Asociaţia Red Ribbon Fălticeni, în colaborare cu Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), a organizat recent, la sediul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, o dezbatere cu tema „HIV/SIDA, o problemă a comunităţii”, marcând la nivel local Ziua Mondială de Luptă Anti SIDA, sărbătorită în fiecare an pe data de 1 Decembrie.
„În condiţiile economice, politice şi sociale în continuă schimbare, este necesar a fi realizată periodic o analiză a situaţiei persoanelor seropozitive de la nivelul judeţului Suceava, pentru a preveni şi rezolva cât mai rapid situaţiile de întrerupere de tratament, situaţiile de discriminare sau de restricţionare a accesului la serviciile medicale sau sociale”,a arătat Dorina Vasile, preşedintele Asociaţiei Red Ribbon Fălticeni.
Acţiuni informative în şcolile şi liceele din judeţ
Ea a declarat că, în judeţ, situaţiile de încălcări de drepturi ale persoanelor seropozitive au devenit foarte rare, însă continuă să existe cazuri de bolnavi care renunţă nejustificat la terapie şi au nevoie de consiliere. Pe de altă parte, rămâne nevoia de informare și educare a populației, în special a tinerilor, cu privire la ceea ce înseamnă HIV/SIDA, astfel încât infecţia să poată fi mai uşor prevenită. În acest sens, luni, la sediul DSP Suceava a fost lansat proiectul „In My Shoes”, care are ca obiectiv general creşterea premizelor de integrare socială pentru persoanele seropozitive din România. La finalul proiectului, derulat în 16 judeţe ale ţării, printre care şi Suceava, 22.300 de tineri din populaţia generală vor fi informaţi şi sensibilizaţi cu privire la HIV/SIDA şi drepturile persoanelor seropozitve, iar beneficiarii direcţi vor fi 140 de persoane infectate şi afectate de HIV/SIDA din România.
Proiectul „In My Shoes” se va desfăşura pe o perioadă de 24 de luni, când voluntari de la Red Ribbon Fălticeni se vor deplasa în şcolile şi liceele din judeţ pentru a discuta cu tinerii pe tema HIV/SIDA.
19 cazuri de HIV/SIDA, descoperite în acest an
Directorul adjunct pe probleme medicale al DSP Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a informat că 190 de persoane din judeţ sunt seropozitive, dintre care doar 169 urmează tratamentul cu antiretrovirale. În 2013, medicii au depistat 19 cazuri noi, dar numai 17 pacienţi au acceptat să se trateze, a precizat responsabilul instituţiei. Dr. Corina Stănescu, coordonatorul programului judeţean de HIV/SIDA, a anunţat că cercetătorii sunt foarte aproape de a descoperi leacul pentru această maladie cumplită.
Din aprilie 2013 şi până în prezent, peste 2,6 milioane de lei au fost alocate pentru terapia pacienţilor seropozitivi din judeţ, pentru prima oară după mulţi ani suma fiind suficientă pentru asigurarea tratamentului, au subliniat responsabilii DSP. „Nu au fost probleme de finanţare, ci doar mici întreruperi în aprovizionare cauzate de incapacitatea depozitelor farmaceutice de a asigura comenzile”, a arătat dr. Cătălina Zorescu. „Am avut mai multe fonduri şi pentru supravegherea stării de sănătate a bolnavilor, prin investigaţii periodice, ceea ce este un lucru pozitiv, deoarece pacienţii sunt mai disciplinaţi şi îşi iau tratamentul corect când se ştiu monitorizaţi”, a completat dr. Corina Stănescu.