În perioada 30 octombrie – 1 noiembrie, o comisie a Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior din România (ARACIS), formată din profesori din ţară şi din străinătate, s-a aflat la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) pentru a evalua activitatea instituţiei din ultimii cinci ani.
Potrivit prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu, prorector al USV, „comisia ARACIS a avut în vedere o serie de indicatori, însă s-a urmărit foarte atent activitatea de cercetare, activitatea ştiinţifică, baza materială a universităţii, precum şi desfăşurarea activităţii didactice. Comisia a constatat, în mai multe domenii, un progres evident al universităţii, chestiune pe care ne-a comunicat-o şi nouă”.
Conform acestuia, comisia ARACIS a avut discuţii cu absolvenţi ai universităţii din Suceava, studenţi şi peste 30 angajatori din judeţ.
Evaluatorii au apreciat activitatea comisiei de calitate din cadrul USV, precum şi regulamentele concepute cu maximă responsabilitate de aceasta, condiţiile din cele patru cămine studenţeşti, despre care au spus că sunt superioare celor din marile campusuri studenţeşti, dar şi laboratoarele de cercetare. Totodată, s-au analizat şi aspectele financiare ale instituţiei.
Diaconu: „Nu au fost observaţii radicale din partea ARACIS”
Ultima evaluare a instituţiei de învăţământ a avut loc în anul 2008, iar în urma inspecţiilor efectuate de comisiile ARACIS, USV a primit calificativul „Grad de încredere ridicat”, acesta fiind cel mai înalt calificativ ce poate fi acordat unei universități în sistemul național de învățământ.
Comisia ARACIS a urmărit aceiaşi indicatori ca în 2008, însă cu o exigenţă sporită.
„Cu certitudine procesul pe care îl are USV cu Ministerul Educaţiei a atras atenţia, astfel că evaluatorii au fost mai vigilenţi, mai atenţi, dornici să identifice care este situaţia în fapt. De menţionat este faptul că nu au fost observaţii radicale din partea ARACIS, reproşuri sau tensiuni”, a mai arătat Mircea A. Diaconu, prorector responsabil de activitatea didactică şi asigurarea calităţi.
În cadrul evaluării, au fost evidenţiate şi o serie de puncte slabe ale instituţiei, aspecte pe care în viitor reprezentanţii USV se vor concentra cu precădere.
„Suntem preocupaţi să atragem câţi mai mulţi studenţi şi masteranzi în activităţi de cercetare. Totodată, căutăm să realizăm o promovare cât mai eficientă a USV şi să găsim, astfel, soluţii de atragere către USV”, a mai spus Mircea A. Diaconu.
Acesta a mai punctat că o altă preocupare a USV este identificarea unor soluţii alternative de motivare a personalului didactic şi auxiliar din cadrul USV.
Între o lună şi trei luni de zile este perioada în care ARACIS trebuie să comunice decizia referitoare la USV. Finanţarea venită de la ministerul de resort depinde de calificativul primit. Evaluarea de la finele lunii trecute este cea mai complexă analiză a activităţii universităţii din ultimii cinci ani.