Peisajul urbanistic al Sucevei s-a îmbogățit cu un nou tip de construcție, care ar merita brevetată pentru ingeniozitate.
Este vorba de o locuinţă construită în jurul unui stâlp de iluminat, pe trotuar. Şi nu oriunde, ci chiar în centrul Sucevei, la câţiva paşi de Piaţa Mare.
„Cea de-a opta minune a lumii” se află pe strada Dimitrie Dan, care este folosită de mulţi pietoni drept scurtătură, pentru a ajunge de pe strada Petru Rareş direct în strada Cernăuţi.
Casa de pe trotuar, locuită de o familie de ţigani, pare făcută după cele mai noi principii ecologice şi economice.
Astfel, o bună parte din locuinţă se află amenajată direct în pământ – o măsură recomandată pentru o izolare termică eficientă, o latură este lipită de peretele unei case bătrâneşti, iar pereţii exteriori sunt izolaţi cu polistiren, în vreme ce geamurile şi uşa sunt făcute cu termopane, cu tâmplărie de PVC.
Interesant este şi modul ingenios în care stâlpul de iluminat public a fost integrat perfect în acoperișul clădirii.
Cei care au construit-o nu doar că s-au încadrat perfect pe suprafaţa trotuarului, fără a ajunge cu construcţia în stradă, ci au avut grijă să o şi ferească de scurgerile de apă de pe trotuar, amenajând un fel de baraj.
Balastul terasamentului trotuarului în care au „scobit” fundaţia casei a rămas morman alături, fie din comoditate, fie ca materie primă pentru o viitoare construcţie, tot pe trotuarul pe care şi l-au însuşit cu atâta naturaleţe.
Autorizaţia de construcţie, opţională
La primărie nu se ştie nimic de o nouă construcţie în buricul târgului.
„Nu cred că s-a eliberat nici o autorizaţie de construcţie în zona respectivă. Am pus să fie făcute verificări, am sesizat şi Disciplina în Construcţii şi mâine aştept un raport complet”, a declarat viceprimarul Ovidiu Doroftei, care răspunde de activitatea de Urbanism.
Pentru utilizarea unui spaţiu public, precum este trotuarul, este nevoie de aprobarea Consiliului Local Suceava, dar chiar de este concesionată o bucată de teren de pe trotuar, conform legii, acolo nu pot fi amplasate decât construcţii cu caracter temporar, precum tonete sau chioşcuri, nicidecum case de locuit, cu fundaţie.
Modelul noului tip de locuinţă ar putea să fie preluat de alţii şi extins la nivelul întregului oraş, mai ales că există antecedente în această privinţă – casele de pe Mirăuţi.
( 8 nov 2013, 12:02:01