Aproximativ 1,5 milioane de oameni, dintre care jumătate din judeţul Suceava, au rămas ieri fără energie electrică. S-a întâmplat simultan în trei judeţe, Suceava, Botoşani şi Neamţ, începând cu ora 15.20. Situaţia a revenit la normal treptat-treptat până în jurul orei 16.00. În acest interval alarmele au sunat asurzitor, iar oamenii au sunat în disperare la serviciile E.ON, de unde aşteptau răspunsuri cu privire la întreruperea energiei electrice. Răspunsul oferit de oficialii E.ON a fost unul sec: „Nu este problema noastră”.
Şi conducerea judeţului Suceava a fost luată prin surprindere de această avarie.
„Din datele pe care le-am primit este vorba de o problemă la reţeaua de transport de înaltă tensiune aparţinând celor de la Transelectrica. Nu cunosc motivul pentru care s-a ajuns în această situaţie nedorită şi de o asemenea amploare, dar e bine că s-a rezolvat destul de rapid. Am informat ministerul de resort despre această problemă şi sper să nu mai avem parte de incidente similare”, a declarat Florin Sinescu, prefectul de Suceava.
În unele zone energia electrică a revenit mai rapid, iar în alte zone a durat ceva mai mult. Şi asta pentru că repunerea sub tensiune s-a realizat treptat, pentru a nu se crea un şoc care ar fi putut da peste cap întregul sistem de alimentare cu energie electrică.
Ceea ce s-a întâmplat ieri este extrem de îngrijorător şi arată dependenţa cvasi-totală de sursele de energie, precum şi faptul că nimeni nu este pregătit să poată continua activitatea fără energie.
Transelectrica vine cu un comunicat despre „celula aferentă LEA Vereşti”
Reprezentanţii Transelectrica au transmis un comunicat prin care au explicat într-un mod absolut original şi tehnic spre indescifrabil cum au reuşit să lase sute de mii de oameni fără energie electrică. „Luni, la ora 15:16, ca urmare a unei defecţiuni apărute în staţia Suceava la celula aferenta LEA (linia electrică aeriană) 110 kV Vereşti, în cursul manevrelor de redare în exploatare a acesteia s-a produs un scurtcircuit. Acest scurtcircuit a dus la declanşarea, în staţia Suceava, aparţinând Companiei Naţionale de Transport a Energiei Electrice Transelectrica SA, a Transformatorului 2 – 250 MVA, 400/110 kV, respectiv a Autotransformatorului (AT) 200 MVA, 220/110 kV, iar în staţia Stejaru (aparţinând SC Hidroelectrica SA) a AT 200 MVA, 220/110 kV, respectiv a grupurilor 5, 6 CHE Stejaru”, se arată în comunicatul Transelectrica.
Foarte clar, pentru toată lumea, aşa după cum rezultă din aceste date.
"Simultan au declanşat mai multe echipamente în reţeaua de 110 kV (aparţinând E.ON Distribuţie Moldova) şi grupuri la producătorii independenţi şi autoproducătorii din zonă. Toate acestea au condus la rămânerea fără tensiune a judeţelor Suceava, Botoşani şi a unei părţi a judeţului Neamţ pentru o perioada de 2,5 minute", se mai menţionează în comunicat.
Probabil că această perioadă de 2,5 minute s-o fi resimţit doar la Bucureşti, pentru că zeci de mii, chiar sute de mii de consumatori au fost nevoiţi să se descurce cu resurse proprii timp de aproape 45 de minute.
Într-un cuvânt, o adevărată bătaie de joc faţă de locuitorii a trei judeţe din Moldova şi pentru care ar trebui să răspundă cineva.
( 3 dec 2013, 11:50:55
Da' despre țâgările* celea furate din camera de confiscări a miliției Rădăuți, NU ZICEȚI NICA?
Cum? S-o dat circulară să se pună batista pe țambal și să nu scape nica în presă?
Gata! Ne-am pricepit! Nu zâcim nici noi nici un cuvințel.
-----
* da' auz, uăi, câ-s multi țâgări șutiti di la meliții. Cică-s în valoare de vro cincizăci di mii di cocoșăi europeni!
Las' c-o mușamalizează viorel și cu marius - The Holstein Prime-Prosecutor and The Holștein Prosecutor from Prosecutor's Office besides the Law.