Şcoala Gimnazială „Dimitrie Păcurariu” Şcheia, în parteneriat cu Şcoala Gimnazială Nr. 3 Suceava, desfăşoară, pe parcursul anului şcolar 2013-2014, proiectul intitulat „Ce doresc eu de la viaţă?”, iniţiativă ce are ca scop prezentarea unor modele valorice autentice, sprijinirea elevilor în a-şi alege modele viabile și credibile (familia,oameni celebri, adevărate valori ale societăţii ce au dus la progresul omenirii).
Proiectul este un strigăt de ajutor al părinţilor care, constatând că problemele zilnice sunt din ce în ce mai greu de controlat, de cele mai multe ori, nu mai găsesc timpul necesar pentru a se ocupa de copii.
Conform organizatorilor, „ca părinte, te îngrijorezi atunci când îţi vezi copilul venerând un cântăreţ, un fotbalist sau un top-model care nu este tocmai exemplul pe care ţi l-ai dori pentru el”.
Organizatorii mai arată că elevii folosesc în mod excesiv calculatorul şi televizorul, astfel ajungând să-şi creeze propriile modele care sunt moderatori TV, diferite vedete care ating cote ameţitoare de rating, top-modele, manechine celebre pentru scandaluri şi relaţii scandaloase. Copiii expuşi unui astfel de asalt mediatic, neavând discernământul unui adult, pot ajunge să-şi creeze modele de viaţă alese greşit.
„Nu mare le-a fost mirarea dascălilor când la un examen al maturităţii, un examen foarte important în viaţa unui tânăr, elevii au descris ca modele de viaţă fotbalişti, primari, fotomodele, vedete de televiziune, personajele carismatice din mass-media, de la acea dată”, mai spun organizatorii.
Întâlnire de proiect
La finele săptămânii trecute, Şcoala Gimnazială Șcheia a găzduit o nouă întâlnire în cadrul proiectului „Ce doresc eu de la viaţă?”, o zi în care elevelor de la cele două școli implicate în proiect li s-au pregătit mai multe surprize.
Organizatorii le-au expus o serie de materiale în care le-au fost prezentate modele de femei puternice care au reuşit să-și facă o carieră într-o lume a bărbaţilor, în știință, artă, cinematografie, literatură, filosofie.
„Acestea sunt modele diferite față de cele prezentate în media, ele atrag atenţia prin ceea ce ne-au lăsat ca moştenire și nu prin felul în care arată sau datorită scandalurilor mediatice prin care se târăsc zilnic”, spun organizatorii.
Profesorii au invitat şi câteva sucevence pentru a le împărtăşi elevelor câteva din realizările și experienţele lor. Au participat la manifestare Stela Acatrinei – preşedinte al Partidului România Mare Suceava – aripa Funar, Eugenia Cojocaru – fost director al Băncii Agricole Suceava, Luminiţa Rîşca – secretar al comunei Şcheia, Raluca Pîţu – şef serviciu financiar al comunei Şcheia, Carmen Gabriela Danilevici – medic oftalmolog.
Iniţiatorii acţiunii au mai punctat că îşi doresc să ofere modele reale, de succes, care să înlocuiască modelele create de mass-media care promovează un corp perfect. „Elevele au văzut și cum se prelucrează imaginile vedetelor pentru a le avantaja, dar și riscurile curelor de slăbire, ale operațiilor estetice şi ale cosmeticelor folosite în exces. De aceea le oferim ca alternativă modelul unor femei adevărate, care au reuşit în viață prin forțe proprii, prin muncă asiduă, prin strădanie și stăruință”, spun profesorii.
Organizatorii proiectului sunt de la Școala Gimnazială Şcheia: Iuliana Buzuleac - părinte, Rodica Ungureanu - profesor psiholog, prof. Claudia Vornicu – diriginte al clasei a V-a; de la Şcoala Gimnazială Nr. 3 Suceava: prof. Mihaela Mustea – diriginte al clasei a V-a B, Carmen Posmangiu – profesor psiholog.
La proiect mai participă ca parteneri Primăria comunei Şcheia, Centru Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Suceava, Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane, Inspectoratul Judeţean de Poliție Suceava şi foşti absolvenţi.