Preţul gigacaloriei ar putea creşte în municipiul Suceava de la valoarea de 268 de lei, cu cât este livrată în acest moment populaţiei, la 341de lei, inclusiv TVA. Asta în condiţiile în care solicitarea celor de la Termica va fi aprobată în şedinţa de Consiliu Local de mâine. Mai exact, Termica a cerut creşterea preţului de transport şi distribuţie a energiei termice de la 99,82 lei/gigacalorie, la 159 lei/gigacalorie, ambele sume fără TVA. Iniţial, reprezentanţii vechii societăţi de termoficare au înaintat o solicitare la ANRSC (Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice) prin care au cerut o majorare până la plafonul de 178 lei/gigacalorie. Suma acceptată a fost de 159 lei/gigacalorie, preţ pe care Termica încearcă acum să-l obţină şi din partea consilierilor locali suceveni.
Actualele tarife practicate de Termica datează din iulie 2006
Ovidiu Dumitrescu, directorul SC Termica SA Suceava, a precizat că această majorare de 60% are în spate un calcul economic foarte exact.
Potrivit lui Dumitrescu, ultima majorare a preţului de transport şi distribuţie a energiei termice a fost operată în iunie 2006. Este vorba de acel tarif de 99,82 lei/gigacalorie. Ulterior, în cursul anului 2008, ANRE a aprobat o nouă majorare, până la valoarea de 116,40 lei/gigacalorie, dar acest tarif nu a fost aprobat şi în Consiliul Local, astfel încât acum este valabil tariful din 2006.
„Din 2006 şi până acum s-au schimbat foarte multe lucruri. În primul rând, noi nu mai producem energie termică, ci doar o transportăm, apoi toate preţurile au crescut. De exemplu, preţul cu care cumpărăm apa s-a majorat cu 172%, canalul cu 285%, energia electrică pe care acum nu o mai producem, ci o cumpărăm este mai scumpă cu 55%. Într-un cuvânt, pentru a ne închide pe zero la final de lună trebuie să majorăm preţul de transport şi distribuţie cu 60%”, a explicat Ovidiu Dumitrescu.
Termica speră să primească din nou licenţa pentru transport şi distribuţie a energiei termice
În opinia directorului SC Termica SA Suceava, majorarea preţului de transport al energiei termice ar avea drept consecinţă funcţionarea societăţii în condiţii normale până în primăvara anului 2014.
Ovidiu Dumitrescu speră că va găsi înţelegere din partea consilierilor locali pentru această majorare a tarifului, ceea ce ar permite societăţii să se adreseze din nou celor de la ANRSC pentru acordarea licenţei de transport şi distribuţie, procedura fiind suspendată deoarece Termica nu a venit cu un plan de reducere a pierderilor din reţelele de distribuţie.
„Dacă situaţia va fi aşa cum ne dorim noi, sperăm să primim licenţa şi să putem participa la licitaţia care se va organiza anul viitor pentru activitatea de transport şi distribuţie a energiei termice. În cazul în care nu se va aproba majorarea preţului de transport, nu ştiu care va fi reacţia creditorilor şi ce decizie vor lua”, a încheiat Ovidiu Dumitrescu.
(18 dec 2013, 11:57:31