Secretarul municipiului Rădăuţi, Adrian Gheorghe Şcheul, care a fost detaşat pentru o perioadă de şase luni de la Primăria Horodnicu de Sus, îşi desfăşoară activitatea în deplină legalitate. Aceasta este concluzia Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP), concluzie care reiese din documentul adresat, zilele trecute, primarului Aurel Olărean. Totul a pornit la şedinţa de Consiliu Local din 30 octombrie, când consilierul local UNPR, Traian Andronachi, a arătat că şedinţa este lovită de nulitate şi că noul secretar este în ilegaliate. „Articolul 92, alineatul 1 din Legea 188/1999, cu completările şi modificările de rigoare, spune că exercitarea cu caracter temporar a unei funcţii publice de conducere vacante, sau temporar vacante, se realizează prin promovarea temporară a unui funcţionar public. La alineatul 2 se arată că măsura prevăzută la alineatul 1 se dispune de către persoana care are competenţa numirii în funcţia publică pe o perioadă de maxim şase luni dintr-un an calendaristic, cu avizul ANFP. Acest lucru i l-am solicitat secretarului actual, însă acest aviz nu există. Aşa că şedinţa de astăzi este nulă, pentru că domnul secretar nu are avizul ANFP”, preciza atunci Andronachi. Tot atunci, Olărean afirma că acest aviz nu este necesar, că Şcheul îndeplineşte condiţiile pentru ocuparea postului, afirmaţie întărită de şeful serviciului personal, Elena Mitric.
Olărean: Am afirmat încă de atunci că domnul secretar nu are nevoie de avizul ANFP
După ce executivul rădăuţean a înaintat o adresă către ANFP, situaţia s-a lămurit în sensul că secretarului municipiului, Adrian Gheorghe Şcheul, nu îi era necesar avizul.
„Am afirmat încă de atunci, de la sfârşitul lui octombrie, că domnul secretar al municipiului nu are nevoie de avizul ANFP. Însă am fost contrazis, ca în multe alte rânduri, fără nici un suport, şi s-a dovedit că am avut dreptate”, a afirmat primarul Aurel Olărean. În adresa de la ANFP se arată că „potrivit prevederilor alineatului 2 din art.89 din Legea nr.188/199(r2), cu modificările şi completările ulterioare, detaşarea se poate dispune dacă pregătirea profesională a funcţionarului public corespunde atribuţiilor şi responsabilităţilor funcţiei publice, cu respectarea categoriei, clasei şi gradului profesional al funcţionarului public”. Astfel, în situaţia în care pregătirea profesională a domnului Şcheul Gheorghe Adrian „corespunde atribuţiilor şi responsabilităţilor funcţiei publice, modificarea raportului de serviciu prin detaşare nu implică solicitarea avizului ANFP, instuţiile publice între care operează detaşarea având obligaţia de a comunica în termen de zile lucrătoare ANFP modificarea intervenită în situaţia funcţionarilor publici”, se mai arată în documentul semnat de secretarul de stat, Eugen Coifan.