Costul energiei termice livrate populaţiei ar putea ajunge la aproape 342 de lei pe gigacalorie, ca urmare a majorării tarifului de transport şi distribuţie al energiei termice cu aproape 40%. Sucevenii vor plăti tot preţul stabilit de Consiliul Local, de 185 de lei pe gigacalorie, dar diferenţa de bani se va resimţi la bugetul local al Primăriei Suceava, care va trebui să achite subvenţii mult mai mari decât cele din prezent.
În şedinţa de Consiliu Local din 19 decembrie, unul din principalele puncte de pe ordinea de zi va fi solicitarea celor de la Termica de modificare a tarifului de transport şi distribuţie.
„Termica a obţinut aprobarea ANRSC pentru o nouă structură de costuri la transport şi distribuţie. Acolo s-au pus foarte multe elemente de cost, cheltuieli fără număr, iar mai bine de jumătate din cost reprezintă cheltuieli salariale”, a spus primarul Sucevei, Ion Lungu, care s-a arătat total nemulţumit de sumele solicitate de Termica pentru transportul şi distribuţia energiei termice care se cumpără la gardul centralei, de la Bioenergy Suceava.
Noul tarif de transport şi distribuţie, cu tot cu TVA, va fi de 197,71 lei, în vreme ce costurile de producţie, la noua centrală, sunt de 144 de lei, cu tot cu TVA.
„Asta înseamnă că cheltuielile de transport şi distribuţie sunt cu 36,8% mai mari decât cele de producere a energiei termice. Este o anomalie ce se întâmplă, nu pot fi mai mari costurile de transport şi distribuţie decât cele de producţie”, consideră şeful municipalităţii sucevene.
Salarii mai mari decât al primarului, la Termica
„Sunt obligat de lege ca în 30 de zile să supun proiectul aprobării Consiliului Local, iar cei care vor hotărî sunt consilierii. Dar mi se par cheltuieli prea mari, mai ales faptul că 50,6% reprezintă cheltuieli cu personalul. Dacă împărţim sumele de acolo la numărul de salariaţi rezultă salarii mai mari decât al primarului. Eu am un salariu de 3.700 de lei, în vreme ce salariul mediu rezultat din aceste calcule este de 3.900 de lei. Trebuie să aterizăm cu toţii cu picioarele pe pământ”, a adăugat Ion Lungu, care a precizat că în structura de transport-distribuţie a energiei termice sunt prinse 150 de persoane.
Dacă va fi aprobat în Consiliul Local, noul preţ de transport şi distribuţie a energiei termice va fi valabil până la 31 martie 2014, când va expira contractul cu Termica.
„Mult a fost, puţin mai este, sunt convins că licitaţia de încredinţare a acestui serviciu va clarifica aceste lucruri şi vom avea un preţ corect şi suportabil pentru populaţie”, a spus Lungu, care consideră că tariful propus a fost „umflat” de cei de la Termica, pentru a acoperi alte pierderi de funcţionare a societăţii.
Noul tarif aprobat de ANRSC include şi o cotă de profit de 5%.
Fără noua centrală, Suceava nu ar mai fi avut căldură
„Dacă noi nu făceam această centrală nouă, la Suceava nu mai puteam furniza căldură în această iarnă”, consideră primarul Ion Lungu, care estimează că preţul final al unei gigacalorii produse şi distribuite de Termica ar fi ajuns la peste 700 de lei.
„Erau nişte costuri care nu se închideau, care nu erau deloc suportabile. Am avut o mare şansă că s-a făcut această centrală nouă, pentru că pe cărbune, ca să mai funcţionăm o iarnă, ne costa 1.000 de miliarde de lei vechi, bani pe care nu îi avea nimeni. Dacă nu se realiza această centrală, Suceava nu mai putea furniza căldură în sistem centralizat”, a declarat şeful municipalităţii sucevene.
(12 dec 2013, 11:42:41