joi, 7 nov 2013 - Anul XVIII, nr. 260 (5467)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

În semn de protest

Studenţii Universităţii „Ştefan cel Mare” au intrat, ieri, în grevă japoneză

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Studenţii Universităţii „Ştefan cel Mare” (USV), cei mai mulţi membri ai Alianţei Studenţilor din Universitatea Suceava (ASUS), au intrat ieri la cursuri purtând banderole albe în jurul braţelor. Acestora li se alătură studenţi din cadrul a zeci de universităţi din ţară care, la iniţiativa Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), au hotărât să declanşeze grevă japoneză.

Prin acest gest, tinerii doresc să tragă un semnal de alarmă asupra subfinanţării constante a educației, asupra consecințelor dezastruoase care au adus sistemul în prag de colaps şi asupra refuzului de a trata acest domeniu ca o prioritate națională.

Studenţii spun că acesta este un prim semnal de avertisment, pentru perioada următoare fiind anunţate proteste şi manifestaţii de amploare.

 

Studenţii vor burse mai mari, taxe la cămin mai mici şi profesori mai motivaţi

Încă de marţi, membrii ASUS şi-au pregătit banderole albe pe care au scris „6% pentru educaţie”, panglici pe care le-au împărţit, ieri, studenţilor care au dorit să se alăture cauzei lor. În vreme ce unii au purtat banderolele şi au spus ce-i nemulţumeşte în sistemul universitar, mulţi studenţi ai USV au ignorat iniţiativa celor de la ASUS.

Principala revendicare a studenţilor USV este alocarea a 6% din PIB pentru educaţie (aşa cum prevede Legea Educaţiei Naţionale – prevedere ce nu a fost respectată în nici un an, procentul fiind în jur de 3%).

Potrivit lui Bogdan Viţelariu, preşedinte ASUS, „o astfel de creştere ar asigura îmbunătăţirea calităţii educaţiei pe care o primim, lucru care ar face ca educaţia să fie într-adevăr relevantă pe piaţa muncii şi societate”.

Până la ora 10.00, peste 100 de studenţi suceveni purtau banderole la braţ, reprezentanţii ASUS susţinând că numărul acestora va creşte substanţial în cursul zilei. „Sunt şi studenţi care nu se implică, deşi noi am popularizat acţiunea noastră”, a mai spus Bogdan Viţelariu.

Iuliana Baghici, membră ASUS, a purtat ieri, la toate cursurile, banderola albă.

„Cred că această grevă este binevenită pentru noi, studenţii, pentru că atât noi, cât şi educaţia sunt luate în batjocură. Cred că merităm mai mult. Spre amiază, cu siguranţă vom vedea mai multe banderole albe la USV”, a spus Iuliana.

De partea cealaltă, Iosif Amariei a declarat că studenţii îşi doresc „în primul rând, mai multe locuri la cămine, burse mai mari şi condiţii de studiu”.

Referitor la burse, tinerii au mai menţionat că, la USV, bursa socială se ridică în jurul sumei de 200 de lei, sumă ce nu acoperă cheltuielile de masă şi cazare

„Bursele sociale nu acoperă cheltuielile minimale de cazare şi masă, aşa cum prevede Legea Educaţiei Naţionale. Pe lângă asta, valoarea actuală a burselor nu e suficient de motivantă, făcând ca aceasta să nu îşi atingă obiectivele”, arată tinerii.

 

„Cei 6% ar aduce profesori mai motivaţi la cursuri”

Studenții contestă materia învechită şi materialele de studiu neactualizate. Totodată, aceştia susţin că mulţi profesori care nu ştiu să atragă atenţia studenţilor la cursuri şi să prezinte lucrurile într-o manieră interesantă şi interactivă.

„Cei 6% ar aduce tehnici şi metode noi de predare şi, nu în ultimul rând, profesori mai motivaţi la cursuri”, a mai precizat Bogdan Viţelariu.

Taxele mari sunt o altă nemulţumire a tinerilor. „Sunt taxe mari pentru aproape orice- taxe de înscriere, taxe de confirmare, taxă de bibliotecă, taxă de cămin, taxă de rulment, taxă de eliberare a carnetului, taxă pentru înscrierea la licenţă”, contestă aceştia.

Locuri prea puţine în cămin, mâncare scumpă la cantină, locuri de practică puţine, „diploma degeaba” care nu asigură un loc de muncă, problemele din fiecare an cu reducerile pentru transportul în comun sunt alte probleme pentru care studenţii USV vor să atragă atenţia.

Studenţii mai vor servicii de consiliere de calitate în universitate, menţionând că „aproape nimeni nu ştie despre activitatea Centrului de Consiliere şi Orientare în Carieră. Creşterea investiţiei în aceste centre le-ar face mai funcţionale, ne-ar ajuta să ştim ce ne aşteaptă la facultate înainte să fim studenţi şi ne-ar ajuta să ne integrăm mai uşor pe piaţa muncii”.

 

Protest în data de 13 noiembrie

Bogdan Viţelariu a mai declarat că în data de 13 noiembrie, începând cu ora 14.00,  studenţii USV vor organiza un protest. Elevii vor manifesta de la Universitate până la Prefectură şi retur.

Pentru manifestările lor, studenţii suceveni au parte de sprijinul conducerii USV, iar la nivel naţional, Consiliul Naţional al Rectorilor s-a alăturat acestei iniţiative. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Studenţii Universităţii „Ştefan cel Mare” au intrat, ieri, în grevă japoneză.
 Vizualizări articol: 2369 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Studenţii Universităţii „Ştefan cel Mare” au intrat, ieri, în grevă japoneză4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   LOL trimis de
( 7 nov 2013, 11:11:36
Cand e vorba de scandal la USV, cei din ASUS sunt primii. Pentru ca .... le impun "stapanii" din ANOSR. Mai studenti, puneti mana pe carte si invatati ceva. Aici nu sunteti in cluj, timisoara sau arad, unde studentii au ceva de spus. In alte centre universitare cand e pont de iesit afara, apoi ies undeva la 2000-3000 de studenti. Voi, cei din USV, pauza. Si nu e vorba ca studentii sunt in greva, ci cativa "catelusi" membri ASUS. Mda.
2.   Comentariu trimis de
( 7 nov 2013, 14:01:21
Stimate domn,
Nu credem că dacă nu suntem un centru universitar atât de mare precum este Clujul sau Timișoara studenții nu au un cuvânt de spus. Este datoria fiecărui student să se preocupe de educația și viitorul său și a lupta pentru dreptul său la un proces de educație echitabil este, în primul rând, o obligație civică a acestuia.
În ceea ce privește raportul nostru cu ANOSR, menționăm că ASUS este o organizație independentă care este doar afiliată la ANOSR. Participarea organizației la evenimentele organizate de ANOSR este facultativă și nu o formă de supunere față de „stăpâni” așa cum ați înaintat dumneavoastră acuzația.
3.   Interesant trimis de
( 7 nov 2013, 15:26:21
Oare cine va lua in seama protestul unei asociatie de betivi in toata regula?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei