Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava a comunicat că analizele de laborator au confirmat prezenţa salmonelei în cantitatea de 3.472 de kilograme de carne de pui de la Avicola Călăraşi, ridicată zilele trecute din magazinul Selgros Suceava. În total, hipermarketul a avut la comercializare 12.589 de kilograme de carne de pui din acest lot – sortiment pui Griller, aşadar mare parte din cantitate a ajuns deja la consumatori.
Buletinul de analiză al DSVSA Suceava a confirmat prezenţa salmonelei netipizată. Tipizarea se va efectua ulterior la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară Bucureşti.
Doctorul Cristian Lupeş, directorul executiv al DSVSA Suceava, a explicat ce înseamnă salmonela netipizată: „După ce se va efectua tipizarea, la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară Bucureşti, vom şti dacă salmonela prezentă în carne este patogenă sau nepatogenă. Doar prima prezintă un risc pentru sănătatea umană”.
Întreaga cantitate de carne va fi incinerată
În oricare din cele două condiţii însă cantitatea de carne nu poate fi comercializată.
„Serviciile veterinare vor dispune ridicarea sechestrului instituit asupra lotului, întocmirea documentelor sanitar-veterinare şi dirijarea către incinerare”, a explicat doctorul Lupeş.
De precizat că analizele s-au efectuat în urma unui program de autocontrol solicitat de SC Selgros Cash&Carry SRL Suceava, agentul economic suportând costul analizelor de laborator. Cei de la Selgros sunt şi ei victime în acest caz, scandalul cărnii infestate prăbuşind deja vânzările tuturor producătorilor.
Sanitar-veterinarii suceveni au mai precizat că până în momentul de faţă nu există nici un semnal de îmbolnăviri în urma cărnii de pui consumate.
Se aşteaptă rezultate şi pentru alte cantităţi mai mici de carne ce ar putea fi infestată
Reamintim, în urma dispoziţiilor date de prefectul Sucevei, Florin Sinescu, şi a controalelor efectuate de sanitar-veterinari a mai fost ridicată o cantitate de 108,5 kilograme carne de pui de la Carrefour şi 96,8 kilograme de la Centrul şcolar „Sf. Andrei” din Gura Humorului.
În cazul acestor cantităţi, care provin tot de la Avicola Călăraşi, nu se cunosc încă probele de laborator.
În momentul de faţă Avicola Călăraşi este implicată în cel mai mare scandal de evaziune fiscală din industria alimentară, procurorii DNA punând sechestru pe conturile şi bunurile companiei.
Cum se manifestă toxiinfecţia alimentară cu salmonela
Toxiinfecţia alimentară cu salmonela se manifestă prin febră, greţuri, vărsături, diaree, dureri musculare şi în epigastru, frisoane. Perioada de incubaţie variază între şase ore şi două zile, în funcţie de rezistenţa organismului. Persoanele cele mai expuse la contaminarea cu această bacterie sunt cele cu sistemul imunitar slăbit, copiii şi vârstnicii. De obicei, simptomele de salmoneloză dispar de la sine, însă există şi cazuri în care pot apărea complicaţii. În cazurile în care diareea tinde să fie severă, pacientul necesită spitalizare.
Conform statisticilor DSP Suceava, în prima jumătate a acestui an în judeţ au fost înregistrate 21 de cazuri de infecţie cu salmonela, în timp ce în 2012 s-au înregistrat 33 de cazuri.
( 7 nov 2013, 11:26:01