Un om de afaceri din Coşna a fost condamnat ieri la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, iar în plus, magistraţii au decis să-l oblige şi la plata a peste 300.000 de lei către bugetul de stat. Condamnarea pronunţată ieri îl priveşte pe Marian Ionel Borgovan, de 31 de ani, unul şi acelaşi individ care a concesionat Aerodromul Floreni de la Dorna Candrenilor. În dosarul care a fost soluţionat de Tribunalul Suceava, Borgovan a fost judecat pentru un adevărat evantai de infracţiuni. Dintre cele zece capete de acuzare care i s-au adus de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, doar într-un singur caz s-a dispus achitarea.
În rest, pentru toate celelalte acuzaţii, judecătorul l-a găsit vinovat pe Marian Ionel Borgovan şi a dispus condamnări între 1 an de închisoare şi 2 ani şi 6 luni de închisoare. Aceste infracţiuni privesc fapte de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, toate în formă continuată. De asemenea, bărbatul a fost obligat la plata către bugetul de stat a sumei de 314.873 de lei. Condamnarea în acest dosar nu este definitivă şi poate fi atacată la instanţele superioare.
Încă două persoane trimise în judecată în acest dosar
În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată şi Maria Georgeta Borgovan şi Iliuţă Sandu, în calitate de reprezentanţi ai SC Mary Construct International SRL, din Coşna, SC Ambient SRL, din Vatra Dornei, şi SC Cotton Parck SRL, din Poiana Stampei, sub acuzaţia că au indus în eroare reprezentanţii mai multor societăţi comerciale de leasing pe care le-au prejudiciat cu suma totală de 1.773.373 de euro (reprezentând 5.724.013,12 lei). Dosarul în privinţa celor doi a fost disjuns, iar o soluţie va fi pronunţată în perioada următoare.
„În concret, au fost încheiate nouă contracte de leasing ce aveau ca obiect finanţarea achiziţionării unor utilaje pentru prelucrarea lemnului şi a pietrei folosind mai multe documente false (biletele la ordin, înscrisuri având menţiuni false privind constituirea garanţiilor, situaţia financiară a firmelor beneficiare, atestarea în mod nereal a existenţei utilajului pentru care s-a solicitat finanţarea, procese verbale de predare-primire etc.), în condiţiile în care utilajele pretins achiziţionate erau inexistente”, explică procurorii anticorupţie, precizând că societăţile de leasing s-au constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 1.263.944,11 euro.
Marian Borgovan, client vechi al procurorilor
Marian Borgovan a fost acuzat şi în 2009 de mai multe escrocherii, procurorii Parchetului Tribunalului Bistriţa-Năsăud susţinând că, în perioada 25 aprilie 2005 - 30 martie 2007, suceveanul ar fi luat credite de peste 350.000 de lei de la bănci, cu acte falsificate.
Într-un articol apărut, în martie 2008, în Monitorul de Suceava, Borgovan, care câştigase de câteva luni licitaţia pentru concesionarea Aeroportului Floreni de la Dorna Candrenilor, poza într-un afacerist dornic să investească în promovarea turistică a Bazinului Dornelor.
“Toţi turiştii cu care am stat de vorbă în ultimii ani mi-au spus acelaşi lucru: zona este superbă, dar nu mai vin din cauza drumurilor, care sunt sub orice critică. În ceea ce priveşte segmentul de afaceri, principala presiune este timpul. Cu maşina, din Vatra Dornei până în Germania faci două zile, iar cu avionul două ore. Oamenii de afaceri n-au timp de irosit”, declara la acea vreme Borgovan, precizând că are de gând să amenajeze în incinta aeroportului, accesibil pentru avioane mici şi medii, o sală de aşteptare şi un restaurant şi, în perspectivă, un hangar pentru aparatele de zbor.
În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile aparţinând inculpaţilor Marian Ionel Borgovan şi Maria Georgeta Borgovan.
(12 dec 2013, 20:52:17