Prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu, le-a cerut primarilor să convoace comisiile locale de fond funciar pentru a soluţiona cazurile persoanelor care au hotărâri judecătoreşti de obligare la punere în posesie. Sinescu a trimis în acest sens o circulară tuturor primăriilor din judeţ, arătând că în situaţia în care amplasamentele terenurilor sunt identificate, trebuie să fie demarate de urgenţă procedurile pentru punerea în posesie a celor îndreptăţiţi.
„Am înaintat o circulară către toți primarii ca să identifice aceste categorii de persoane care nu şi-au primit până în prezent drepturile funciare şi în situația în care au hotărâri judecătorești de obligare la punere în posesie cu un amplasament identificat în teren să putem în cel mai scurt timp să trecem la efectuarea procedurii pentru punerea în posesie şi emiterea titlului de proprietate. După data de 10 ianuarie urmează să abordăm, caz după caz, şi celelalte categorii care nu sunt prevăzute acum pentru a fi soluționate pe legea 165, astfel încât prevederile legale să fie respecte, adică toți proprietarii de terenuri să aibă emise titlurile de proprietate și să fie puși efectiv în posesia terenurilor până în anul 2016”, a declarat Sinescu.
Comisia judeţeană de fond prezidată de prefect a soluţionat în şedinţa de la finele săptămânii trecute 21 de astfel de cazuri. Astfel, a fost reconstituit dreptul de proprietate pentru patru persoane care au avut hotărâri judecătoreşti definitive pentru 50 de hectare de pădure. Pentru alte 17 persoane s-a reconstituit dreptul de proprietate pentru teren arabil în suprafeţe cuprinse între 10, 20 sau 30 de ari. Prefectul a amintit că autorităţile locale se află în plin proces de aplicare a Legii 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire a proprietăților. El a adăugat că la nivel de judeţ s-au adunat 19.000 de noi cereri care urmează a fi soluţionate în perioada următoare. „Până la data de 10 ianuarie suntem în plin proces de inventariere a terenurilor care pot fi puse la dispoziția foştilor proprietari, urmând ca după această etapă să trecem efectiv la punerea în posesie şi să emitem titlurile de proprietate. Acum identificăm şi terenurile care sunt proprietate publică a statului şi se află în administrarea unor instituții publice, precum Stațiunea de Cercetări Agricole sau Administrația Domeniilor Statului”, a mai spus Sinescu.