Tânăra de 19 ani și doar 16 kilograme, Adina Macoveiciuc, al cărei caz a șocat o țară întreagă, inclusiv pe medicii de la Spitalul “Sf. Maria” din Iași, care spun că nu au văzut așa ceva în viața lor, a ajuns în urmă cu câteva luni și la Spitalul Județean de Urgenţă “Sf. Ioan cel Nou” Suceava, însă aici medicii nu au vrut să o interneze, pe motiv că nu au ce să-i facă.
Mărturisirea aparține medicului Alexandru Paziuc, șeful Spitalului de Psihiatrie de la Câmpulung Moldovenesc. Acesta a fost cel care a descoperit acest caz și, după ce a văzut că specialiștii de la Spitalul Suceava ridică din umeri, a luat legătura cu un doctor pediatru de la Iași și a trimis-o pe „tânăra bebeluș” la Spitalul “Sf. Maria”, unde fata a început să mănânce și altceva în afară de lapte și apă cu zahăr, cum a hrănit-o în toți acești 19 ani mama sa. La spitalul ieșean, starea Adinei pare să se îmbunătățească, tânăra crescând deja în greutate cu un kilogram.
Doctorul Paziuc ne-a mărturisit ieri că nu poate înțelege cum nimeni nu a făcut nimic în toți acești ani și toţi au lăsat-o pur și simplu pe fata din Moldovița să se stingă cu zile. Șeful spitalului câmpulungean de psihiatrie i-a trimis în urmă cu câteva luni o adresă primarului din Moldovița, explicându-i situația gravă în care se afla tânăra care arată ca un copil de 6-7 ani și gândește ca unul de 3 ani, însă nici o reacție.
Mama Adinei se tratează de peste 30 de ani de schizofrenie
„În contextul bolii delirante de care suferă, pacienta Silvia Macoveiciuc nu-şi îngrijeşte corespunzător fiica, ce este alimentată doar cu lapte, prezintă alopecie carenţială, edentaţie, caşexie, retard mintal uşor şi tulburări de relaţionare. Această atitudine se încadrează din punct de vedere social în categoria relelor tratamente aplicate minorului, prin neglijare fizică şi psihică. Vă subliniem că neglijarea fizică şi afectivă începând din copilărie constituie premisele unor boli somatice şi psihice grave”, se arată în documentul transmis edilului Traian Ilieşi, în data de 16 iulie 2013. O lună mai târziu, șeful Spitalului de Psihiatrie de la Câmpulung Moldovenesc reuşeşte să le convingă pe rudele Adinei de necesitatea internării copilei la Spitalul Suceava, pentru evaluare şi tratament. Aici, surpriză: medicii nici n-au vrut să audă de caz. „Au spus că-i depăşeşte şi au trimis-o înapoi acasă”, spune cu regret medicul.
Doctorul Alexandru Paziuc a aflat de acest cutremurător caz în timp ce echipa mobilă pe care a dezvoltat-o, respectiv un serviciu comunitar de evaluare şi monitorizare a persoanelor cu dizabilităţi, care se deplasează la pacienţii cu probleme aflaţi în evidenţă, a mers acasă la Silvia Macoveiciuc, mama schizofrenică a Adinei: “O tratăm pe mamă de peste 30 de ani. În luna mai, când a încetat să-şi mai ia tratamentul, ne-am deplasat la domiciliul ei. Am auzit că are acasă un copil cu handicap şi i-am dus o cutie cu bomboane. Atunci am aflat că fetiţa nu se hrăneşte decât cu lapte şi apă cu zahăr”.
În spital, la Iaşi, Adina a descoperit gustul pâinii și are deja preferințe culinare: prunele și piureul cu carne
Adina e singura dintre cei șapte copii ai familiei Macoveiciuc care nu s-a dezvoltat normal. Are chiar o soră geamănă, care merge la școală și este ca toate fetele de vârsta ei. La 19 ani, Adina are 16 kilograme şi nu s-a hrănit cu altceva decât lapte şi apă cu zahăr. În șocantul caz al copilei ajunse zilele trecute la un spital din Iași, în stare critică, un crunt adevăr iese la iveală: autoritățile știau toată povestea de ani de zile, însă nimeni nu a făcut nimic. Acum, dau vina unii pe alții, ajungând să o învinovățească chiar pe biata copilă.
În spitalul „Sf. Maria” din Iași, Adina, care arată ca un copil de 6-7 ani, și gândește ca unul de 3 ani, a început să mănânce. A descoperit gustul pâinii și are deja preferințe culinare: prunele și piureul cu carne. În câteva zile de la internare, Adina a crescut deja în greutate cu un kilogram.
După apariția poveștii tulburătoare a “tinerei bebeluș” de la Moldovița în ziare și pe la televiziuni, autoritățile au sărit ca arse și au început să caute vinovați.
În comuna în care locuiește familia Adinei, de la primar la asistent social, medic şi preot, știau cu toții povestea fetei.
După externare va fi dusă într-un centru de plasament pentru copii, deşi a trecut de vârsta majoratului
„Odată ce-i sub îngrijirea părinţilor, a fraţilor, nu puteam să mă duc eu şi să întreb <Cu ce o hrăneşti?>. Nu pot să merg la nimeni în casă şi să întreb <Ce-i dai de mâncare la copil?>”, se justifică primarul Traian Ilieşi.
„Asta e o tâmpenie, că nu mânca altceva decât lapte şi apă cu zahăr. Eu am văzut-o în cârcă la maică-sa, când mânca banane. Este un copil cu sechele, aşa s-a născut. Dintotdeauna a fost albă ca hârtia. Este al doilea născut dintr-o sarcină gemelară şi, probabil, a fost un furt intrauterin. Una a fost mai dezvoltată, iar cealaltă mai prăpădită”, se apără şi medicul de familie Sorina Rusu.
Dacă autoritățile din Moldovița încearcă să se spele pe mâini, rudele o găsesc vinovată chiar pe fata de 19 ani. „I-am dat de toate, ce n-am eu? Dacă era smântână deasupra laptelui nu mânca. I-am dat banană şi n-o vrut. Ciocolată n-o vrut şi gata. Eu mă mir că mănâncă acum. Mereu am zis că asta moare cu zile, nu rezistă mult dacă bea doar o cană de lapte pe zi”, spune Vasile Macoveiciuc, tatăl Adinei.
În 2009, Adina a fost încadrată cu grad de handicap, iar ajutorul financiar oferit de stat, 600 de lei lunar, a fost luat inițial de o soră de-a ei mai mare, apoi de către soțul acesteia din urmă, Nicolae Parînjec. Deși are o gospodărie frumoasă, a lăsat-o pe copilă să locuiască în casa modestă a mamei ei, bolnavă psihic, şi alături de un tată bătrân, bolnav şi cu o pensie de mizerie. Acum, e supărat că trebuie să răspundă în faţa autorităţilor şi vrea să dea în judecată presa pentru că ar fi denaturat adevărul.
Pe numele lui Nicolae Parîjnec a fost întocmit un dosar penal pentru rele tratamente minorului. Pe lângă poliție, pe fir a intrat și Prefectura, Direcţia de Sănătate Publică, Casa de Asigurări de Sănătate, dar și Protecția Copilului Suceava. Aceștia din urmă arată că la finalul anchetei cumnatul Adinei îşi va pierde cu siguranţă statutul de însoţitor, în timp ce părinţii ar putea fi decăzuţi din drepturi. „Copila va mai sta în spitalul din Iaşi două săptămâni. După externare, va fi dusă direct într-un centru de plasament pentru copii, deşi are 19 ani”, a anunţat ieri Nicoleta Daneliuc, purtător de cuvânt la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava.
La această oră, mama Adinei este internată în Spitalul de Psihiatrie de la Câmpulung Moldovenesc, unde va mai rămâne o perioadă.
Doctorul Paziuc se teme că „tânăra bebeluş” va suferi şi mai mult dacă va fi dată în plasament
Doctorul Paziuc se teme că „tânăra bebeluş” va suferi şi mai mult dacă va fi închisă într-un centru de reabilitare, cum intenţionează autorităţile, deoarece pe lângă mâncare copila are nevoie şi de afecţiunea părinţilor. El este de părere că mama poate să-şi îngrijească fiica atâta vreme cât îşi ia corect medicaţia şi este supravegheată îndeaproape de instituţiile statului.
„În secolul XXI demersurile sunt pentru dezinstituţionalizare. Ideea este de a oferi un serviciu la domiciliu, de a monitoriza atât mama, cât şi copilul, iar noi, profesioniştii, să găsim soluţii la problemele care apar pe parcurs. Familia joacă un rol important în evoluţia unei persoane. Fetiţa poate va mai recupera din punct de vedere medical anii pierduţi, însă nu îşi va reveni niciodată mental dacă va fi luată de lângă părinţi, aşa cum sunt ei”, spune medicul.
Prefectura Suceava a dispus înfiinţarea unei comisii mixte de control în acest caz
Prefectura Suceava a dispus vineri înfiinţarea unei comisii mixte de control în cazul Adinei Macoveiciuc, verificările vizându-i pe medicul de familie şi asistentul social, dar şi pe primarul din Moldoviţa.
Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a declarat, vineri, că a dispus constituirea unei comisii mixte de control care să verifice dacă s-au respectat atribuţiile legale ale tuturor celor implicaţi în acest caz.
El a precizat că Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava, care s-a autosesizat în acest caz şi a declanşat o anchetă, poate verifica doar dacă medicul de familie şi-a îndeplinit atribuţiile, el menţionând că a dispus extinderea acestor verificări.
"Am lărgit verificările. Trebuie să vedem dacă s-au respectat atribuţiile atât de către primar, de asistentul social, de medicul de familie şi de însoţitor", a spus prefectul.
În urmă cu un an, Prefctura a cerut asistenţilor sociali să meargă pe teren şi să nu facă muncă doar din birou.
Sinescu a explicat că situaţia în care a ajuns fata respectivă a fost determinată de faptul că unele instituţii nu şi-au îndeplinit atribuţiile şi responsabilităţile, iar comisia constituită urmează să stabilească motivele pentru care fata nu a fost ajutată până acum.
"Poate şi însoţitorul fetei putea spune că nu se poate descurca şi că ar trebui ca fata să fie luată în grija autorităţilor", a mai spus prefectul.
El a estimat că rezultatele anchetei acestei comisii ar putea fi făcute publice luni sau marţi.
(14 dec 2013, 12:24:27