Una dintre clădirile reprezentative ale Sucevei, care este vizibilă din toate cartierele municipiului, Catedrala „Naşterea Domnului”, de pe Mărăşeşti, începe să capete tot mai mult forma finală, lucrările de acolo avansând foarte bine, în ciuda greutăţilor financiare.
La invitaţia preoţilor Argatu, Petru, Gavril şi Ştefan, care şi-au asumat greaua misiune de a finaliza lucrările la Catedrală, primarul Sucevei, Ion Lungu, a făcut o nouă vizită în şantier, pentru a vedea evoluţia lucrărilor, al căror principal finanţator este Primăria Suceava.
„Lucrările au progresat foarte mult, s-a făcut un lucru extraordinar la intrarea principală în catedrală, care s-a definitivat arhitectural, s-a eliberat perimetrul din faţa bisericii şi accesul principal, s-au turnat treptele, unde au intrat cantităţi enorme de beton. S-a lucrat la masa din altar, urmează a se lucra şi la catapeteasmă, curând vor veni şi uşile, a fost dată o nouă comandă pentru granit, deci, cu ajutorul lui Dumnezeu, în 2014 vom putea contura în mare catedrala. În acest an primăria Suceava a dat 7 miliarde de lei vechi din cele 10 prinse în buget la începutul anului, sper să ne ajute Dumnezeu ca până la finele anului să mai dăm o parte din bani”, a declarat şeful municipalităţii sucevene. Pentru anul viitor, Lungu vrea să le propună consilierilor locali să fie prinse în buget tot 10 miliarde de lei vechi.
„Ne dorim ca în vara anului 2015, cu binecuvântarea ÎPS Pimen, să facem prima sfinţire a Catedralei. Cred ca va fi posibilă, atât din punctul de vedere al construcţiei, cât şi al timpului, astfel încât să se poată face slujbe în această Catedrală, care este un edificiu extraordinar pentru oraş şi chiar pentru întregul judeţ. Această lucrare reprezintă coroana Bisericii Ortodoxe din Bucovina, din Episcopia Sucevei şi Rădăuţilor.”
Construcţiile din jurul Catedralei, o problemă spinoasă
O problemă grea o reprezintă sistematizarea verticală şi deschiderea vederii către Catedrală, din cauza construcţiilor private care există în imediata apropiere a acesteia, care ar trebui demolate, pentru a o face cât mai vizibilă.
„Sper să găsim soluţiile adecvate, încât Catedrala să fie pusă în valoare la adevărata ei dimensiune şi valoare estetică a acestei construcţii deosebite”, a spus Lungu.
5.000 de mp de granit, montaţi recent în Catedrală
Una dintre cele mai recente lucrări la Catedrală o reprezintă montarea a aproape 5.000 de mp de granit, iar o nouă comandă de granit a fost deja făcută.
„Am pus doar casa scărilor şi balcoanele, precum şi o parte din coloane. Am încercat anul acesta să punem o parte din pardoseli, dar sunt mii de metri pătraţi. Amprenta la sol a clădirii este de 1.500 de metri pătraţi, dar suprafaţa construită este cu mult mai mare, fiind vorba de o clădire pe mai multe niveluri”, a explicat preotul paroh Petru Argatu, care a mulţumit primarului Ion Lungu, Consiliului Local şi enoriaşilor care au contribuit la realizarea acestei mari investiţii.
„Dacă nu era ajutorul acestora, ne-ar fi fost foarte greu. Nici nu pot să mă gândesc cam unde ar fi fost lucrările, în ce stadiu, mai ales cu criza aceasta, sărăcia aceasta, pentru că vedem cum venea înainte enoriaşul la biserică şi cum vine acuma. Dragostea pentru cele sfinte este aceeaşi, dar nu mai este aceeaşi putere”, a adăugat Petru Argatu.
Una dintre marile provocări pentru finalizarea Catedralei va fi pictarea pereţilor acesteia.
„Suprafaţa care trebuie pictată depăşeşte 15.000 de metri pătraţi. Dacă într-un an de zile am reuşi să pictăm 1.000 de mp, cu o echipă bună, tot ne-ar trebui minim 15 ani să finalizăm. De aceea noi ne străduim să finalizăm şi să o sfinţim, până la stadiul de pictură”, a spus preotul paroh, care speră să ajungă să vadă finalizată această lucrare de suflet.
(14 dec 2013, 11:44:00