Locuinţele mai multor indivizi din zona Rădăuţi au fost călcate ieri dimineaţă de o armată de oameni ai legii, printre care şi un procuror din Bruges, dar şi trei poliţişti belgieni.
Aceştia au venit în România pentru a căuta mai multe utilaje despre care existau informaţii că au fost furate din Belgia şi mai apoi au ajuns în zona Sucevei. Bănuielile anchetatorilor s-au adeverit, în locaţiile unde s-au derulat percheziţii fiind descoperite cinci buldoexcavatoare şi utilaje grele, dar şi alte 19 miniutilaje. Pe lângă bunurile căutate, la percheziţii s-au mai găsit şi alte bunuri furate din Belgia şi care fac obiectul unui alt dosar al Procuraturii din Bruges. Este vorba de mai multe schele de construcţii, dar şi alte bunuri folosite în acest domeniu.
„Vehiculele descoperite sunt verificate în baza de date pentru a se stabili dacă fac obiectul cercetărilor din acest dosar. Cu acest prilej au fost ridicate contracte de vânzare-cumpărare succesive de la firmele care s-au asociat în acest grup infracţional, precum şi facturi, respectiv înscrisuri care au legătură cu acest caz”, a explicat subcomisarul Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Suceava.
Procurorul din Bruges venit pentru a rezolva acest caz a refuzat să comenteze motivele pentru care se află la Suceava.
Cine sunt persoanele vizate de această anchetă
Percheziţiile din ieri dimineaţă au fost efectuate la locuinţele lui Radu Luchian, din Măneuţi, cel care deţine şi un club cu piscină, cât şi la SC Step Up Design SRL Măneuţi, firmă deţinută de acelaşi Luchian. Mascaţii au intrat şi în două locaţii aparţinând lui Dan Liviţchi, din Milişăuţi, respectiv la locuinţele lui Irimia Gheorghe Nistor, din Volovăţ, şi a tatălui acestuia, Ion Nistor.
Nici unul dintre cei vizaţi nu se afla la domiciliu. Potrivit unor informaţii neconfirmate, Nistor şi Liviţchi s-ar afla în Italia, în timp ce Luchian este în Belgia. Trebuie spus că procurorii din Bruges aveau doar mandate de percheziţie, nu şi pentru a ridica vreun suspect în vederea audierilor.
Vecinii celor implicaţi spun că afacerile cu utilaje pentru construcţii funcţionează de cel puţin 7-8 ani, iar acestea erau fie închiriate, fie vândute altor persoane.
Acţiunea de ieri s-a efectuat în baza unei Comisii Rogatorii dintre România şi Belgia, iar mandatele de percheziţie au fost emise de Tribunalul Bucureşti, la cererea structurii centrale a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT).
Ancheta a fost extinsă în Iaşi şi Botoşani
În urma percheziţiilor de ieri şi a datelor adunate, oamenii legii au decis să extindă acţiunea în alte două judeţe, Iaşi şi Botoşani. Nici de această dată nu au dat greş, de la Botoşani fiind ridicat un utilaj, iar de la Hârlău - Iaşi, un altul. Toate utilajele au fost sau urmează să fie indisponibilizate, iar la finalul anchetei se va lua o decizie în ceea ce priveşte soarta lor.
Cele cinci buldoexcavatoare şi utilaje de mare tonaj descoperite în Rădăuţi, Hârlău, Botoşani şi Volovăţ, precum şi cele 19 miniutilaje, majoritatea la Frătăuţi şi Volovăţ, au fost evaluate la peste un milion de euro.