Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 nov 2013 - Anul XVIII, nr. 259 (5466)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Atenţie la radar!

Viteza de excepţie a unui proces: 75 de termene în şapte ani şi nici o soluţie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Celeritatea este una dintre cerinţele actului de justiţie din România, iar pentru cei care nu ştiu ce înseamnă celeritate am să spun că este vorba de rapiditatea cu care este soluţionat un dosar. Faptul că nu se întâmplă deloc aşa, este demonstrat cu vârf şi îndesat de dosarul în care ar trebui să aflăm dacă în perioada 2000-2004 la Primăria Suceava s-a comis un jaf de proporţii, de circa 2 milioane de euro, sau acele persoane trimise în judecată sunt curate ca lacrima.

Dosarul a parcurs deja 75 de termene, într-o perioadă „rezonabilă” de şapte ani, iar finalul său nu se întrevede în viitorul apropiat.

Principalele persoane puse sub acuzare în acest dosar sunt fostul director economic al Primăriei Suceava, Neculai Bujor, şi cumătra acestuia, Tamara Chiribucă. Ca fapt divers, între timp, Tamara a şi divorţat, iar mai nou în procese apare cu numele de Achiţei.

Procesul a început în vara anului 2006, iar inculpaţii au depus o cerere de strămutare. Până când această cerere a fost analizată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au trecut câteva luni bune. Magistraţii instanţei supreme au decis să accepte strămutarea, astfel încât dosarul a fost trimis la Tribunalul Bistriţa, instanţă unde sunt şi acum aşteptaţi pentru audieri martorii. În ceea ce priveşte inculpaţii, audierea acestora va mai necesita, probabil, alţi ani buni de aşteptare, iar în actualul ritm al procesului nu ar mira pe nimeni ca la final să fie găsiţi niscai vinovaţi, dar nimeni să nu poată fi tras la răspundere pentru că a intervenit prescripţia faptelor.

În mod curios, acest proces nu intră în atenţia inspectorilor de la Consiliul Superior al Magistraturii, care probabil au auzit de cuvântul inamovibilitate şi le este teamă să sape la Bistriţa pentru a nu supăra pe vreun domn sau doamnă judecător.

 

Un dosar cu 40 de volume şi 20.000 de file

Procesul care trenează la Bistriţa a necesitat un volum extraordinar de muncă. Timp de aproape trei ani, procurorii anticorupţie au adunat date în 40 de dosare, totalizând aproape 20.000 de file. Numai rechizitoriul de prezentare a faptelor inculpaţilor se întinde pe 321 de pagini, în dosar existând şi expertize, dar şi mai multe declaraţii ale celor puşi sub învinuire.

Şi costurile din acest dosar au fost uriaşe. La nivelul anului 2006 s-au cheltuit 875 de milioane de lei vechi, iar prejudiciul este estimat la circa 82 de miliarde de lei vechi.

În dosar au fost trimise în judecată nouă persoane, o parte dintre acestea cu funcţii de conducere în Primăria Suceava în perioada 1996-2004. Principalii acuzaţi sunt Neculai Bujor, fost director economic al Primăriei Suceava în perioada când s-au realizat o mulţime de achiziţii dubioase, şi Tamara Chiribucă, cumătra lui Bujor şi acţionară la mai multe firme prin care s-au derulat contracte din bani publici. În cazul lui Bujor acuzaţiile sunt de luare de mită şi abuz în serviciu, în timp ce Tamara Chiribucă va răspunde pentru acuzaţiile de dare de mită, evaziune fiscală şi fals în înscrisuri oficiale.

Printre persoanele trimise în judecată se mai numără fostul şef al Gărzii Financiare Suceava Dumitru Buta, căruia i s-au reţinut două infracţiuni, luare de mită şi complicitate la evaziune fiscală, dar şi un alt angajat al acestei instituţii, Eugen Ionesi, acuzat de luare de mită.

Constantin Bâta, fost director în cadrul Primăriei Suceava, a fost trimis şi el în boxa acuzaţilor pentru infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice, falsuri şi complicitate la înşelăciune. Ultimele două acuzaţii sunt reţinute şi în cazul unei alte foste salariate a Primăriei Suceava, magazionera Emilia Şveica.

În dosar mai sunt judecate şi două contabile de la firmele Tamarei Chiribucă, respectiv Ioan Ungureanu şi Violeta Spătariu. Ambele trebuie să răspundă pentru infracţiunile de complicitate la evaziune fiscală şi complicitate la înşelăciune. A noua persoană trimisă în judecată de procurorii actualului DNA este Dumitru Teodorescu, pentru acuzaţia de trafic de influenţă.

 

Cum funcţiona cumătria Bujor-Chiribucă (Achiţei)

Rechizitoriul întocmit în vara anului 2006 a scos la iveală amănunte despre modul în care se derulau afacerile la Primăria Suceava şi cum se scurgeau banii în anumite buzunare. S-a stabilit că în perioada 2002-2004, majoritatea achiziţiilor pentru produsele de protocol, consumabile, dar şi alte bunuri, au fost patru firme privilegiate în relaţiile comerciale cu Primăria Suceava. Toate cele patru firme, SC Protman Service SRL, SC Rigola Serv Com SRL, SC Luis Imbiss SRL şi SC Alexa SRL, aparţineau Tamarei Chiribucă.

Prin intermediul acestor societăţi, Primăria Suceava a făcut achiziţii dubioase, care au dus la un prejudiciu de 64 de miliarde de lei vechi. Pentru favorurile primite, Tamara Chiribucă nu a rămas insensibilă şi l-a recompensat pe Neculai Bujor. Procurorii au reţinut că una dintre ratele pentru achiziţionarea unui VW Passat, în valoare de 300 de milioane de lei vechi, care trebuia plătită de Neculai Bujor, a fost achitată de Tamara Chiribucă, aceasta mai oferindu-i fostului director economic al Primăriei Suceava şi excursii în străinătate în valoare de 600 de milioane de lei vechi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Viteza de excepţie a unui proces: 75 de termene în şapte ani şi nici o soluţie.
 Vizualizări articol: 4099 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.56/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 9 voturi
Viteza de excepţie a unui proces: 75 de termene în şapte ani şi nici o soluţie4.659

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Vremuri... trimis de
( 6 nov 2013, 11:39:44
Ehe, dar ce vremuri erau pe-atunci, ce high-life...ia priviti-l pe Nicu Bujor ce vesel si deconectat e...mde...banii curgeau garla, era puternic (in mandatul lui Sofroni dar, mai ales in cel al lui Marian Ionescu facea tot ce voiau muschii lui...), femeile erau la discretie (cine nu pica avea de suferit crunt...); excursii in strainatate, trafic de influenta cat cuprinde, achizitii pentru scoli la preturi nesimtite, uneori de 4-5 ori mai mari decat cele reale...si sprijinul lui Bogdan Dumitras, pe care autorul il nedreptateste prin omisiunea lui din acest articol...Acest articol ar trtebui sa fie revazut, modificat, completat si adaugit, ca sa zic asa!
2.   Justitia lui Bula trimis de
( 6 nov 2013, 14:10:27
De aceea ne meritam MCV-ul. Avem o justitie care din punctul meu de vedere e corupta in cea mai mare parte. De altfel si unele sondajele de opinie plaseaza justitia, din punctul de vedere al spagilor date, pe locul 2, dupa medici, dar in fata militienilor si a profilor.
Ideea e ca ar fi fost interesant sa stim si cine a fost avocatul lui Bujor, care poate e nevinovat, nu stiu, fiindca doar prin tertipurile acestuia se putea ajunge la 75 termene. Nu de alta dar se pare ca e influent si merita angajat ca are evident putere de convingere la judecatori. Poate vrea si Todirut sa-l angajeze, nuuuuu? Oricum cred ca s-a capatuit cu dosarul lui Bujor&co.
Barfa zice ca spagile la judecatori ajung prin avocati sau chiar prin rudele judecatorilor.
3.   Gâcitoarea - sfătuitoarea Viviana o zâs așa: trimis de
( 6 nov 2013, 14:50:18
„The failure to observe the rule of law has brought new criticism for our country. Viviane Reding, European Commission for Justice, said Romania was on the list of EU member states where the rule of law was jeopardized or violated.

Our Hungarian neighbors are in the same situation, she confirmed.

Viviane Reding warned that currently this violation gets the most drastic punishment from the European Commission, regardless whether the rule of law was endangered or violated.

This is the disenfranchisement of the Council. Therefore, the Commissioner calls for differentiated measures according to the severity of the offense.”

(Viviane Reding - European Commissioner for Justice)

(pentru colhoznici, milițeni și maimuțe bolșevice Licențiate de Ziua a Șaptea, traducerea primului pasaj din alocuțiunea comisarului european sună așa:

„Nerespectarea statului de drept a adus noi critici pentru țara noastră. Viviane Reding, Comisia Europeană de Justiție, a declarat că România a fost pe lista de state membre ale UE, în care statul de drept a fost pusă în pericol sau încălcat.”

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei