Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 283 (5490)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Educaţie

Activităţi şi practici moderne, la Grădiniţa „Luminiţa” Siret

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

„Licuricii”, grupa mare de preşcolari de la Grădiniţa cu Program Normal „Luminiţa” Siret, coordonată de profesoara Mirela Popoiu, a realizat mai multe activităţi, la care s-a pus accent pe strategii noi de predare. Copiii au explorat simţul vizual, realizând creaţii la masa luminoasă, au investigat simţul auditiv folosind „instrumente muzicale” neconvenţionale: pietre, pet-uri umplute cu seminţe, pahare cu picior, cutii de diverse structuri şi mărimi, simţul tactil prin modelarea spumei, iar cel gustativ şi olfactiv prin elemente de activitate casnică.

În cadrul cercului pedagogic desfăşurat vineri, 28 noiembrie, organizat de profesoara Vasala Erastov, la Grădiniţa „Luminiţa”, la care au participat 33 de educatoare din zona Siret, profesoara Adriana Costiuc a prezentat rezultate spectaculoase pe care le-au realizat preşcolarii ca urmare a abordării demersului didactic conform modelelor de bune practici europene: metode participativ-active de învăţare prin descoperire, o altă amenajare a spaţiului educaţional, precum şi mijloace de învăţământ adecvate unui învăţământ activ.

 

Învăţare prin descoperire

„Activităţile de investigare la masa luminoasă, experimentul derulat la nisip şi apă, instrumentele de <cercetare>– microscop, lupe, eprubete de la centrul <Ştiinţă>, activităţile de le atelierul de creaţie au antrenat copiii într-un demers propriu de învăţare prin descoperire, respectând ritmul şi stilul de învăţare ale fiecărui preşcolar”, după cum ne-a spus Vasala Erastov.

Activitatea de cerc pedagogic, atât prin suportul teoretic, cât şi prin activităţile pe ateliere care au implicat educatoarele în experimentarea şi aplicarea tehnicilor, metodelor şi strategiilor complexe utilizate în învăţarea experienţială în grădiniţă, a reprezentat, după cum au spus participanţii, „un schimb util de experienţă prin care s-au diseminat modele relevante de bune practici ale participantelor. Beneficiile acestui tip de activităţi se răsfrâng în mod vizibil asupra preşcolarilor ca urmare a valorificării oportunităţilor pentru personalul din grădiniţe de a veni în contact cu idei noi şi exemple de bune practici la nivel european”.

 

Noi strategii educaţionale

În perioada noiembrie 2012 – octombrie 2013 s-au derulat două ediţii ale proiectului „Dezvoltarea resurselor umane în învăţământul preşcolar” - POSDRU, prin care numeroase cadre didactice din şase judeţe din România, inclusiv judeţul Suceava, din învăţământul preprimar, au urmat cursul de formare „Grădiniţa şi comunitatea – pentru o pedagogie a relaţiilor”. Dintre ideile noi şi exemplele de bune practici la nivel european ale educaţiei timpurii abordate la curs s-a desprins filosofia pedagogică dezvoltată la Reggio Emilia – Italia – o experienţă de succes în care educaţia reprezintă „componenta strategică şi creatoare a propriei idei de comunitate şi de viitor al comunităţii”.

„Pentru anul şcolar 2013-2014, corpul didactic al învăţământului preşcolar şi-a propus diseminarea informaţiilor şi a competenţelor dobândite prin curs şi experimentarea aplicării noilor strategii educaţionale la specificul învăţământului românesc. Astfel, în cadrul activităţilor de formare continuă, la Grădiniţa cu Program Normal <Luminiţa>Siret s-au proiectat demersuri pedagogice prin care să fie implementate unele componente ale practicilor moderne care vizează modificările la nivelul curriculumului naţional”, a completat profesoara Vasala Erastov.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Activităţi şi practici moderne, la Grădiniţa „Luminiţa” Siret.
 Vizualizări articol: 4119 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Activităţi şi practici moderne, la Grădiniţa „Luminiţa” Siret5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei