Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 19 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 296 (5503)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Regal de muzică

„Crăciun românesc”, cu colinde tradiţionale şi mesageri îmbrăcaţi în costume populare, pe scena suceveană

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava a avut loc marţi seară, în ziua Sfântului Prooroc Daniel, în prezenţa unui public numeros, care abia a încăput în sala mare de spectacol, un regal de muzică, de culoare, de armonie.

Sutele de suceveni care au ales să participe la Concertul de colinde „Astăzi S-a născut Hristos!” au sărbătorit „Crăciunul românesc”, cu colinde tradiţionale, transmise de mesageri îmbrăcaţi în frumoase costume naţionale. După cum se ştie, colindul este o nepreţuită zestre spirituală, pe care o moştenim din moşi-strămoşi. De aceea, colindele sunt considerate sfinte, pentru că transmit un mesaj ceresc, vestesc Naşterea Domnului. Din vremuri vechi, colindele, datinile şi obiceiurile noastre de Crăciun i-au adunat pe oameni laolaltă, creând un sentiment de fraternitate, de bucurie, de armonie, atât în familie, cât şi în afara ei. Cam asta s-a întâmplat şi la Casa de Cultură Suceava, unde oameni de toate vârstele, de toate profesiile s-au bucurat împreună de o fărâmă de Crăciun. Colindele interpretate de cele 20 de coruri de copii, tineri, maturi au reuşit să-i facă pe oameni să vibreze împreună, să se înalţe sufleteşte, în prag de Crăciun. Concertul de colinde a fost urmărit şi de ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, împreună cu mai mulţi preoţi din parohiile din judeţ. Evenimentul a fost organizat de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, preotul consilier cultural al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, Dragoş Buta, fiind persoana care s-a implicat cel mai mult pentru ca acest concert să fie un succes, un regal de muzică pentru suflet.

 

Au evoluat pe scena suceveană

I-au încântat pe suceveni cu evoluţiile lor Corul de copii al Grădiniței „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, dirijat de educatoarea Marina Crețu, care a interpretat colindele „Deschide ușa creștine”, „Steaua sus răsare”, „Astăzi S-a născut Hristos”, şi Ansamblul folcloric de copii și tineri „Balada Bucovinei” Suceava, dirijat de profesoara Oana Maria Sârbu Botezat, sub conducerea artistică a maestrului George Sârbu. Cunoscuţi publicului sucevean, membrii ansamblului au interpretat „Sculați, sculați boieri mari”, „Ia sculați boieri, sculați”, „Noi umblăm și colindăm”.

Pentru că cei mici au fost primii vestitori ai Crăciunului, a urcat apoi pe scenă Corul de copii „Speranța” din Coșna, condus de profesoara Ofelia Arvinte, copii care au cântat „Trei păstori” şi „Steaua”. Ana-Maria Cucoș, elevă în clasa a IV-a la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, a interpretat colinda „Legănelul lui Iisus”, fiind aplaudată, la fel ca şi ceilalţi colindători, cu generozitate de public. Venit de departe, nu prin omăt, pentru că deocamdată nu avem, dar parcurgând un drum lung, evoluţia Corului de copii al Parohiei „Sfântul Dumitru” din Câmpulung Moldovenesc, dirijat de pr. Liviu Solovan, a fost un spectacol în sine. Costumele populare deosebite, din care nu au lipsit opincile şi ciorapii de lână, bundiţele cu blană de dihor, catrinţele ţesute cu fir negru şi roşu, trăistuţele, cuşmele de miel - la băieţi, au fost o bucurie pentru ochi. Copiii au interpretat „Veniți cu toții”, „Asta-i casa cea frumoasă” şi „După datini colindăm”.

 

Colinde şi urături

În aplauzele călduroase a sute de suceveni au evoluat pe scenă Corul de copii „Floarea speranței” al Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din Ilișești, dirijat de profesoara Maria Scalco („Noi umblăm și colindăm”, „Sfântul copilaș”, „Ia sculați boieri, sculați”), Corul de copii din Șcheia, condus de profesoara Rodica Popescu („Nouă azi ne-a răsărit”, „La căsuța care”, „Ia sculați voi, gazde mari”), Corul de copii „Glasul copilăriei” din Mihoveni, condus de profesoara Mihaiela Prelipcean („Pe podele de nuiele”, „Deschide nană ușile”, „Noi umblăm a colinda!”, copii acompaniaţi şi de două chitare), Corul parohial „Altarul Bucovinei” din Ilișești, dirijat de pr. diacon Vasile Plămadă („Din cer senin”, „Bună vreme, bună seara”, „Cei ce ne-ați primit în casă”, dar şi o „Urătură”), Grupul de copii al Parohiei Salcea, dirijat de preoteasa Oana Budeanu („Sculați, sculați boieri mari”, „Trei crai de la răsărit”, „Crenguță verde de brad” - interpretată de Justinian Budeanu, Luca Leonte a interpretat poezia „De Crăciun”, acompania la clarinet de Iosif Mandiuc).

 

Tineri talentaţi

Tot în costume populare, nestemate ale poporului român, au urcat pe scenă şi i-au încântat pe oamenii din sală Grupul folcloric „Miorița” al Școlii Gimnaziale Nr. 4 din Suceava, dirijat de profesoara Alina Stanciu („Sfânta Maica lui Iisus”, „Pe-un picior de plai”, „Colea, colea”), Cristina Șuhan, elevă în clasa a XII-a la Liceul cu Program Sportiv din Suceava, care a interpretat colinda „Dumnezeu cu Petru sfânt”, Grupul folcloric „Icoane bucovinene”, coordonat de profesoara Valentina Tablan Popescu, care a cântat împreună cu cei patru băieţi şi nouă fete ce alcătuiesc grupul, tineri talentaţi, cu voci speciale („Colo sus pe lângă lună”, „Doamne ler, Domnului Doamne”, „Noi umblăm și colindăm”), Corala „Vox Campus” a Parohiei „Sfântul Nicolae” din Capu Câmpului, dirijată de preotul Ciprian Curcă („Maica Sfântă”, „Moș Crăciun”, „Diptic de colinde”).

 

Colinde vechi

În ultima parte a concertului de colinde au evoluat Corul Parohiei „Sfinții Trei Ierarhi” din Călugăreni, condus de Emil Bărboșelul („Florile dalbe”, „A Iudeii împărat”, „Vine Moș Crăciun Bătrân”), Corul Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români - Filiala Suceava, dirijat de Gabriel Musteață, student în anul III la Facultatea de Științe ale Educației, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava („Colind bătrânesc”, „Colindă” de Radu Gyr, „Îmbucură-te, om bun”), Corul bărbătesc al Parohiei Salcea, dirijat de preotul Doru Budeanu („Lerului mărului”, „Din cer senin”,  „Colind”), Corul Şcolii de Subofițeri Jandarmi Fălticeni, dirijat de preotul Cătălin Simeon („Noi în seara de Crăciun”, „Cerne cu zăpadă”, „Colindăm, colindăm”), Corala preoțească a Protopopiatului Suceava I, dirijată de preotul Doru Budeanu („Mare minune”, „Domnuleț și Domn din cer”, „Sus la răsărit”).

Concertul de colinde „Astăzi S-a născut Hristos!” s-a încheiat cu evoluţia Corului Seminarului Teologic „Mitropolitul Dosoftei” Suceava, dirijat de pr. prof. Lucian Tablan Popescu, care a interpretat colindele „Noi în seara de Crăciun”, „Astă seară-i seară mare”, „Bună dimineața la Moș Ajun” şi „La tătă casa e lumină”. Fiecare cor care a evoluat pe scena suceveană a primit câte o diplomă de participare din partea organizatorilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Crăciun românesc”, cu colinde tradiţionale şi mesageri îmbrăcaţi în costume populare, pe scena suceveană.
 Vizualizări articol: 4269 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
„Crăciun românesc”, cu colinde tradiţionale şi mesageri îmbrăcaţi în costume populare, pe scena suceveană5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   FELICITARI COLINDATORILOR! trimis de
(21 dec 2013, 15:24:13
NE BUCURAM SA ASCULTAM COLINDE, NE BUCURAM CA CINEVA SE GANDESTE SA ORGANIZEZE DE SFINTELE SARBATORI ASEMENEA SPECTACOLE! FELICITARI GRUPULUI SC. NR. 4, FELICITARI ALINA STANCIU!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei