Conducerea municipalităţii sucevene se va întruni săptămâna viitoare, într-o şedinţă extraordinară de Consiliu Local, pentru a lua o decizie clară în privinţa activităţii de transport şi distribuţie a energiei termice.
Primarul Ion Lungu a anunţat ieri că, după o nouă rundă de discuţii cu consilierii locali, în prezenţa prefectului Florin Sinescu, lucrează la o serie de proiecte de hotărâre, care vor fi supuse spre aprobare consilierilor locali joia viitoare, pe 14 noiembrie.
„Mi-aş dori ca într-o lună de zile să clarificăm aceste aspecte, iar de la 1 ianuarie 2014 acest serviciu să aibă un alt proprietar”, a spus Lungu, care a amintit că administratorii judiciari de la Termica au solicitat, prin două scrisori imperative, să nu mai presteze acest serviciu, de transport şi distribuţie a energiei termice.
Pierderile de pe reţelele de transport şi distribuţie
Într-o primă etapă, activitatea de transport şi distribuţie ar urma să fie încredinţată unui operator privat, până la atribuirea gestiunii acestui serviciu, prin licitaţie.
„Avem o adresă oficială de la Adrem Invest, din 29 octombrie 2013, prin care îşi exprimă interesul în a prelua serviciul de transport şi distribuţie. S-au mai interesat şi alte firme importante de această activitate, dar nu au venit cu nimic în scris”, a declarat Ion Lungu.
O problemă spinoasă este cea a pierderilor de pe reţelele de transport şi distribuţie. Primarul Sucevei a spus că acestea vor trebui suportate de către municipalitate, ţinta finală fiind reducerea lor.
„Acum, pierderile, în lunile de vârf, sunt de două-trei miliarde de lei vechi. Vom face o reanalizare a costurilor de transport şi distribuţie, cu pierderile aferente. Ţinta noastră este de a moderniza reţelele de transport şi distribuţie şi cred că şi noul operator, oricare ar fi, va fi interesat să intre într-un parteneriat cu primăria, în vederea realizării acestor reparaţii”, a precizat şeful municipalităţii sucevene.
Furnizor şi distribuitor
Cei care se vor ocupa de activitatea de transport şi distribuţie vor trebui să se ocupe nu doar de refacerea reţelelor îmbătrânite, ci şi de schimbarea modului de facturare a populaţiei, prin încheierea de contracte individuale.
O problemă delicată o reprezintă relaţiile dintre producătorul de energie termică – Bioenergy Suceava şi cel care se va ocupa de partea de transport şi distribuţie.
„Cel mai bine ar fi ca producătorul să fie şi distribuitorul, pentru că altfel mereu vor fi probleme. Cei de la Bioenergy vor factura căldura la gardul centralei, cel care face transportul şi distribuţia trebuie să o vândă populaţiei, iar din banii încasaţi să plătească producătorului. Din cauza numeroaselor probleme care există în teren, riscăm să apară conflicte financiare între producător şi distribuitor. E mai uşor când este o singură entitate implicată”, consideră primarul Ion Lungu.
O altă idee vehiculată, de înfiinţare a unei noi societăţi, a Consiliului Local Suceava, care să se ocupe de transportul şi distribuţia energiei termice, a fost desfiinţată de ANRSC, care a spus că legislaţia nu mai permite acest lucru, iar activitatea trebuie scoasă obligatoriu la licitaţie.