Sucevenii care vor ajunge cu diverse treburi la sediul Direcţiei Silvice Suceava, dar şi copiii care sunt aşteptaţi să vină cu colinda şi cu uratul, de sărbători, vor avea parte de o frumoasă surpriză.
Holurile instituţiei care se ocupă de gestionarea celor mai mari suprafeţe din pădurile Sucevei au fost transformate în muzeu cinegetic, găzduind frumoase exemplare de animale sălbatice şi păsări care se găsesc pe teritoriul Sucevei, din vârfurile munţilor până în bălţile de şes.
Cel care s-a ocupat de realizarea acestui mini-muzeu, care zilnic este admirat de o mulţime de oameni, este Horică Grozavu, şeful Atelierului de Taxidermie înfiinţat în cadrul Ocolului Silvic Adâncata.
„Din toamna anului trecut a fost înfiinţat un atelier de taxidermie, care se ocupă cu naturalizarea păsărilor, a mamiferelor, realizarea din obiecte din coarne de cerb, argăsirea pieilor de animale, confecţionarea de busturi, blănuri montate pe suport de material textil, de nasturi din corn de cerb, având contracte cu toate direcţiile silvice din ţară. Este o activitate nouă în cadrul Direcţiei Silvice Suceava, strâns legată de meseria de silvicultor”, a spus Horică Grozavu.
Materia primă folosită de atelier o reprezintă speciile de vânat recoltate de personalul silvic în fondurile cinegetice gestionate, în cadrul cotelor de recoltă aprobate pentru fiecare sezon de vânătoare.
Diversitatea faunei judeţului Suceava
Printre păsările care pot fi admirate la sediul Direcţiei Silvice Suceava se găsesc şi exemplare rare, precum cocoşul de mesteacăn, cocoşul de munte, acvila de munte, dar şi frumoase exemplare de bufniţă, huhurez, ciocănitori, raţe sălbatice şi fazani.
Animalele pădurilor Sucevei sunt prezente în expoziţie printr-un frumos exemplar tânăr de urs brun, porci mistreţi, jderi, marmote, dar şi prin busturi de cerbi, căpriori, blănuri de lup, râs, vulpi, dar şi colţi de mistreţi.
„Pădurea Sucevei nu înseamnă doar arbori şi masă lemnoasă, ea reprezintă şi vânat, care trebuie evaluat, ocrotit, hrănit şi extras, toate aceste componente fiind înglobate în activitatea de vânătoare. Diorama amenajată la parterul Direcţiei Silvice în această perioadă din preajma sărbătorilor de iarnă este o prezentare a speciilor de vânat din pădurile judeţului, a habitatului natural de creştere şi dezvoltare armonioasă a acestuia. Zilnic există public interesat care admiră colţul de pădure amenajat cu exemplare din fauna pădurilor Sucevei, iar curând ne aşteptăm la o mulţime de copii care să ne viziteze”, a declarat şeful Direcţiei Silvice Suceava, Sorin Ciobanu.
Produsele Atelierului de taxidermie expuse pe holul Direcţiei Silvice Suceava au fost prezentate şi la o mulţime de expoziţii judeţene şi naţionale, pentru informarea publicului în privinţa vânatului din judeţul Suceava, a trofeelor care se pot recolta de aici, dar şi asupra produselor şi obiectelor care se pot confecţiona din acestea.