S-a pus punct final pentru o parte din dosarul care priveşte tâlhăria de acum patru ani comisă asupra primăriţei din Voitinel, Maria Pleşca. Unul dintre cei cinci indivizi care a participat la jaful în stil mafiot din octombrie 2009 şi-a aflat pedeapsa. Curtea de Apel Suceava a dat ieri verdictul final în ceea ce-l priveşte pe Costică Niţu, din Vicovu de Jos, individul care a avut rolul de a asigura paza pentru celelalte patru persoane care au pătruns în locuinţa Mariei Pleşca în căutarea unei mari sume de bani. Costică Niţu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare şi obligat la plata a 6.500 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată.
Potrivit sentinţei de ieri, Costică Niţu a fost găsit vinovat pentru infracţiunile de tâlhărie şi complicitate la violare de domiciliu, dar a fost achitat pentru lipsire de libertate în mod ilegal.
„Este o mică reparaţie morală pentru ceea ce mi s-a întâmplat acum patru ani, deşi cred că pedeapsa este mică în raport cu gravitatea faptei. Sincer să fiu, mă aşteptam ca Niţu să primească o pedeapsă mai aspră, mai ales că avea şi alte probleme penale în spate. Cât despre ceilalți indivizi care m-au atacat în propria casă, nu mai am speranţa că vor mai fi prinşi”, a declarat Maria Pleşca, primarul comunei Voitinel.
Dintre cei trei ucraineni şi un moldovean care au intrat peste primăriţa din Voitinel în noaptea de 3 octombrie 2009, doar unul a fost prins şi băgat în arest preventiv. Este vorba de ucraineanul Stelmakh Dmytro, al cărui proces a început la Judecătoria Rădăuţi.
Ceilalți trei agresori, ucrainenii Avstriievski Ghenadii şi Melnyk Volodymyr, şi Ivan Strateiciuc, zis „Vanea”, din Republica Moldova, nu au fost încă prinşi.
I-au pus pistolul la tâmplă şi i-au cerut banii pe care-i avea în casă
Jaful s-a petrecut în timp ce Maria Pleşca era singură acasă, soţul ei, Ilie Pârghie, şef de post la Gălăneşti, fiind plecat într-o misiune a poliţiei. Cu puţin înainte de miezul nopţii, femeia a auzit un zgomot la parterul casei. Nu a avut timp să reacţioneze, trei indivizi cu cagule năpustindu-se peste ea. Victima a fost trântită în holul casei şi legată cu un prosop. I s-a pus apoi un pistol la tâmplă, atacatorii amenințând că o omoară dacă nu spune unde sunt banii din casă. Terorizată, victima le-a spus unde găsesc banii şi o cutie cu bijuterii.
Atacatorii au luat suma de 4.500 de lei, un telefon mobil şi câteva sticle de vin, după care au dispărut.
Costică Niţu, omul care a pus la cale acest jaf
Costică Niţu a pus la cale comiterea jafului, iar mai apoi a fost ghid pentru ucraineni şi moldovean.
Cu o noapte înaintea jafului, cei patru cetăţeni străini au fost cazaţi de Niţu la locuinţa sa, unde s-a bătut în cuie şi planul de acţiune. Tot în ziua premergătoare jafului complicele român i-a dus pe cei patru într-o „recunoaștere în teren”, locuinţa vizată fiind supravegheată câteva ore. Foarte probabil Niţu a fost şi cel care era convins că în casa primăriţei se află sume mari de bani şi a avut informaţia că aceasta este singură acasă. Informațiile acestuia au fost însă doar parţial corecte, suma sustrasă din locuinţă, 4.500 de lei, fiind departe de ce-şi doreau autorii.
Au fost urmăriţi de poliţie şi doar Niţu a fost prins
După ce au plecat cu banii din casa victimei, cei trei ucraineni şi moldoveanul s-au urcat într-o maşină Volkswagen condusă de acelaşi Niţu şi au încercat să se facă nevăzuţi. A urmat episodul depistării unei maşini suspecte în trafic, după o urmărire cei cinci abandonând maşina într-o zonă de pădure şi încercând să fugă. Singurul prins a fost vicoveanul Costică Niţu. Timp de patru zile, suspectul a refuzat orice colaborare cu organele de poliţie, susţinând că nu îi cunoaşte pe cei care au fugit din maşina sa şi că îi luase întâmplător la ocazie. Varianta nu avea cum sta în picioare, în vehicul şi în apropierea lui fiind găsite parte din bunurile furate din casa victimei, dar şi bunuri ale autorilor, inclusiv pistolul cu care a fost ameninţată victima, scăpat din buzunar de unul dintre fugari.
În rechizitoriul de trimitere în judecată se arată: „Suspectul (n.r. - Costică Niţu) a dat unele detalii şi semnalmente abia după patru zile, cu ocazia testării poligraf, ceea ce induce ideea că acesta a vrut să câştige timp pentru ca autorii să poată părăsi ţara, asigurându-se astfel că în cauză nu vor fi prinşi şi alţi autori care să dea relaţii cu privire la participaţia sa la comiterea faptelor ori cu care să poată fi confruntat”.
În septembrie 2010, Costică Niţu a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare într-un dosar în care a fost judecat pentru infracţiunile de ucidere din culpă şi părăsirea locului accidentului. El a accidentat mortal cu maşina un pieton şi a fugit, ulterior soţia sa încercând fără succes să preia vina asupra sa.
( 6 nov 2013, 19:37:53