Unul dintre cei şase suceveni judecaţi şi condamnaţi în dosarul tâlhăriei urmate de moartea valutistului Cristian Căjvănean, unul din cazurile care au şocat cel mai mult în ultimii ani opinia publică din Suceava, a vorbit cu reporterii Monitorului de Suceava despre fapta în care a fost implicat.
Alin Novac, din Dumbrăveni, acum în vârstă de 29 de ani, a fost condamnat definitiv şi irevocabil la 15 ani de închisoare, fapta cea mai gravă pentru care a fost judecat fiind tâlhăria urmată de moartea victimei. Închis la Penitenciarul Botoşani, tânărul a solicitat să vorbească cu un reporter al Monitorului de Suceava şi ne-a dat unele declaraţii şocant de sincere, declarând că se va întoarce în libertate suficient de tânăr pentru a-şi reface viaţa. Alin Novac şi-a exprimat părerea de rău că un copil a rămas fără tată, însă, pe de altă parte, a spus că nu poate avea foarte multe regrete atât timp el nu a participat efectiv la agresiunea care a dus la deces.
Dosarul Căjvănean pe scurt
Fapta pentru care Alin Novac a fost condamnat la 15 ani de închisoare s-a petrecut pe 20 iulie 2009. În acea zi, Cristian Constantin Cajvănean a strâns banii de la mai multe case de schimb valutar şi s-a îndreptat spre casă. Conform anchetatorilor, era filat de mai multe zile de gruparea de şase tâlhari care avusese, de altfel, mai multe tentative de a-l ataca, eşuate în ultimul moment.
Pe o alee ce trece exact prin faţa blocului său, doi indivizi l-au atacat pe Căjvănean, unul dintre agresori lovindu-l de două ori cu o bâtă în cap. Autorii au fugit cu aproximativ 400.000 de lei, bani care au fost împărţiţi ulterior pe un câmp dintre Ipoteşti şi Bosanci. Valutistul tâlhărit a mers pe picioarele sale în apartamentul său şi apoi a coborât tot pe picioarele sale, când o ambulanţă a sosit la faţa locului. Din păcate, leziunile pe creier pe care le-a suferit acesta în urma loviturilor încasate aveau să-i fie fatale după mai multe zile de comă la Spitalul Judeţean Suceava.
Cei doi agresori care l-ar fi atacat efectiv pe valutist au fost identificaţi în persoana lui Gheorghe Anton, zis „Legionarul”, şi Iulian Spatariu. Primul a recunoscut totul şi a fost condamnat definitiv la 12 ani de închisoare. Celălalt nu a recunoscut nimic şi are o condamnare de 22 de ani, care însă nu este definitivă. Spatariu este singurul care nu a fost condamnat definitiv, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dispunând internarea acestuia într-un centru de specialitate în vederea efectuării unei expertize psihiatrice.
Ceilalţi inculpaţi din dosar au fost condamnaţi definitiv la următoarele pedepse: Constantin Lungu – 19 ani, Alin Novac – 15 ani, Dan Platoc – 13 ani şi Vasile Crasi – 10 ani.
A fost şoferul atacatorilor însă, au susţinut anchetatori, a ştiut mult mai multe
După cum rezultă din rechizitoriul de trimitere în judecată, Alin Novac a avut rolul de şofer şi i-a aşteptat pe cei doi atacatori la câteva sute de metri de locul faptei. I-a preluat cu maşina şi s-au îndreptat apoi spre locul în care au împărţit banii. Novac este acuzat însă că nu a fost deloc străin de planul de tâlhărire, având chiar un rol important în pregătirea atacului.
„Jumătate din acuzaţiile împotriva mea nu sunt adevărate”
El a fost ultimul prins dintre cei şase, fiind extrădat din Anglia. Alin Novac susţine că nu s-a sustras cercetărilor şi s-a prezentat la poliţie atunci când a aflat că este căutat de Interpol.
„Am vrut să vin acasă să fiu judecat, să-mi iau pedeapsa pe care nu aveam cum să o evit. Rolul pe care l-am avut la comiterea faptei rezultă clar din rechizitoriu, eram la 800 de metri de locul comiterii faptei, cu maşina...Am cerut nişte probe în favoarea mea, dar mi s-a respins tot. Jumătate din acuzaţiile împotriva mea nu sunt adevărate”, spune Alin Novac.
Cum se apără Novac: „Eu m-am dus la furt, nu să omor pe cineva... ”
Alin Novac spune că nu există nici o probă împotriva sa cu privire la alte tâlhării comise asupra unor valutişti, iar în cazul morţii lui Căjvănean nu a ştiut că există o bâtă şi o bară metalică pregătite pentru atac.
„Eu nu am ştiut de corpurile contondente ascunse într-un gard viu înainte de atac. Nicăieri în dosar nu scrie că eu am ştiut de bâta cu care a fost lovit. Atâta timp cât eu nu am ştiut cum o să fie deposedată victima, nici nu aveam de unde să bănui că ar putea să moară. Credeam că i se va smulge geanta cu bani şi atât. Una e să furi şi alta e să omorî, eu m-am dus la furt, nu să omor pe cineva... ”, susţine Novac.
Ce regrete are Novac
Tânărul de 29 de ani a evitat să spună că pedeapsa de 15 ani este mare.
„Pedeapsa este mare în comparaţie cu cât plătesc ceilalţi. Dar comparativ cu fapta nu plătesc mult. Omul acela nu se mai întoarce din mormânt...”, a declarat Alin Novac.
Îl întrebăm ce regretă cel mai mult.
„Regret că a rămas un copil mic fără tată. Noi, mai devreme sa mai târziu, ne eliberăm, dar pentru familia lui nu se mai poate face nimic. Îmi pare rău de copil, de nevastă, de părinţii lui, e urât, foarte urât ce s-a întâmplat...”,a mai spus Novac.
„Dacă eu comiteam de unul singur o faptă de omor nu luam mai mult”
Chiar dacă pe tot parcursul discuţiei a evitat să spună că pedeapsa pe care o are de ispăşit este prea mare, Alin Novac a afirmat asta indirect.
„Dacă eu comiteam de unul singur o faptă de omor nu luam mai mult. Maximum 15-16 ani. A fost un caz mediatizat, persoana decedată cunoscută, toate au contribuit la pedeapsa finală”, este de părere Alin Novac.
Deţinutul spune că singurul pe care îl cunoştea dinainte de comiterea faptei este Constantin Lungu, considerat unul din capii grupării.
Cei şase şi taberele din penitenciar
Alin Novac avea două maşini de taxi în Suceava şi spune că intra în contact des „cu oameni mai buni şi mai răi”.
Lasă se se înţeleagă că este nemulţumit că Dan Platoc, „zis Caşuba”, care a mai avut condamnări anterioare, a primit doar 13 ani de închisoare.
„ El (n.r.Caşuba) a vrut să ne împartă în două tabere în arest şi parţial a reuşit, unii să ia totul asupra lor, iar el să iasă afară cât mai repede... promitea că ne ia apartamente şi altele... Eu nu am fost de acord cu taberele şi de aceea nu am declarat nimic despre alţii. Eu recunosc din start că am greşit, nu avea rost să spun minciuni şi mai departe”, a spus Alin Novac.
Semnele de întrebare aruncate de Novac cu privire la cel care a recunoscut totul
Este unul dintre cei trei învinuiţi din dosar care nu a acceptat să recunoască acuzaţiile din rechizitoriu. Aşa se explică şi de ce a luat o pedeapsă relativ mare, în comparaţie cu alţi învinuiţi.
„Eu am dat declaraţii foarte scurte şi clare. Am escortat gruparea şi am fost la locul unde s-au împărţit banii. Dar nu am ştiut de obiectele contondente aduse la faţa locului dinainte de atac. Niciodată nu mi-am imaginat că se poate ajunge la omor”, spune Alin Novac.
Mare parte din rechizitoriul de trimitere în judecată conţine probe rezultate în urma declaraţiilor date de Gheorghe Anton „Legionarul”, primul care a recunoscut comiterea faptelor.
„Legionarul a spus adevărul doar până la un anumit punct, cât i-a convenit. Pun şi eu o întrebare: dacă până la urmă Legionarul a dat cu parul în cap şi nu Spatariu? El (n.r. Legionarul) a luat 12 ani de închisoare, e condamnat deja de mult, şi peste câţiva ani iese. Nu ştiu cât este de corect”, a mai spus Alin Novac.
Nici unul dintre cei şase nu are sânge să omoare pentru bani, crede Novac
L-am întrebat pe Alin Novac de ce a acceptat să participe la „furtul genţii” valutistului, cum spune el.
Susţine că nu foamea de bani l-a tentat neapărat.
„Nu aveam nevoie de bani în mod special. Bani aveam. S-a întâmplat pur şi simplu. Hai până acolo, am zis toţi... nu am dat importanţă şi nu am realizat la ce se poate ajunge”, a încercat să minimalizeze gravitatea faptei Alin Novac.
Tânărul din Dumbrăveni a refuzat să vorbească despre ce s-a întâmplat cu banii şi cum s-au împărţit aceştia, spunând doar că Dan Platoc „Caşuba” s-a ocupat de asta.
Deşi o parte dintre cei condamnaţi au o bogată activitate infracţională în spate, Alin Novac spune că nici unul nu era dispus să omoare pentru bani.
„Nu ştiu dacă vreunul dintre noi are sânge să omoare pentru bani, oricât de mulţi. Nimeni nu a vrut să moară omul”, a mai spus acesta.
Din 2022 se poate gândi la libertate
Alin Novac a ispăşit deja trei ani de închisoare, începând din noiembrie 2010.
Până nu va executa 11 ani şi 3 luni din pedeapsă nu se poate gândi la eliberare condiţionată.
„Până în 2022 nu se poate vorbi de eliberare condiţionată. Dacă nu se poate mai repede, în 2025 mă eliberez la termen. Chiar dacă vreau să mai stau aici, după 2025 nu mă mai ţine nimeni”, glumeşte condamnatul.
Va ieşi, aşadar, de la „răcoare” în jurul vârstei de 40 de ani, poate chiar mai repede.
„Vreau să mă apuc de şcoală, să fac liceul, că am doar opt clase. Dacă voi fi sănătos o să mă eliberez suficient de tânăr pentru mai face ceva în viaţă. E păcat că se pierde tinereţea aici, dar e prea târziu, ce pot să mai fac”, şi-a rezumat regretele şi planurile de viitor Alin Novac.
Crede că avocaţii nu l-au ajutat în nici un fel şi susţine că unul l-a înşelat
Alin Novac spune că pe parcursul procesului, avocaţii au avut un rol decisiv în pedeapsa pe care a încasat-o, însă nu pozitiv. A dat puţine declaraţii pentru că aşa a fost sfătuit, iar acum îşi dă seama că a greşit.
Acesta susţine că unul dintre avocaţi, Cătălin Pintea, l-a înşelat. Novac i-ar fi trimis prin intermediul tatălui său suma de 3.000 de euro, pentru a-l reprezenta la recursul judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Avocatul, susţine Novac, nu ar mai fi venit la Penitenciar, conform înţelegerii, pentru a semna contractul şi nu a mai răspuns la telefon.
Contactat telefonic, Cătălin Pintea a respins acuzaţiile şi a explicat cum stau lucrurile din punctul său de vedere.
„Am într-adevăr o chitanţă pentru consultanţă cu dumnealui, de 3.500 de lei. Restul sumei, până la 3.000 de euro, i-am restituit-o prietenei lui, în momentul în care nu a vrut să mai semneze contractul. El nu a înţeles că nu puteam să-i dau înapoi şi cei 3.500 de lei, aceştia sunt bani pe chitanţă, pentru consultanţa pe care i-am oferit-o. El nu a înţeles asta şi vrea acum să mă discrediteze”, susţine Cătălin Pintea.
Alin Novac a înaintat o plângere penală împotriva avocatului.
( 6 dec 2013, 14:12:49
îAcestia ucid pentru a-si atenua ura pentru cei avuti sau din dorinta de putere, de dominare si razbunare, fiind marcati si de un puternic sentiment de inferioritate.
Omoara fara remuscare si apoi, la interogatoriu,spun ca n-au facut nimic, altii sunt de vina, etc.