi al celor incompetenţi sau rău-voitori, fără să caute soluţii pentru eliminarea lor din magistratură”.
Sumele plătite anual în contul despăgubirilor dictate ca urmare a proceselor pe care România le pierde la CEDO se ridică la valori importante, bani cu care s-ar putea foarte multe dintre problemele semnalate cel puţin în sistemul judiciar.
(23 dec 2013, 12:29:00