Costurile mult prea mari de funcţionare a unor unităţi şcolare din municipiul Suceava dau bătăi de cap municipalităţii sucevene. La şedinţa de ieri cu reprezentanţii unităţilor şcolare sucevene, pentru fundamentarea bugetului pe 2014, primarul Ion Lungu a solicitat să fie luate măsuri concrete de reducere a costurilor la utilităţi.
„Avem o mare problemă cu cheltuielile materiale, cu utilităţile în mod special. Sunt câteva unităţi de învăţământ, fostele licee industriale 2, 3, 4, care au rămas cu multe clădiri, o parte folosite, o parte nu, care sunt închiriate pe la diverşi prestatori. Voi insista ca directorii de şcoli să vină cu noi soluţii, pentru că s-a vorbit mult, dar s-a făcut puţin. Este nevoie de măsuri eficiente, pragmatice, de reducere a costurilor de administrare a acestor unităţi şcolare în care se fac cheltuieli fără număr, pe ideea că nu plătesc ei, ci municipalitatea”, a spus Lungu.
Edilul sucevean nu exclude nici o serie de schimbări în privinţa modului de gestionare a unităţilor de învăţământ, inclusiv prin comasarea lor în mai puţine centre bugetare, pentru reducerea costurilor administrative.
„Luăm în discuţie înfiinţarea unor centre bugetare unice, în special aceste licee industriale care au cheltuieli de administrare foarte mari şi un număr de elevi destul de redus, comparativ cu şcolile generale, precum Şcoala Nr. 11, Nr. 10 din Burdujeni, sau Nr. 9, din Obcini. Va trebui să luăm nişte decizii care nu sunt plăcute, dar aceste unităţi şcolare sunt foarte greu de finanţat”, a explicat şeful municipalităţii sucevene.
Deocamdată, reţeaua şcolară a municipiului Suceava cuprinde 28 de centre bugetare pentru perioada 2014-2015, dintr-un total de 42 de unităţi de învăţământ.
( 5 dec 2013, 18:31:00