Angajaţii din învăţământ din toate zonele judeţului Suceava riscă să nu-şi primească lefurile aferente lunii noiembrie. În cel mai fericit caz, aceştia ar putea primi banii cuveniţi cu întârziere, şi asta din cauza faptului că bugetul alocat plăţii remuneraţiilor lor este insuficient.
Potrivit liderului sindicatului „Pro Educaţia”, Traian Pădureţ, „nu ajung banii pentru salarii. Am făcut numeroase adrese către primării şi către Inspectoratul Şcolar al Judeţului Suceava pentru completarea bugetului. S-au primit sume, dar insuficiente”.
Mai mult de atât, acesta precizează că unii primari suceveni au venit cu propunerea reducerii de personal din şcoli pentru ca fondurile pentru salarii să ajungă.
„Cu această situaţie ne confruntăm la finele fiecărui an”, a mai completat Pădureţ.
Ministerul Educaţiei promite că situaţia îşi va găsi rezolvare
Preşedintele Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava, prof. Giani Leonte, spune că pentru plata salariilor profesorilor suceveni (pentru luna noiembrie) este necesară suma de 1,5 milioane de lei.
Potrivit acestuia, „în data de 2 decembrie, ministrul Educaţiei Naţionale a organizat o videoconferinţă în cadrul căreia a solicitat o situaţie privind necesarul de bani pentru fiecare judeţ, pentru plata salariilor. Sunt judeţe pe plus şi judeţe care sunt pe minus”.
Giani Leonte a mai precizat că oamenii şcolii aşteaptă o ordonanţă a Guvernului României prin care să se aloce banii necesari fiecărui judeţ. Totodată, ministrul de resort a dat asigurări că nu vor fi probleme la plata salariilor, însă există riscul ca acestea să se acorde cu întârziere.
O altă variantă înaintată de sindicalişti, ar fi aceea că angajaţii din învăţământ îşi vor primi lefurile, însă contribuţiile sociale vor fi plătite cu întârziere.
Cât priveşte restanţele salariale pe care profesorii trebuie să le primească din 2011, sindicaliştii suceveni precizează că ultima tranşă din suma aferentă anului 2013 a fost dată profesorilor încă de la începutul semestrului IV al acestui an.
Plata restanţelor salariale se face în cinci tranşe, tocmai până în 2016. Concret, este vorba despre o serie de măriri salariale de care angajaţii din învăţământ trebuiau să beneficieze de ani buni. În 2013, profesorii care au hotărâri judecătoreşti irevocabile, executorii şi definitive au primit 10% din totalul datoriilor. Aceşti 10% au fost defalcaţi în patru tranşe semestriale a câte 2,5%. În 2014 şi 2015 se va fi restitui 25% din suma restantă, iar în 2016, 35% din sumă.
( 5 dec 2013, 18:23:10