Căldura şi apa caldă din locuinţele celor peste 22.000 de familii din municipiul Suceava racordate la sistemul centralizat de termoficare va fi asigurată, începând de mâine, oficial, de noua centrală termică, realizată de un investitor privat – Adrem Invest.
Aceste servicii de utilităţi au fost deja asigurate de la capacităţile de producţie ale noii centrale începând de luni până miercuri inclusiv.
„De trei zile, căldura din casele sucevenilor este asigurată de noua centrală, în cadrul probelor tehnologice, care au decurs bine. Au fost perioade când pe timp de noapte au funcţionat cu trei CAF-uri, iar în timpul zilei au fost suficiente două din cele noi. În noaptea de miercuri spre joi se opresc cele trei CAF-uri pentru a fi făcute ultimele reglaje şi pregătiri pentru pornirea oficială”, a anunţat ieri primarul Sucevei, Ion Lungu.
Furnizarea căldurii şi apei calde de la noua centrală, realizată de un investitor privat – Adrem Invest, va fi reluată în noaptea de joi spre vineri, adică în data de 8 noiembrie, când centrala îşi va începe activitatea oficial, cu o zi înainte de termenul limită stabilit în contractul încheiat cu Primăria Suceava. În intervalul dintre oprirea programată şi pornirea oficială, asigurarea agentului termic în Suceava se va face de la vechile CAF-uri, ale Termica.
Mai puţini bani pe subvenţii, începând de vineri
Odată cu pornirea oficială a noii centrale, unul din principalele efecte va fi reducerea semnificativă a sumelor pe care municipalitatea le are de plătit în contul subvenţiei gigacaloriei furnizate populaţiei.
„E un lucru bun pentru Suceava şi suceveni, ţinând cont că în următorii cinci ani preţul este de 116 lei/gigacalorie. Practic, scade la jumătate preţul gigacaloriei, prin funcţionarea pe noua centrală, ceea ce este în primul rând în beneficiul municipalităţii, care astăzi plăteşte 260 de lei pe gigacalorie subvenţie. Până la urmă aceşti bani sunt tot ai sucevenilor, doar că îi plătesc indirect”, consideră şeful municipalităţii sucevene.
În condiţiile în care populaţia plăteşte 185 de lei/gigacalorie, iar costul de producţie a acesteia este de 178 de lei, municipalităţii îi rămâne să acopere costurile de transport şi distribuţie, de aproape 100 de lei/gigacalorie.
( 7 nov 2013, 13:52:09
Îmi place sa constat ca se mai face ceva pentru noi sucevenii!
Nu vreau sa scriu ode, dar rareori vezi un om care să facă treaba, chiar daca prin fisa postului este obligat.
Până nu vom alege în funcţii de primari şi consilieri, oameni cu spirit intreprinzator, nu se va schimba nimic în orasul nostru.
Nu vreau să jignesc pe nimeni, dar la politicienii nostri si în sistemul public, din cauza interesului personal si de grup, ramine sa vedem foarte multă blazare, lene, totul funcţionează pe principiul „luna trece, leafa merge”.
Mie mi-a plăcut cum a procedat primarul acum, a spus zilnic cetăţenilor ce a făcut, ce are de gând să facă.