Corul „Ciprian Porumbescu” din Suceava, sub îndrumarea dirijorului şi părintelui spiritual preot profesor Lucian-Ionuţ Tablan Popescu, a făcut şi în acest an un turneu prin Europa, pentru a le cânta şi românilor stabiliţi departe de casă nepreţuitele colinde străvechi. De organizarea întregului turneu, în cele mai mici detalii, s-a ocupat Ionuţ-Vichentie Ilisoi, profesor de matematică şi fizică la Şcoala Gimnazială „Ciprian Porumbescu”, acesta fiind totodată membru, dar şi manager al coralei.
Primele concerte din Italia
Primele localităţi în care au concertat sucevenii au fost Alessandria şi Tortona din Italia. Pe 29 noiembrie, circa o sută de români s-au adunat la biserica ortodoxă din Alessandria, unde, cu emoţie, cu dor de casă, cu gândul la uliţele satului de unde au plecat să-şi facă un rost mai bun, au ascultat colindele interpretate de Corul „Ciprian Porumbescu”. Alţi aproape 300 de români i-au întâmpinat cu aplauze în biserica ortodoxă din Tortona pe românii veniţi de la mii de kilometri, pentru a le aduce o fărâmă din Crăciunul „de-acasă”. Pe 30 noiembrie, de Sf. Andrei, sucevenii
au concertat în biserica ortodoxă din Livorno – Italia, unde au fost întâmpinaţi cu căldură de public numeros, care a umplut biserica. Nu numai colindele i-au impresionat pe spectatori, ci şi ţinuta deosebită, costumele populare purtate cu mândrie de suceveni.
În ziua cea mai importantă pentru toţi românii, pe 1 Decembrie – Ziua Naţională a României, Corul „Ciprian Porumbescu” s-a aflat în Biserica „Sf. Dumitru” din Genova, unde, în faţa a 400 de români şi italieni, au dat răspunsurile la Sfânta Liturghie.
Preotul paroh Constantin Filip a fost omul care s-a implicat enorm şi a pus mult suflet pentru ca atât publicul, cât şi artiştii (care au susţinut concertul de colinde) să se simtă foarte bine.
Concert, în faţa a peste 1.000 de oameni
În aceeaşi zi, pe 1 Decembrie, dar de la ora 17:00, sucevenii au concertat în Palatul Ducal (Sala del Maggior Consiglio din Palazzo Ducale). La fel ca şi anul trecut, concertul susţinut de coriştii suceveni în acest palat s-a bucurat de cel mai mare succes din turneu. Peste 1.000 de oameni, foarte mulţi dintre ei italieni, au aplaudat la scenă deschisă evoluţia bucovinenilor. Sucevenii le-au oferit cu generozitate celor prezenţi la concert câteva piese în plus faţă de cele programate iniţial. Ei au interpretat, pe lângă colindele tradiţionale, şi cântece de iarnă din repertoriul internaţional, dar au cântat şi Imnul Naţional, care i-a emoţionat foarte mult pe românii din diaspora. Preotul Constantin Filip a fost cel care s-a ocupat şi de organizarea, în cele mai bune condiţii, a concertului de la Palatul Ducal.
Aprecieri din partea italienilor şi germanilor
Pe 2 decembrie, sucevenii s-au aflat în Chiavari, unde au susţinut un concert doar pentru public italian. Circa 200 de italieni s-au adunat în Catedrala Catolică din Chiavari, pentru a participa la concertul corului venit din Bucovina. Evenimentul s-a bucurat de succes, concertul fiind transmis pe o televiziune locală. „Vinovat” de această întâmplare frumoasă petrecută la Chiavari a fost tot părintele Constantin Filip, căruia coriştii îi mulţumesc. După o pauză de trei zile, în care sucevenii au vizitat mai multe obiective turistice din Italia, pe 6 decembrie, de Moş Nicolae, coriştii s-au aflat în localitatea Lodi. Aici au participat, dimineaţă, la Sfânta Liturghie, în Biserica românească „Sf. Trei Ierarhi”, unde slujeşte părintele Nicolae Cazacu. Coriştii au dat răspunsurile de la strană, după care au susţinut un concert de colinde, de la ora 17:00, în faţa a peste 400 de persoane, cei mai mulţi dintre ei fiind români. Pe 7 decembrie, la San Remo, sucevenii au concertat într-o biserică germană, unde s-au aflat atât germani, cât şi români, oameni care au aplaudat la scenă deschisă mesagerii bucovineni.
Elveţienii, interesaţi de tradiţiile româneşti
În ziua următoare, pe 8 decembrie, coriştii au participat la Sfânta Liturghie din Biserica San Bernardino – Pinerolo (pr. Ciprian Ghizilă), iar imediat după slujbă au susţinut concertul de colinde, în faţa a 500 de oameni.
Seara de 8 decembrie i-a prins pe corişti la Neuchâtel – Elveţia, după un drum obositor de peste 400 de kilometri. Sucevenii au concertat în Biserica „Sf. Treime”, în faţa publicului elveţian, care, chiar dacă nu era familiarizat cu repertoriul colindelor româneşti, a fost interesat să aflate cât mai multe despre tradiţiile noastre de Crăciun. Elveţienii au fost încântaţi şi de costumele populare pe care le-au purtat coriştii.
Cu un repertoriu bine ales, în care au inclus atât colinde vechi româneşti, dar şi colinde şi cântece de Crăciun din repertoriul internaţional, coriştii suceveni au reuşit să impresioneze publicul din străinătate, care a ales să vină să-i asculte, să-i aplaude, să se bucure împreună de un spectacol de calitate.
“Le-am vorbit străinilor despre minunatele tradiţii şi obiceiuri de iarnă, care încă se mai păstrează la noi”
Organizatorul turneului, Ionuţ-Vichentie Ilisoi, ne-a spus că „pe unde am fost anul acesta, lumea a fost foarte încântată şi ne-a invitat şi anul viitor. Este, deja, al treilea an în care organizez turneul de colinde în Europa şi consider că doar prin munca aceasta pe care o depunem an de an putem arăta că muzica corală suceveană chiar există. Prin repertoriul nostru, prin colindele tradiţionale am dus faima Bucovinei peste hotare, le-am vorbit străinilor despre minunatele tradiţii şi obiceiuri de iarnă, care încă se mai păstrează la noi, în timp ce în alte părţi s-au cam pierdut. Recunosc că a fost o muncă care m-a solicitat mult, multe telefoane, multe e-mail-uri trimise încă din luna aprilie, către gazdele noastre din străinătate, dar tot efortul a meritat. Chiar dacă trăim într-o ţară cu un imens patrimoniu cultural-artistic, cei sus-puşi nu numai că nu sprijină muzica adevărată, ci încearcă să o <elimine> pentru a face loc playback-ului şi <nepotismelor>. Cu toate astea, noi suntem pregătiţi să ţinem steagul sus, fiindcă muzica corală şi muzica religioasă ortodoxă sunt unele dintre ultimele comori care încă nu ne-au fost înstrăinate şi care încă ne mai reprezintă ca popor.”
Membrii Corului „Ciprian Porumbescu” care au fost în turneu prin Europa
Membrii Corului „Ciprian Porumbescu” care au fost în turneu prin Europa sunt: Laura Brânzac, Loredana Dascăl, Diana Ignat, Ionuţ-Vichentie Ilisoi, Miruna Lepărdă, Vasile Maga, Adrian Marmeliuc, Ilie Molea, Doina Muntean, Niculae Paraşteac, Radu Roată, Herna Săndulean, Dorina Sauciuc, Alexandru Semeniuc, Valentina Tablan-Popescu, Marian Tcaciuc, Ramona Urjan, dirijor: pr. prof. Lucian-Ionuţ Tablan-Popescu.