Cinci dintre cei nouă angajaţi ai Oficiului Judeţean pentru Studii Pedologice şi Agrochimice Suceava au intrat în şomaj de la începutul lunii decembrie, după ce au contabilizat nouă luni consecutive în care nu şi-au luat salariile. Oamenii au ajuns la concluzia că nu mai au ce aştepta, iar singura lor şansă este de a-şi obţine drepturile salariale prin hotărâre judecătorească. Alţi patru angajaţi, în frunte cu directorul, au ales să rămână salariaţi ai oficiului, deşi nu au vreo garanţie că îşi vor primi lefurile.
Mai bine şomeri decât salariaţi fără nici un leu
Dorel Guliciuc, fostul contabil-şef al instituţiei, a declarat:
„De pe 3 decembrie suntem oficial şomeri. Eu şi colegii am luat această decizie după ce ne-am convins, de altfel ni s-a şi spus clar, că nu vom primi nici un leu din salariile restante. Suntem în curs de a deschide o acţiune de conflict de muncă în instanţă. Salariile noastre sunt un drept legal, am executat, predat şi recepţionat contracte de studii pedologice, dar Ministerul Agriculturii nu ne-a virat banii”.
El a precizat că din informaţiile pe care le are, primii bani pentru pedologie la Suceava vor fi viraţi abia în aprilie 2014.
În aceste condiţii, oamenii au decis că este mai bine pentru ei să între în şomaj.
Salariaţii Oficiului Judeţean pentru Studii Pedologice şi Agrochimice Suceava nu şi-au mai luat lefurile din luna martie a acestui an.
Paradoxal, instituţia are efectuate numeroase contracte de studii pedologice, avizate, aprobate şi finalizate, care i-ar asigura autofinanţarea. Ministerul Agriculturii nu a virat însă în acest an la oficiul din Suceava decât suma de 50.000 de lei. Din cauza lipsei fondurilor, instituţia a rămas fără curent electric, gaz metan, iar contractul de închiriere a sediului a expirat din august 2013.
Răspunsul şablon: “Nu sunt bani”
Vasile Galeş, directorul instituţiei, care a ales să nu intre în şomaj, alături de încă trei colegi, nu are nici el vreo certitudine.
„Suntem patru oameni care am rămas să ne ocupăm de laboratoare şi aparatură, avem o gestiune importantă. S-au făcut demersuri prin prefectul Sucevei la Ministerul Agriculturii, însă am primit doar un răspuns evaziv, că nu sunt bani”, a declarat Vasile Galeş.
Iniţial, descentralizarea din 2014 urma să dizolve oficiile de studii pedologice în cadrul direcţiilor de agricultură, însă această variantă a fost abandonată. În momentul de faţă nu se ştie nimic cert cu privire la viitorul Oficiului Judeţean pentru Studii Pedologice şi Agrochimice Suceava