Din luna iunie a acestui an, veniturile unor angajaţi din învăţământul sucevean s-au diminuat din cauza sistării sporului pentru condiţii vătămătoare, mai precis sporul de ecran.
Liderul Sindicatului din Învăţământ „Pro Educaţia” Suceava, Traian Pădureţ, arată că din acest motiv a acţionat în instanţă Ministerul Educaţiei Naţionale, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Direcţia de Finanţe Publice Suceava şi câteva unităţi şcolare din judeţ care au pus în aplicare ordinul MEN de a suspenda aceste sporuri.
Potrivit lui Traian Pădureţ, „aceste sporuri se acordau legal, însă din luna iunie, statele de plată nu au mai fost semnate de către directori, dacă acestea includeau acest spor”. Afectaţi de această măsură sunt, în mod special, contabilii şi secretarii şcolilor, dar şi alţi angajaţi din educaţie, angajaţi care aveau buletin de expertizare.
Dosarul a fost trimis în instanţă la începutul lunii octombrie, însă, nici până în prezent, nu a fost înaintat un termen al primei înfăţişări.
„Procedura e complicată în noul Cod Civil. Încă se face schimb de documente, tribunalul face adrese către şcoli, astfel că primul termen încă nu a fost programat”, completează Pădureţ.
Acesta a mai precizat că circa 300 de oameni ai şcolii din judeţul Botoşani au câştigat un proces simular şi, astfel, şi-au redobândit dreptul de a primi sporul de ecran.
Iniţial, angajaţi din cinci unităţi de învăţământ din zone diferite ale judeţului Suceava au avut curajul de a se alătura iniţiativei sindicatului „Pro Educaţia”, însă ulterior persoanele din două unităţi s-au retras din proces.
„După ce iniţial şi-au dat acordul de a merge în instanţă, ulterior s-au retras. Chiar dacă mai rămân oameni dintr-o singură şcoală, sunt hotărât să merg până la capăt. Bănuiesc că s-au făcut anumite presiuni asupra lor, nu ştiu din ce direcţie”, a mai arătat Pădureţ.
Sporuri sistate în urma unor presiuni ale MEN şi IŞJ
În luna mai a acestui an, MEN a trimis o adresă Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava prin care solicită instituţiei o statistică şi poziţia IŞJ faţă de legalitatea acordării acestui spor.
La presiunile ministerului de resort, sindicaliştii spun că IŞJ Suceava a trimis în teritoriu o adresă prin care ameninţă unităţile şcolare, impunând să nu avizeze statele de plată dacă este cuprins şi sporul pentru condiţii vătămătoare.
Încă de atunci “Pro Educaţia” intenţiona ca, în situaţia în care IŞJ Suceava nu avizează statele de plată care cuprind şi sporul pentru condiţii vătămătoare acordat în mod legal, să depună o plângere penală împotriva persoanelor vinovate.
( 6 dec 2013, 16:16:39
Pentru cine are curiozitatea sa caute pe site-ul Curtii de Apel Suceava se poate convinge ca cei de la Botosani au castigat si recursurile , deci au castigat definitiv si irevocabil. Din cate am aflat, au castigat si 4 persoane de la o gradinita din Suceava care au mers pe mana unui avocat, chiar daca sunt la sindicat la ASI.