Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 295 (5502)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Analiză economică

Termica a solicitat majorarea preţului de transport şi distribuţie a energiei termice cu 60%

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Preţul gigacaloriei ar putea creşte în municipiul Suceava de la valoarea de 268 de lei, cu cât este livrată în acest moment populaţiei, la 341de lei, inclusiv TVA. Asta în condiţiile în care solicitarea celor de la Termica va fi aprobată în şedinţa de Consiliu Local de mâine. Mai exact, Termica a cerut creşterea preţului de transport şi distribuţie a energiei termice de la 99,82 lei/gigacalorie, la 159 lei/gigacalorie, ambele sume fără TVA. Iniţial, reprezentanţii vechii societăţi de termoficare au înaintat o solicitare la ANRSC (Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice) prin care au cerut o majorare până la plafonul de 178 lei/gigacalorie. Suma acceptată a fost de 159 lei/gigacalorie, preţ pe care Termica încearcă acum să-l obţină şi din partea consilierilor locali suceveni.

 

Actualele tarife practicate de Termica datează din iulie 2006

Ovidiu Dumitrescu, directorul SC Termica SA Suceava, a precizat că această majorare de 60% are în spate un calcul economic foarte exact.

Potrivit lui Dumitrescu, ultima majorare a preţului de transport şi distribuţie a energiei termice a fost operată în iunie 2006. Este vorba de acel tarif de 99,82 lei/gigacalorie. Ulterior, în cursul anului 2008, ANRE a aprobat o nouă majorare, până la valoarea de 116,40 lei/gigacalorie, dar acest tarif nu a fost aprobat şi în Consiliul Local, astfel încât acum este valabil tariful din 2006.

„Din 2006 şi până acum s-au schimbat foarte multe lucruri. În primul rând, noi nu mai producem energie termică, ci doar o transportăm, apoi toate preţurile au crescut. De exemplu, preţul cu care cumpărăm apa s-a majorat cu 172%, canalul cu 285%, energia electrică pe care acum nu o mai producem, ci o cumpărăm este mai scumpă cu 55%. Într-un cuvânt, pentru a ne închide pe zero la final de lună trebuie să majorăm preţul de transport şi distribuţie cu 60%”, a explicat Ovidiu Dumitrescu.

 

Termica speră să primească din nou licenţa pentru transport şi distribuţie a energiei termice

În opinia directorului SC Termica SA Suceava, majorarea preţului de transport al energiei termice ar  avea drept consecinţă funcţionarea societăţii în condiţii normale până în primăvara anului 2014.

Ovidiu Dumitrescu speră că va găsi înţelegere din partea consilierilor locali pentru această majorare a tarifului, ceea ce ar permite societăţii să se adreseze din nou celor de la ANRSC pentru acordarea licenţei de transport şi distribuţie, procedura fiind suspendată deoarece Termica nu a venit cu un plan de reducere a pierderilor din reţelele de distribuţie.

„Dacă situaţia va fi aşa cum ne dorim noi, sperăm să primim licenţa şi să putem participa la licitaţia care se va organiza anul viitor pentru activitatea de transport şi distribuţie a energiei termice. În cazul în care nu se va aproba majorarea preţului de transport, nu ştiu care va fi reacţia creditorilor şi ce decizie vor lua”, a încheiat Ovidiu Dumitrescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Termica a solicitat majorarea preţului de transport şi distribuţie a energiei termice cu 60%.
 Vizualizări articol: 2456 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 8 voturi
Termica a solicitat majorarea preţului de transport şi distribuţie a energiei termice cu 60%4.558

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Moralitatea subventiei trimis de
(18 dec 2013, 11:57:31
Cetatenii racordati la sistemul centralizat reprezinta 60% din populatia orasului.Ei vor plati 185 lei gigacaloria.Diferenta de 157 lei pe gigacalorie va fi platita de la bugetul primariei(adica tot din banii lor numai ca aici se adauga si contributia celor 40% din populatie care nu sunt racordati la sistemul centralizat)..Intrebarea este urmatoarea:este moral si corect ca cei 40% din populatia orasului sa subventioneze din banii lor ce consuma ceilalti 60% din cetateni care sunt racordati la sistemul centralizat?Echitabil ar fi ca cei 40% care nu sunt racordati la sistemul centralizat sa primesca si ei subventie pentru gaz metan si lemne in acelasi procent.

2.   Moralitatea subventiei trimis de
(18 dec 2013, 11:58:33
Sa luam un consum mediu pe luna la un apartament -1,3 gigacalorii/luna.Deci la 22000 apartamente avem 28600 gigacalorii.Cetateanul racordat la sistemul centralizat va plati odata 185lei /gcal.Acelasi cetatean alaturi de ceilalti cetateni care nu au nici o treaba cu sistemul centralizat vor plati diferenta de 157lei/gcal.E vorba de suma de 28600x157 lei =4.490.200 lei(1.020.000 euro).Pe luna.Acesti bani reprezinta bani din taxe si impozite.Ma intreb ce lucruri minunate ar putea face primaria cu un milion euro pe luna?Si ce se intampla cu milionul de euro?este folosit pentru subventia unei anumite parti a locuitorilor orasului.Nu suna asta a discriminare pe fata?

3.   Subventia asta ..... trimis de
(18 dec 2013, 17:56:05
Domnule RADUMAMII, urmaresc de mult timp postarile tale si in general ai si dreptate. Totusi aici te cam inseli. Mai calculeaza odata cat ar fi de platit subventia pentru o gigacalorie si vezi care este raportul acestei valori cu impozitul "pe an" platit de cetateanul "mediu" din oras. Ceva nu se leaga. Cred ca vine primarul cu bani de acasa ..... Normal ar fi ca veniturile populatiei sa fie la un nivel rezonabil si platile la utilitati sa fie nesubventionate. La noi este altfel tocmai pentru a permite unor sume mari de bani sa circule asa cum vor guvernantii si alesii locali.
4.   Mariti pretul, dar v-ati gindit la platitori? trimis de
(18 dec 2013, 19:56:28
Daca se va mari pretul, mersul este ireversibil, tot Sistemul Centralizat al Sucevei va fi distrus treptat, treptat. Acum e momentul…este o sursa enorma de cistig pentru alesii nostri.
Aici au ramas cei mai nevoiasi oameni, cu posibilitati reduse .
Exista intelegere, chiar si de la guverne, pentru acest tip de sistem. Ar trebui sa sprijiniti un plan de perspectiva al municipiului pentru furnizarea de agent termic mai ieftin.

Daca s-ar pune gigacalorimetre individuale la fiecare apartament ar scadea nivelul cheltuelilor si ar deveni mai atractiv. Se intelege ca n-ar mai abandona sistemul asa de multi.

5.   Realitatea e caSistemul Centralizat este bulversat trimis de
(18 dec 2013, 20:11:07

S-a furat cit s-a putut pina si tabla izolatoare de pe conductele care transportau agentul temic. Nimanui nu i-a pasat de proportiile dezastrului. Unde erau cei care aveau raspundere? Toti aveau salarii respectabile si se multumeau sa treaca ziua si sa invirta hirtii la cafele. Delasarea, neimplicarea, reaua vointa la nivel de conducere, a dus la ce este azi. ,,Prostimea” a rabdat, ca asta stie sa faca cel mai bine! Cine raspunde de distrugerea unui intreg sistem, ,,asa nefunctional cum era”? Cum s-a ajuns la dezastrul de a se pleca in masa in citiva ani? De ce se doreste si azi de anumiti tupeisti sa se mai plece in continuare, fara sa le pese. . . pentru a-si usura munca?
6.   Moralitatea subventiei trimis de
(18 dec 2013, 20:53:38
Problema e mult mai grava cu sistemul centralizat.La curent electric si la gaz daca nu platesti factura esti debransat instant si apoi esti dat in judecata pentru neplata.Daca vrei sa te rebransezi platesti si rebransarea,si datoria si un fond de rulment de cateva milioane .La sistemul centralizat de incalzire caldura e moka.Pe langa subventia pe care o plateste Primaria de la buget cetatenii nu platesc energia termica.Incasările în luna noiembrie au fost cam la 60% din contravaloarea mărfii livrate şi astfel datoria populaţiei a crescut cu opt sute de mii de lei într-o lună.Datoriile populaţiei pentru energia termică furnizată în sistemul centralizat erau de 16,17 milioane de lei(3,8 milioane euro), la finele lunii noiembrie. Sutele de acţiuni în instanţă împotriva datornicilor nu au avut nicio finalitate şi că, din cele circa 100 de asociaţii de proprietari existente în Suceava, doar 29 nu au nici o datorie la energia termică.Sistemul centralizat e stat in stat ,e un fel de falanster de la Scaieni sau un microunivers al comunismului.Fiecare consuma dupa necesitati dar nu plateste .Plus ca Primaria mai plateste si subventia.Sper ca cineva din categoria discriminata,categoria de oameni second hand,categoria de sclavi pe plantatie(adica ceilalti 40% din populatia orasului care nu sunt in sistem centralizat)sa conteste in justitie Hotararea Consiliului local de a da subventie centralizatilor din banii tuturor.
7.   Pana cand mai suportam? trimis de
(18 dec 2013, 21:55:28
Asta e intrebarea mea....Nu stau sa-mi bat capul cu calcule...Treaba e simpla...Gigacaloria se va mai scumpi si peste 2 ani si peste 3 ani si tot asa.Suntem prosti intradevar ca inghitim toate astea fara sa facem nimic...Rand pe rand sa renuntam la sistemul centralizat...Nu suntem obligati sa ramanem in sistem...Sa renuntam la Termica si la dracu cu toti hotii si smecherii care conduc...sa revenim la vremurile de altadata ,pe timpul impuscatului...o sobita pe lemne si treaba e rezolvata...Eu o sa renunt in curand,investesc intr-o centrala si gata...la cat platesc intretinerea mai bine fac rata pentru o centrala sau imi iau soba pe lemne si cu asta basta...Sanatate la toti...
8.   PS trimis de
(18 dec 2013, 21:58:45
La asociatie sa se adune gigacaloria pana face pui ...Sa ma dea in judecata si atunci o sa iasa la iveala si toate neregulile administratorilor de asociatii care umfla facturile la intretinere
9.   Ar putea fi si asta o solutie de rezolvare ! trimis de
(19 dec 2013, 03:56:48
 ☭  ϑ
Despre asa ceva am discutat personal cu primarul (inca in functie) in urma cu 8 ani.Spre deosebire de locatarii blocului despre care se vorbeste in reportaj,noi am dorit sa facem separarea furnzarii pe banii nostri si cu oricare firma specializata pe care o doreste. Si implicit despre încheierea de contracte individuale pentru furnizarea apei calde si a caldurii.Mi-a raspuns ca nu se poate pentru ca nu este legislatie care sa permita asa ceva !!??? Adica in multe alte orase din tara asta se poate,numai la noi nu !!!!????
9.1  RE: Ar putea fi si asta o solutie de rezolvare ! trimis de
(19 dec 2013, 04:05:34
In mesajul anterior am incercat sa postez un link(bineinteles folosind copy-paste.nici o legatura cu primul ministru!!),dar se pare ca la Monitorul nu se poate !! Sa incerc sa-l introduc altfel.
 ☭  ϑ
9.2  RE: Ar putea fi si asta o solutie de rezolvare ! trimis de
(19 dec 2013, 04:09:21
Nu merge nici asa...bravo monitorul ! Cine doreste sa vada despre ce este vorba poate intra in arhiva de reportaje ale postului Romania TV si sa caute stirile din data de 12-13 decembrie 2013

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei