Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 19 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 296 (5503)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Cu fonduri europene

Utilaje de ultimă generaţie, aduse de ACET pentru identificarea şi rezolvarea problemelor din reţelele de apă şi canalizare a judeţului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Implementarea proiectului de extindere şi reabilitare a reţelelor de apă şi apă uzată din judeţul Suceava, care beneficiază de finanţare europeană nerambursabilă de aproape 90 de milioane de euro, s-a concretizat ieri şi prin dotarea subunităţilor ACET din judeţ cu utilaje şi echipamente de ultimă generaţie.

Acestea au fost prezentate ieri, la şedinţa de prezentare a stadiului  implementării proiectului de extindere şi reabilitare a reţelelor de apă şi apă uzată din judeţul Suceava prin programul de POS Mediu, pentru ca din aceeaşi zi, să fie trimise în teren, pentru a fi puse la treabă.

Este vorba de utilaje speciale de curăţare a conductelor, cu presiune, unităţi mobile de vizualizare şi  înregistrare video, cu ajutorul unui roboţel automatizat, echipament foarte util pentru detectarea pierderilor de pe reţele sau a altor probleme, truse de analiză a apelor uzate, dar şi noi programe informatice, foarte utile pentru gestionarea reţelelor de apă şi canalizare -  un sistem GIS (Geographic Information System) şi unul de modelare hidraulică.

“Achiziţia acestora este o mare realizare, pentru că se asigură periodic întreţinerea şi curăţarea conductelor, fără intervenţii prin săpătură. În plus, avem acest sistem de management al activelor, prin care periodic vor reveni pe anumite tronsoane, pentru a le curăţa şi întreţine”, a explicat directorul ACET, Ştefan Groza.

Costul unui utilaj precum cel de curăţare a conductelor, cu presiune, depăşeşte 400.000 de euro.                                                                                                                                                                                                                                                                              

„Am adus echipamente de calitate, foarte performante, fabricate în Germania, pentru că există o vorbă: <scula reprezintă jumătate din meserie>. Acestea vor asigura serviciile de menţinere în stare de funcţionare a infrastructurii de apă şi apă uzată din tot judeţul”, a spus Ion Postolache, directorul de proiect din partea beneficiarului, ACET.

 

Beneficii pentru 200.000 de locuitori

Proiectul de extindere şi reabilitare a reţelelor de apă şi apă uzată din judeţul Suceava are o valoare de 386.714.485 lei, fără TVA, din care 295.803.709 lei reprezintă finanţare nerambursabilă din Fondul de Coeziune al UE, prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, 45.240.567 lei – finanţare de la bugetul de stat, 6.960.087 lei-finanţare de la bugetul local şi 38.710.122 lei-contribuţia operatorului regional ACET.

Proiectul constă în măsuri de extindere şi reabilitare a infrastructurii de captare, tratare, transport, înmagazinare şi distribuţie a apei potabile şi măsuri de extindere şi reabilitare a infrastructurii de colectare şi tratare a apelor uzate.

La final, aproximativ 200.000 de locuitori, din aglomerările urbane Suceava, Fălticeni, Rădăuţi, Gura Humorului şi Vatra Dornei, vor beneficia de servicii de alimentare cu apă potabilă, dar şi de cele de preluare a apelor uzate, la standarde europene.

Ion Postolache a prezentat stadiul de implementare al proiectului în fiecare din localităţile prinse în programul de finanţare, în vreme ce directorul ACET, Ştefan Groza, a vorbit de paşii necesari pentru trecerea la a doua fază a acestuia, printr-o nouă accesare de fonduri.

„Este mai uşor să extinzi reţelele decât să reabilitezi un sistem existent, în care deranjul este mai mare şi la consumator. În aceste cazuri, trebuie să le asigurăm în continuare oamenilor apa potabilă şi servicii de canalizare, dar să şi schimbăm infrastructura existentă în pământ”, a concluzionat Groza, amintind de numeroasele probleme întâmpinate la punerea în practică a acestor proiecte.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a apreciat cele făcute până acum: „Este o evoluţie a unui proiect major, care se adresează unui număr foarte mare de locuitori ai judeţului, şi care este benefic şi ca experienţă pentru următoarea etapă, POS 2 Mediu. Deja ne pregătim serios pentru a doua etapă, care va însemna un sistem aproape integrat de apă-canal, în toate localităţile mari, cu peste 20.000 de locuitori”.

La evenimentul în care s-au tras concluziile primului an de implementare a acestui amplu proiect a fost prezent şi Constantin Alexandrescu, directorul executiv al Eptisa România, care consideră că „primul element de care depinde succesul unui astfel de proiect este sprijinul autorităţilor locale. Dacă nu este sprijin din partea acestora, proiectul este condamnat. Al doilea element este reprezentat de calitatea constructorilor. Am avut şansa de a lucra cu constructori competenţi, absolut necesari la asemenea lucrări, de o mare anvergură şi complexitate”.

În 2014 trebuie să fie finalizate lucrările de  extindere şi reabilitare a reţelelor de apă şi apă uzată în toate cele cinci aglomerări urbane din judeţul Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Utilaje de ultimă generaţie, aduse de ACET pentru identificarea şi rezolvarea problemelor din reţelele de apă şi canalizare a judeţului.
 Vizualizări articol: 2685 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.43/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 7 voturi
Utilaje de ultimă generaţie, aduse de ACET pentru identificarea şi rezolvarea problemelor din reţelele de apă şi canalizare a judeţului4.457

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei