Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 9 nov 2013 - Anul XVIII, nr. 262 (5469)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Focurile de la Termica Suceava au fost stinse la toate unitățile de producție

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Unul din coloşii industriei sucevene, Termica Suceava, care în vremurile sale bune avea peste 3.000 de angajaţi, este foarte aproape de momentul în care îşi va închide porţile.

Începând de vineri, fosta societate de termoficare a municipiului reședință de judeţ, care asigura căldura şi apa caldă în locuinţele a 33.000 de familii, dar şi energie termică şi abur industrial pentru o mulţime de societăţi din fosta zonă industrială Lunca Sucevei, nu mai produce absolut nimic.

Focurile cazanelor de apă fierbinte (CAF) care au asigurat anul acesta apa caldă şi căldura, în prima parte a sezonului rece, au fost stinse, posibil pentru totdeauna. Termocentrala pe cărbune, care producea şi energie electrică, în cogenerare, este scoasă din uz de la finele sezonului rece trecut.

Activitatea de producere a energiei termice necesare sucevenilor a fost preluată de către noua centrală, construită în imediata apropiere a vechii centrale.

„De astăzi am preluat integral producţia de energie termică, cu cele trei CAF-uri pe gaz metan, urmând ca după 20 noiembrie să punem în funcţiune şi o parte din capacitățile de producţie pe biomasă”, a declarat ieri Constantin Plăcintă, directorul Bioenergy Suceava, firma care gestionează noua centrală termică, realizată integral din fonduri private.

„Nu cred să mai fie nevoie de CAF-urile de la Termica. În prezent funcționăm la minim cu capacitățile noastre de producție pe gaz metan, pentru că şi consumul este mic. Chiar de se va înregistra o scădere a temperaturilor exterioare, în a doua jumătate a lunii vom pune în funcţiune încă două capacități de producţie, pe biomasă”, a explicat Constantin Plăcintă.

 

·        Vechile CAF-uri, menţinute deocamdată ca variantă de rezervă

 

Chiar de focul s-a stins la cazanele Termica, o perioadă, societatea va funcţiona, din inerţie.

Directorul Termica, Ovidiu Dumitrescu, a spus că nu se pune încă problema dezafectării nici unui utilaj de producţie.

„Deocamdată, CAF-urile intră în conservare, la fel ca şi termocentrala. O perioadă mai stăm pe poziţii, să putem interveni oricând este nevoie să asigurăm căldura oraşului. Instalațiile vor fi menținute funcționale. Ce se va decide mai încolo nu se ştie, dar căutăm soluţii să existăm în continuare”, a spus administratorul special al Termica, societate aflată în insolvenţă.

 

·        Transportul şi distribuţia – ultima redută

 

În prezent, singura activitate a Termica este cea de transport şi distribuţie, dar vor rămâne şi fără aceasta, în scurt timp.

Administratorii judiciari ai Termica au cerut insistent Primăriei Suceava să scape de această activitate, pe care o consideră una deloc rentabilă, termenul solicitat de ei pentru predarea – primirea sistemului de termoficare al oraşului fiind 9 noiembrie.

O decizie în acest sens ar putea fi luată săptămâna viitoare, când primarul Ion Lungu a anunţat că vrea să convoace o şedinţă extraordinară de Consiliu Local, în data de 14 noiembrie.

Conform planului de acțiune discutat până acum de conducerea municipalităţii sucevene, activitatea de transport şi distribuție urmează să fie luată de la Termica şi încredințată temporar unui agent economic, până la desemnarea unui nou operator privat, prin licitație.

După ce Termica va rămâne şi fără transportul şi distribuția energiei termice pe care trebuie să o cumpere de la noua centrală, Bioenergy, viitorul acesteia este sumbru.

Dacă nu se va găsi un investitor privat dispus să bage zeci de milioane de euro în retehnologizarea societăţii, pentru a produce energie electrică, singura variantă rămâne falimentul şi valorificarea tuturor bunurilor societăţii, pentru a fi acoperite, măcar parţial, datoriile de zeci de milioane de lei, către furnizorii de materie primă (cărbune, apă industrială, energie electrică, gaz metan), dar şi către bănci şi diverşi furnizori de servicii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Focurile de la Termica Suceava au fost stinse la toate unitățile de producție.
 Vizualizări articol: 2189 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.86/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.9 din 7 voturi
Focurile de la Termica Suceava au fost stinse la toate unitățile de producție3.957

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ilona trimis de
( 9 nov 2013, 15:31:32
intreb si eu ca.....prostul : de ce a fost inchisa Termica ?
mergea bine, caldura si apa calda aveam, cheltuielile pt.noi suportabile, personal care cistiga un ban de acolo....si cite altele..... de ce s-a inchis? sau trebuia aliniata celorlalti mastodonti din zona industriala si trebuia rasa de pe fata pamintului numaidecit ! ..
vom vedea cu cea noua ce va fi....
poate gresesc..
2.   Smecherul de Placinta ... trimis de
( 9 nov 2013, 18:58:07
dupa ce a pradat Termica si a facut jocurile politice la comanda, prin care s-a ales cu un loc de cinste (director) la noua firma... domnu Placinta mai are tupeul sa iasa la declaratii !
... cum era cu gazul metan acu vreo 3-4 ani nea Placinta ? ...ia ca produci acum caldura cu el... o fi scump, o fi ieftin...?
3.   Tepe la Termica trimis de
( 9 nov 2013, 19:20:44
Constantin Plăcintă, fostul director al SC Termica SA Suceava, este exemplul unui om fericit . Şi asta pentru că nu a plecat cu buzunarele goale de la Termica, ci cu o sumă consistentă, aproximativ 700 de milioane de lei vechi. Banii reprezintă salariile compensatorii pe care Constantin Plăcintă le-a încasat la plecarea de la SC Termica SA, dar modul cum au fost acordate aceste drepturi ridică mari semne de întrebare.
4.   Închiderea mamutului scump şi ineficient trimis de
(10 nov 2013, 08:35:12
Ilona, întrebai de ce s-a închis vechea centrală termică, că era bună totuşi, fiindcă era personal care lucra acolo, etc.
Răspunsul este simplu: PREŢUL cu care centrala veche producea gigacaloria: 445 Lei, în comparaţie cu cel de 116 Lei plus TVA, la gardul centralei noi, la care se mai adaugă costuri de distribuţie şi transport, ajungând la aproape 180 Lei, sucevenii racordaţi la sistemul de încălzire centralizată a oraşului plătind 185 Lei.
Dacă se continua producţia energiei termice cu vechea centrală, toţi sucevenii ar fi trebuit să plătească diferenţa de 260 Lei (445 - 185 Lei) per gigacalorie.
La câte gigacalorii se consumă lunar de cele aproape 25.000 de locuinţe racordate la sistemul centralizat, ar fi însemnat lunar sume uriaşe de ordinul miliardelor vechi doar pentru a se plăti această diferenţă, din banii care veneau la Primărie din încasarea taxelor şi impozitelor plătite de toţi sucevenii.
De asta trebuia făcut ceva cât mai urgent, şi uite că s-a făcut!
5.   Pentru ALTER trimis de
(10 nov 2013, 12:52:58
Pretul de 445 lei pentru gigacalorie este in prezent (sau a fost) la Termica la producerea pe gaz metan. La producerea pe carbune era mai ieftin ..... mult mai ieftin. Sa vedem Adremul cu cat o sa produca iarna gigacaloria ... Ma refer peste cativa ani cand o sa fie liberalizata complet piata de energie.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei