Studenţi şi cadre didactice ale Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV), dar şi elevi din cadrul liceelor din judeţ, care în decursul anului 2013 s-au evidenţiat prin activităţi de cercetare, au fost invitaţii speciali ai „Galei tinerilor cercetători ai USV”, manifestare găzduită, ieri, de Auditorium „Joseph Schmidt”.
Evenimentul a beneficiat şi de prezenţa tânărului Ionuţ Budişteanu, din Râmnicu Vâlcea, câştigătorul marelui premiu de 75.000 de dolari al concursului Intel International Science and Engineering Fair din SUA. Tânărul este considerat unul dintre cei mai influenţi adolescenţi din lume.
Totodată, au răspuns afirmativ invitaţiei de a participa la manifestare tineri din partea Universităţii București și Institutului de Fizică și Inginerie Nucleară.
Aflat la prima ediţie, evenimentul a fost organizat de prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, prorector responsabil de activitatea ştiinţifică a USV.
Potrivit acestuia, „nu este o gală de premiere, ci una de evidenţiere, de popularizare a activităţii de cercetare a universitarilor suceveni. Încercăm să încurajăm tinerii să-şi menţină această activitate de cercetare în condiţiile în care fondurile pentru cercetare au fost mult reduse în ultimii ani, iar ofertele din exterior sunt foarte atractive. Trebuie să ieşim public şi să expunem activitatea noastră, ţinând cont că nu există o înţelegere a nevoii de cercetare în România”.
Mihai Dimian a mai reliefat rolul şi importanţa cercetării universitare, subliniind faptul că în ultimii ani USV a obţinut numeroase proiecte de cercetare – granduri postdoctorale, cecuri de inovare - fie din fonduri europene sau naţionale, fie prin parteneri privaţi.
La rândul său, rectorul USV, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, a menţionat: „Dorim să acordăm o atenţie deosebită tinerilor, şi în special tinerilor cercetători, pentru că ei vor asigura universitatea de mâine”.
Prin intermediul unei videoconferinţe, a fost prezentat oficial noul Program Cadru European pentru cercetare şi inovare - Orizont 2020 şi priorităţile strategice ale cercetării naționale pentru perioada 2014-2020.
Orizont 2020 este unprogram de finanţare pentru cercetare şi inovare la nivelul Uniunii Europene, cuun buget de câteva zeci de miliarde euro. Orizont 2020 reuneşte, pentru prima dată în cadrul unui program unic, toate fondurile UE destinate cercetării şi inovării, concentrându-se asupra transformării descoperirilor ştiinţifice în produse şi servicii inovatoare care oferă oportunităţi de afaceri şi îmbunătăţesc viaţa oamenilor.
Tot în cadrul evenimentului a avut loc și lansarea competiţiilor pentru titlurile de Doctorandul USV al Anului 2013 şi Tânărul Cercetător USV al anului 2013, care se vor finaliza cu ocazia zilei Universității, în data de 7 martie 2014.