Mănăstirea Putna, Biserica Sf. Simion şi Turnul Clopotniţei (cunoscut ca şi Turnul Roşu) de la această unitate de cult vor fi restaurate şi reabilitate din fonduri europene. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat că cele două proiecte au o valoare totală de 3,6 milioane de euro, bani care vor fi asiguraţi din realocările de fonduri ca urmare a economiilor făcute din programele de finanţare din perioada 2007 – 2013.
„În această perioadă am avut discuţii şi un vot în scris pe care l-am trimis către Consiliul de Dezvoltare Regională al Regiunii de Dezvoltare Nord-Est, pentru două proiecte care vor intra în finanţare datorită faptului că în această perioadă, 2007 – 2013, s-au făcut şi economii şi au fost şi proiecte care nu au mai fost contractate în final. Din banii care au rămas disponibili vor mai fi finanţate încă patru proiecte în Regiunea de Nord-Est, două la Bacău şi două la Suceava”, a explicat Nechifor.
El a adăugat că unul dintre cele două proiecte din judeţul Suceava se intitulează „Restaurarea, modernizarea şi conservarea patrimoniului cultural naţional şi a infrastructurii conexe la Mănăstirea Putna” şi are o valoare de 2,6 milioane de euro.
Cel de-al doilea proiect are o valoare de un milion de euro şi presupune consolidarea, reabilitarea, protejarea şi valorificarea durabilă a monumentelor de secol XVII şi XVIII aflate în patrimoniul naţional, cunoscute sub numele de Turnul Clopotniţei şi Biserica Sf. Simion din Suceava.
„În felul acesta ne adresăm unei zone foarte importante şi vom fi în măsură să putem finaliza două obiective majore, Mănăstirea Putna şi Biserica Sf. Simion din Suceava. Amândouă sunt importante, sunt monumente simbol. Dacă este să ne referim la gravitatea unor situaţii existente la Turnul Clopotniţei, această investiţie era absolut necesară”, a mai spus Cătălin Nechifor. În urma degradării grave a structurii de rezistență, având cauze principale viciile constructive agravate de cutremure, Biserica Sf. Simion din Suceava nu a mai fost folosită pentru exercitarea cultului timp de aproximativ 50 de ani (1945-1995). Apoi, în anul 1995, printr-un protocol încheiat, Arhiepiscopia Bisericii Armene din România a încredințat acest locaș de cult și turnul clopotniță spre consolidare, restaurare și folosință Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. În baza acestui protocol, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților gestionează în continuare lucrările de consolidare-restaurare la Turnul Clopotniță și de amenajare a incintei. În acest an, Biserica Sfântul Simion din Suceava a împlinit 500 de ani de la prima ctitorire.