Peste 65 de voluntari, profesori, elevi, studenţi, persoane cu dizabilităţi, au fost premiaţi ieri în cadrul Festivalului Şanselor Tale, ediţia a IX-a, eveniment care s-a desfăşurat la Consiliul Judeţean Suceava, Sala „Ştefan cel Mare”, în prezenţa unui public numeros. Invitat la gală, prefectul Sucevei, Florin Sinescu, le-a vorbit tinerilor despre rolul important al organizaţiilor neguvernamentale, al voluntariatului, care a prins viaţă după 1990. „Este important ceea ce faceţi voi, activităţi în beneficiul altor oameni. Vă felicit că sunteţi prezenţi în număr aşa mare, pentru că ceea ce faceţi voi este lăudabil şi de urmat”, a completat prefectul Sinescu.
Festivalul a ajuns şi în comune
Moderatorul evenimentului a fost preşedintele Asociaţiei Regionale de Educare a Adulţilor Suceava (AREAS), Vasile Gafiuc. El a spus că Festivalul Şanselor Tale a devenit din ce în ce mai cunoscut, un eveniment care a atras tot mai mulţi voluntari, dar şi instituţii partenere.
„De la an la an, observăm un interes mai mare pentru activităţi nonformale. Activităţile festivalului s-au extins anul acesta în mai multe localităţi din judeţ: Valea Moldovei, Arbore, Rădăuţi, Siret, Bălcăuţi, Dolhasca, Stulpicani, ceea ce ne bucură foarte mult. Au fost implicaţi peste 60 de voluntari şi circa 18 instituţii, începând cu Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean Suceava, Universitatea <Ştefan cel Mare> etc.”, a completat Vasile Gafiuc.
Activităţi interactive, spectacole, mese rotunde
Activităţile desfăşurate în cadrul Festivalului Şanselor Tale, ediţia a IX-a (4-10 noiembrie), au fost prezentate de Anisia Simionov, coordonator eveniment AREAS, principalul organizator al galei. Ea a spus că, în acest an, festivalul s-a desfăşurat sub semnătura „Educaţie pentru Cetăţenie, Familie şi Profesie”, „sărbătorind Anul European al Cetăţeniei – anul 2013, cu propunere pentru anul 2014 - Anul European al Reconcilierii vieţii profesionale cu viaţa de familie”.
În cadrul festivalului au fost organizate campanii de promovare a educaţiei permanente, dezbateri pe tema „Educaţie pentru cetăţenie, familie şi profesie”, activităţi culturale: cântece, dansuri, spectacole de pantomimă, susţinute de elevii Colegiului „Andronic Motrescu” din Rădăuţi, activităţi interactive cu vârstnicii, campanii de promovare a drepturilor cetăţenilor în Uniunea Europeană şi a programelor Lifelong Learning: Tineret în Acţiune, Grundtvig şi Leonardo da Vinci, mese rotunde în cadrul proiectelor „Drepturile Noastre” şi „Înţelege, Acceptă, Acţionează”, interviuri cu medici, asistenţi sociali, beneficiari şi membrii de familie ai acestora, în cadrul proiectului „Drepturile Noastre” şi campania “Dăruind, vei dobândi!”.
4.700 de volume de carte pentru Republica Moldova
Înainte ca voluntarii să primească diplome din partea reprezentanţilor AREAS, Costel Juravlea, coordonatorul Campaniei de colectare de carte „Bucovina Book Academy”, a spus că proiectul a debutat în luna aprilie şi a fost organizat de Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina, în parteneriat cu Asociaţia Regională de Educare a Adulţilor Suceava (AREAS) şi Centrul Regional de Resurse pentru ONG-uri Suceava (CENRES).
„Proiectul Bucovina Book Academy se apropie de final. De aceea, facem şi o recrutare de noi voluntari, pentru proiecte viitoare. Vor fi câteva liste, pe care tinerii care doresc să facă voluntariat se pot înscrie. Printre voluntarii premiaţi se numără şi câţiva donatori de carte, persoane fizice, cetăţeni obişnuiţi ai ţării noastre. Am avut o donaţie de vreo 800 de cărţi, de la un inginer din Deva, vreo 50 de cărţi, de la o doamna din Galaţi. Am contorizat şi centralizat circa 4.700 de cărţi, dar mai avem de centralizat o grămadă de cărţi, care ne-au fost aduse în ultimul timp”, ne-a spus Costel Juravlea.
Proiect de alfabetizare
Pentru că a început cu strângere de carte, Costel Juravlea vrea să facă şi o alfabetizare a persoanelor cu dizabilităţi, unde s-au dus cărţi deja, „în idea în care, cei care nu ştiu încă să citească, să scrie, să fie învăţaţi de voluntari să facă lucrurile acestea. Este vorba de un proiect de voluntariat pe alfabetizare. Vrem să facem şi o campanie de strângere de rechizite şcolare, pentru copiii defavorizaţi”.
Parteneri
Proiectul Bucovina Book Academy a fost sprijinit de Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Suceava, Liga Studenţilor din Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad, Asociaţia ACDC, Şcoala Gimnazială Nr. 28 Galaţi, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, Colegiul Naţional de Informatică „Spiru Haret” Suceava, Colegiul Tehnic „Petru Muşat” Suceava, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Dimăcheni, judeţul Botoşani, Colegiul Tehnic „Grigore Cobălcescu” Moineşti, judeţul Bacău, Liceul Tehnologic Economic de Turism Iaşi, Şcoala Gimnazială Păltinoasa şi, mai nou, Colegiul „Mihai Eminescu” Suceava.
Cele 4.700 de volume au fost donate către cinci Centre de Recuperare Neuropsihiatrică din Republica Moldova, din localităţile Brânzeni, Soroca, Chişinău şi Dubăsari.