Controversatul primar al comunei Slatina, Ilie Gherman (50 de ani), cel care a refuzat să plătească salariile profesorilor de la unitățile de învățământ din localitatea pe care o conduce din 1996, a fost încătuşat vineri de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.
Deşi avea pregătită o celulă în subsolul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, primarul Gherman nu a stat decât câteva ore cu cătuşele pe mâini.
· Acuzat de fapte pentru care riscă de la 5 la 15 ani de închisoare
Gherman a fost adus vineri, în jurul orei 14.00, la sediul Parchetelor sucevene, în cătuşe, escortat de mascaţi, luptători din cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.
Primarul a fost încătușat dimineaţă, într-un birou al poliţiei, unde a venit singur la audieri, după ce, timp de trei zile, când a fost citat, nu s-a prezentat.
La ora 9.00 a fost emisă o ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore pe numele primarului din Slatina.
La sediul Parchetelor de pe lângă Tribunalul Suceava, Ilie Gherman a aflat acuzaţia pentru care, potrivit Codului Penal, riscă între 5 şi 15 ani de închisoare: abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată.
„Inculpatul, în calitate de primar al comunei Slatina şi ordonator principal de credite, în baza unei rezoluții infracționale unice, a refuzat emiterea Dispoziţiei bugetare privind deschiderea creditelor pentru trimestrul IV al anului 2013 şi efectuarea viramentelor bancare, blocând astfel, nelegal, drepturile salariale ale personalului didactic şi auxiliar din cadrul Şcolii Gimnaziale Herla, comuna Slatina, unitate de învățământ preuniversitar de stat – pentru lunile septembrie şi octombrie 2013, deși în bugetul autorităţii publice locale exista cu această destinaţie suma de 352.432 de lei”, se arată într-un comunicat al anchetatorilor, semnat de șeful Secției de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, procurorul Dumitru Dâmbu.
Consecințele: 59 de persoane, cadre didactice şi personal auxiliar, nu şi-au primit salariile pe lunile septembrie şi octombrie.
Mai mult, şcolile din Slatina au rămas şi fără bani de lemne, în prag de iarnă.
Prejudiciul: aproximativ 350.000 de lei (3,5 miliarde de lei vechi).
· Ce a declarat primarul Gherman în timp ce era băgat în dubă de mascaţi
La ieşirea din sediul Parchetelor sucevene, primarul Gherman a acoperit cătuşele de pe mâini cu sacoul cu care era îmbrăcat când a fost adus la audieri.
Reporterii Monitorului îl așteptau la ieșirea din clădire şi, până a fost băgat în duba mascaților, primarul Gherman a făcut câteva declarații. Scurte, poticnite şi, evident, cu greșeli.
Iată reproducerea, cuvânt cu cuvânt, fără corecturi, a dialogului dintre jurnaliști şi primarul Gherman:
Reporter: „Domnule primar, de ce v-au adus?”
Ilie Gherman: „Pentru sub... surminarea... de stat... a României”.
Reporter: „Au spus că nu vreţi să plătiţi salariile la profesori?”
Ilie Gherman: „Am vândut ţara eu. Economia ţării... eu am vândut-o”.
Reporter: „Sunteţi vinovat, domnule primar?”
Ilie Gherman: „Politicienii sunt vinoveţi, nu eu”.
CASETĂ:
Ilie Gherman: „Ce treabă am eu cu învățământul?? Nu e problema mea”
Motivul pentru care primarul Ilie Gherman a refuzat să demareze procedurile pentru plata salariilor angajaților unităților de învățământ din comună este unul cât se poate de stupid: fostul director al şcolii din Herla a fost schimbat cu un altul, iar el nu a fost de acord.
Aşa că, în stilu-i caracteristic, a lăsat cadrele didactice fără salarii.
„Eu sunt un simplu profesor de sport. Rezolvarea e la inspectorul general şi la deputatul din zonă, ei au dat ordin să se schimbe directorul. De ce mă întrebaţi pe mine?? Sunt eu Rasputin cumva? (...) Ce treabă am eu cu învățământul?? Nu e problema mea”, declara pentru Monitorul, zilele trecute, primarul Gherman.
· Şeful învățământului sucevean: „Ceea ce face el (n.r. - primarul) e un abuz”
Ilie Gherman nu s-a răzgândit nici când scandalul profesorilor neplătiţi a ajuns la Prefectură, iar prefectul Florin Sinescu a făcut plângere penală pe numele primarului din Slatina, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, abuz în serviciu contra intereselor publice şi neglijenţă în serviciu.
Prefectul Sinescu a apelat şi la instanţă pentru a-l determina pe Ilie Gherman să aloce banii pentru plata salariilor şi achiziţionarea de lemne pentru iarnă la şcoala din localitatea Herla.
Ulterior, zeci de profesori de la Slatina au refuzat să mai intre la ore şi au venit la începutul acestei săptămâni să ceară ajutorul Inspectoratului Şcolar Judeţean.
„Am informat ministerul de situația ca atare. Primarul nu vrea deschiderea finanțării pentru plata salariilor angajaţilor şcolii, nici pentru procurarea de combustibil. Pe bună dreptate, profesorii au venit aici să ne ceară sprijinul. Soluția e simplă – primarul să semneze, este o atribuție a sa şi este obligat să respecte acest lucru, prin legea Finanțelor Publice. Ceea ce face el e un abuz”, declara şi inspectorul general Gheorghe Lazăr.
Ce a făcut primarul? A intrat în concediu medical.
Toate acestea nu au trecut neobservate de Poliţie şi Parchet, iar vineri Ilie Gherman a aflat-o pe propria piele.
“Inculpatul a persistat în atitudinea sa infracțională pe tot parcursul urmăririi penale, nedeblocând fondurile necesare plăţii drepturilor salariale pentru personalul didactic, generând astfel o stare gravă şi concretă de pericol pentru ordinea publică, ceea ce a impus solicitarea Parchetului de arestare preventivă a inculpatului, adresată instanţei de judecată”, se precizează în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.
Sentinţă: Judecătorul de serviciu a dispus eliberarea de îndată a primarului Gherman
Vineri seară, Ilie Gherman a fost dus de poliţişti la Judecătoria Fălticeni, unde s-a judecat propunerea de arestare preventivă a acestuia. Sentinţa a venit după ora 19.00. Judecătorul de serviciu a respins propunerea procurorilor şi a decis ca primarul din Slatina să fie cercetat în stare de libertate. Mai mult, deşi ordonanţa de reţinere expira sîmbătă, la ora 9.00, iar Gherman urma să îşi petreacă noaptea în arestul IPJ Suceava, acelaşi judecător a decis punerea de îndată în libertate a primarului. Poliţiştii i-au scos cătuşele, iar Ilie Gherman a fost liber să plece.
Procurorii au anunţat că vor face recurs şi nu vor renunţa la patul pregătit în celulele de la subsolul poliţiei judeţene pentru Ilie Gherman.
Decizia judecătorului i-a surprins pe anchetatori.
Oare cum ar fi reacţionat magistratul dacă conducerea Curţii de Apel nu ar fi semnat, în mod abuziv, viramentul bancar pentru plata salariilor judecătorilor?!
CASETĂ:
„Ştiţi ce să-mi facă? Să-mi s..ă p..a. Să se spele pe dinţi să-i f.t”
Ales de patru ori în fruntea Primăriei Slatina, Ilie Gherman s-a dovedit de-a lungul timpului un personaj extrem de controversat. A bruscat ziarişti, a folosit cuvinte jignitoare la adresa unei femei, președintă a Biroului Electoral Judeţean Suceava, a refuzat să-i plătească pe consilierii locali.
În vara lui 2012, activitatea Primăriei Slatina a făcut obiectul unor controale ale Prefecturii Suceava, iar concluziile au arătat că Ilie Gherman a împărţit banii administraţiei locale după bunul său plac: lucrări publice de 4,8 milioane de lei, atribuite mereu aceloraşi firme, una dintre societăţi fiind chiar fără salariaţi.
Contactat telefonic la vremea respectivă de reporterii Monitorului, reacţia primarului a fost extrem de colorată, iar hârtia poate suporta cu greu ceea ce a fost la gura primarului din Slatina.
„Ştiţi ce să-mi facă? Să-mi s..ă p..a. Să se spele pe dinţi să-i f.t. Ăia de la Prefectură să-şi vadă de incompetenţa lor. Eu nu-mi fac nici o problemă. Dar ce, se apropie alegerile şi iar s-au găsit unii să mă acuze? Oricum, eu nu ştiu de nici un dosar penal şi nici o anchetă. Nu m-a întrebat nimeni de la poliţie nimic”, a fost opinia energică şi nervoasă a lui Ilie Gherman.
ul Suceava.
( 9 nov 2013, 11:48:24