Registratorul-şef al Oficiului de Publicitate Cadastrală şi Imobiliară (OPCI) Suceava, Emilia Bedrule, a intrat în zodia penală. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Serviciul Teritorial Suceava, au început urmărirea penală împotriva Emiliei Bedrule. Aceasta este cercetată sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals intelectual în legătură cu infracţiunile de corupţie.
Cercetarea Emiliei Bedrule a început după ce registratorul-şef al OPCI Suceava a semnat un document întocmit la Câmpulung Moldovenesc, deşi potrivit atribuţiilor de serviciu nu avea această calitate. S-a întâmplat în cursul anului 2006, când Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Suceava a achiziţionat un imobil în care ar fi trebuit să funcţioneze sediul Poliţiei Câmpulung Moldovenesc.
Emilia Bedrule şi-a pus semnătura pe actele cadastrale de intabulare a două parcele către Geomold, firma care a vândut ulterior o clădire şi terenul aferent către IPJ Suceava.
În condiţii normale, aceste acte trebuiau întocmite de registratorul de la Câmpulung Moldovenesc, care a observat că pentru o suprafaţă de 490 mp, dintr-un total de 3.277 mp, firma Geomold nu se intabulase, iar terenul respectiv era în litigiu, existând revendicări din partea a două persoane.
Pentru că registratorul de la Câmpulung Moldovenesc a refuzat să gireze o astfel de intabulare dubioasă, totul a fost realizat de Emilia Bedrule. Interesant este că în ziua în care s-a efectuat intabularea, Emilia Bedrule a semnat doar actele care priveau terenul cerut de Geomold, celelalte poziţii din registrul de intabulări având semnătura angajatei de la Câmpulung Moldovenesc.
Potrivit regulilor care funcţionează în această instituţie, Emilia Bedrule ar fi putut semna intabulările cu pricina doar dacă registratorul-şef al OPCI Câmpulung Moldovenesc şi-ar fi delegat sarcinile de serviciu, lucru care nu s-a întâmplat.
Chirii de peste 100.000 de dolari pe care Geomold „a uitat” să le achite Poliţiei
Ancheta aflată în plină derulare a stabilit un alt amănunt extrem de interesant. Conform contractului de vânzare-cumpărare încheiat între IPJ Suceava şi Geomold în cursul anului 2006, firma condusă de Nicolae Vranău avea posibilitatea de a rămâne în spaţiile clădirii înstrăinate până la începutul lui 2007.
În schimb, cei de la Geomold au rămas în clădire până în 2010. La preţurile pieţei, pentru perioada 2007-2010, în care au stat „în chirie” în imobilul cumpărat de IPJ Suceava, cei de la Geomold ar fi trebuit să achite suma de 380.000 de lei, adică peste 100.000 de dolari. Acest lucru nu s-a întâmplat însă, ceea ce sporeşte prejudiciul adus bugetului de stat.
În acest dosar, cercetările au fost extinse şi împotriva omului de afaceri Nicolae Vranău. Fostul consilier judeţean din perioada 2008-2012 este şi el urmărit penal pentru infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu.
„Renovările” de la Câmpulung Moldovenesc au dus la extinderea cercetărilor în dosar
„Renovările” efectuate în această vară la clădirea din Câmpulung Moldovenesc, odată cu revenirea comisarului-şef Ioan Nicuşor Todiruţ în fruntea IPJ Suceava după exilul de la Călăraşi, au creat suspiciunea unei posibile deturnări de fonduri. Cu banii destinaţi lucrărilor de renovare a toaletei din curtea Poliţiei din Vultureşti s-au cumpărat bunuri care urmau să ajungă la Câmpulung Moldovenesc. Era vorba de coturi şi alte obiecte sanitare pentru toalete moderne, în condiţiile în care la Vultureşti există un WC ca acum un secol. Pe fir au intrat cei de la Direcţia Naţională Anticorupţie, dar şi cei de la Direcţia Generală Anticorupţie, care au ridicat documentele existente la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Suceava pe această temă, dar au şi audiat mai multe persoane care au avut legătură cu acest subiect. Cu ocazia acestor verificări s-a stabilit şi faptul că angajaţilor de la Poliţia Câmpulung Moldovenesc li s-a cerut să se implice şi ei pentru renovarea sediului în care urmau să se mute. Fiecare a contribuit cum a putut, dar cu sume care nu au fost mai mici de câteva sute de lei. Din banii poliţiştilor s-au realizat ceva lucrări la parter şi etajul I al clădirii care ar trebui să găzduiască viitorul sediu al Poliţiei Câmpulung Moldovenesc.
Mai exact, s-au văruit câţiva pereţi, iar o parte din geamurile clădirii au fost înlocuite cu tâmplărie din termopan, în cele mai multe cazuri fiind vorba de marfă second-hand.
Clădirea, cumpărată în urmă cu şapte ani, este o ruină
Clădirea în care trebuia să funcţioneze noul sediu al Poliţiei Câmpulung Moldovenesc a fost achiziţionată în cursul anului 2006 cu suma de 2,6 milioane de lei. La negocierile derulate la sediul firmei Geomold au participat un ofiţer superior din cadrul MAI, dar şi şeful de atunci al Poliţiei Suceava, comisarul-şef Ioan Nicuşor Todiruţ.
Vânzătorul susţine că poliţiştii veniţi la negocieri ştiau că sediul pe care l-au achiziţionat trebuia modernizat, iar acest aspect necesita alte sume de bani.
Sumele solicitate pentru reparaţii nu au mai venit niciodată, iar în acest moment clădirea se află într-o stare jalnică, fiind practic o ruină.
( 3 dec 2013, 12:13:26
Si normal ca a castigat procesul, deoarece juristul primariei nici macar nu l-a contrazis in instanta.
Acesti bani ii vom plati noi din impozite si taxe.Si nu este singurul caz cand d-nul Vranau castiga bani pe seama primariei in instanta.Poate ca D-zeu nu-l mai rabda si i se intoarce si lui.