Una dintre cele mai importante companii sucevene, SC SUCT SA, a sărbătorit împlinirea a 60 de ani de activitate continuă. Evenimentul organizat pentru aniversarea celor 60 de ani de activitate s-a bucurat de prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a primarului Sucevei, Ion Lungu, a prefectului Florin Sinescu, dar şi a preşedintelui CJ Iaşi, suceveanul Cristian Adomniţei. Alături de aceştia, la sărbătoarea SC SUCT SA Suceava au mai fost prezenţi partenerii companiei, beneficiari ai lucrărilor realizate de această firmă, angajaţi, dar şi foşti directori.
Istoria SC SUCT SA Suceava, o firmă etalon în domeniul construcţiilor, a început în anul 1953, când a fost înfiinţată Întreprinderea Regională de Construcţii, din care făcea parte şi Baza de Producţie Secundară şi Deservire, care urma să dezvolte construcţii civile şi de agricultură în oraşele Suceava şi Botoşani. După mai multe schimbări politice şi administrative, în anul 1997 SUCT devine societate comercială cu capital social integral privat, iar din acest moment începe ascensiunea companiei în domeniul construcţiilor, ajungând să fie astăzi un nume cunoscut şi bine definit pe piaţa construcţiilor din nordul României şi chiar din întreaga ţară.
În pofida crizei şi a situaţiei economice din România din ultimii ani, profesionalismul şi calitatea lucrărilor realizate de SC SUCT SA Suceava au făcut ca această companie să aibă o evoluţie ascendentă. Astfel, începând din anul 2009 şi până în 2012, SC SUCT SA Suceava a înregistrat o creştere semnificativă a profitului, iar odată cu evoluţia financiară compania şi-a adus contribuţia şi la nivelul comunităţii locale, creând un număr însemnat de noi locuri de muncă.
Iulian Papuc, director timp de 39 de ani al companiei, a fost prezent la sărbătoarea SUCT
Revenind la evenimentul organizat pentru aniversarea celor 60 de ani de activitate, unul dintre momentele speciale a fost discursul lui Iulian Papuc, care a fost directorul acestei companii timp de 39 de ani. Cu o activitate totală de 43 de ani în cadrul acestei companii, Iulian Papuc a făcut o scurtă istorie a evoluţiei firmei, de la momentele în care era condusă de „diverşi activişti de partid care nu aveau nici o tangenţă cu activitatea de mecanizare”, la perioada de după anul 1963, când a început dezvoltarea societăţii, şi până în anii de după 1989 şi în prezent, când compania a ajuns să fie una dintre cele mai importante din domeniul construcţiilor. De remarcat a fost faptul că, în discursul său, Iulian Papuc a adus aminte, în treacăt, că primul director al companiei, în anul 1953, a fost un frizer, acesta fiind urmat în funcţie de un fost zidar şi de alţi impostori cu diplome false.
În comparaţie cu acea perioadă, Iulian Papuc a subliniat activitatea din prezent a companiei, sub conducerea actualului director, Dumitru Popescu. „Crescut şi format în mare măsură de SUCT, cunoscând îndeaproape toate laturile activităţii societăţii, numirea lui în această funcţie a fost una dintre cele mai bune opţiuni luate de acţionarii societăţii”, a spus fostul director al SC SUCT SA Suceava.
Marile evenimente din lume din anul 1953, puse pe acelaşi nivel cu înfiinţarea SUCT
Actualul director al SC SUCT SA Suceava, Dumitru Popescu, şi-a început discursul cu o scurtă trecere în revistă a unora dintre cele mai importante evenimente care au avut loc în lume în 1953, anul în care a luat fiinţă această companie. „Anul 1953, pentru cei mai mulţi, este unul obişnuit, ca oricare altul. Pentru noi, însă, el marchează începutul. Un început care avea să cunoască mai târziu atât perioade prospere, cât şi unele mai grele, dar care s-au bazat, întotdeauna, pe oameni capabili şi de nădejde, care şi-au făcut treaba de fiecare dată şi au muncit din suflet”, a spus Dumitru Popescu. El le-a prezentat invitaţilor principalele evenimente care au avut loc în acelaşi an în care s-a înfiinţat compania, amintind printre altele de urcarea pe tronul Regatului Britanic a reginei Elisabeta, moartea lui Iosif Stalin şi a regelui Carol al II-lea al României, apariţia primului televizor color din lume sau lansarea de către IBM a primului computer.
„Pe fondul acestor evenimente, atât politice, cât şi tehnologice, ia naştere Baza de Producţie Secundară şi Deservire Suceava, care urma să dezvolte construcţii civile şi de agricultură”, a mai spus directorul SUCT Suceava.
Dumitru Popescu: Rezultatele obţinute se datorează în mod direct implicării angajaţilor
Dumitru Popescu a ţinut să sublinieze că una dintre cele mai importante resurse ale companiei o reprezintă omul. „Din acest punct de vedere pot susţine că am fost norocos, pentru că am avut alături de mine oameni pe care m-am putut baza şi care au contribuit la dezvoltarea şi evoluţia SUCT. Din acest motiv, politica noastră la nivel de companie se îndreaptă cu desăvârşire către om”, a mai spus Dumitru Popescu. El a ţinut să precizeze că echipa SUCT numără în momentul de faţă peste 200 de persoane, „iar rezultatele obţinute se datorează în mod direct implicării lor”.
Pe de altă parte, Dumitru Popescu a precizat că societatea pe care o conduce a realizat lucrări precum construcţia bazarului din Suceava, abatorul din Ilişeşti, o fabrică de lactate în Bălăceana, mai multe drumuri din Moldoviţa, Dorneşti sau Fântâna Mare. Directorul SUCT Suceava a arătat că activitatea acestei companii este cel mai bine reflectată de lucrările de drumuri, evoluând de la cele comunale, la lucrări de drumuri naţionale.
„În final nu pot să spun decât că cei 60 de ani pe care i-am împlinit sunt despre realizări, despre visuri devenite realitate, despre oamenii noştri, care prin activitatea de zi cu zi au ajutat prezentul să devină mai prosper, mai frumos şi mai promiţător”, a încheiat Dumitru Popescu. Acesta a ţinut să-i înmâneze o diplomă de onoare fostului director al companiei, Iulian Papuc, pe care l-a numit „tatăl meu de la Suceava”, precum şi o diplomă de excelenţă unuia dintre cei mai longevivi angajaţi ai societăţii, Mihai Ianţoc.
Discursuri apreciative din partea autorităţilor locale şi judeţene
Prezent la evenimentul organizat de SC SUCT SA Suceava, primarul Ion Lungu i-a oferit directorului companiei un coş cu flori, precizând că a venit la sărbătoarea acestei societăţi „cu respect şi cu o nostalgie a tinereţii”. Lungu a precizat că administraţia locală a avut o colaborare foarte bună cu SC SUCT SA, companie despre care a spus că a participat direct la dezvoltarea Sucevei. Ion Lungu a adăugat că a venit cu nostalgie la acest eveniment, precizând că imediat după Revoluţia din 1989, când era un tânăr economist, i s-a propus să preia o funcţie de conducere în cadrul firmei. „Dacă SUCT era atunci ceea ce este acum, probabil că acceptam”, a spus Lungu. În final, el i-a înmânat lui Dumitru Popescu o diplomă de excelenţă din partea primăriei, pentru realizările companiei şi pentru contribuţia adusă dezvoltării oraşului Suceava.
La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, a urat companiei SUCT Suceava să ajungă să sărbătorească centenarul, adăugând că, din punctul său de vedere, „cetatea Sucevei a renăscut odată cu apariţia SUCT”.
Nu în ultimul rând, preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a spus că administraţia judeţeană este mândră că are un partener precum SC SUCT SA. Nechifor a arătat că, din punctul său de vedre, SUCT se poate traduce prin „Suceveni, Uitaţi Cine Trudeşte”.
Mai trebuie spus că tot pentru a marca împlinirea a 60 de ani de la înfiinţarea SUCT SA, conducerea companiei a organizat ieri un eveniment special la care au fost invitaţi foşti angajaţi ai firmei.