Peste 1.400 de familii din municipiul Suceava nu beneficiază încă de căldură, deşi ne aflăm, oficial, în prima parte a sezonului rece, perioadă pentru care se acordă şi ajutoare de încălzire a locuinţelor.
Dacă temperaturile exterioare din ultima perioadă nu le-au creat probleme deosebite celor din blocurile debranşate de la sistemul centralizat de termoficare din cauza datoriilor foarte mari a unor locatari, de săptămâna viitoare se anunţă o răcire semnificativă.
Administratorul special al Termica, Ovidiu Dumitrescu, a spus că limita de vechime a facturilor neachitate a fost menţinută aceeaşi ca şi în septembrie– februarie 2013, dar cu toate acestea, sunt asociaţii la care încasări au bătut pasul pe loc: „Numărul scărilor de bloc debranşate de la încălzire este de 98, în condiţiile în care maximul atins în această toamnă a fost de 145 de scări de bloc debranşate. Problema e că dacă la o parte din locatari s-au văzut eforturile de a achita din datorii, pentru a fi rebranşaţi, la multe asociaţii nu s-a înregistrat nici un progres cu încasările”.
În câteva cazuri, locatarii au fost cei care au solicitat să nu li se dea drumul la căldură, pentru a face economii.
Nici apa caldă nu ajunge la toţi consumatorii racordaţi la sistemul centralizat.
În prezent, locatarii a 92 de scări de bloc (aproximativ 1.300 de familii) nu beneficiază de apă caldă de la Termica, din cauza datoriilor.
„15 scări de bloc sunt debranşate de la apă caldă la cererea locatarilor, deoarece, odată cu scăderea numărului consumatorilor din scară, în urma debranşării celor care au trecut la un alt sistem de încălzire, apa caldă ajungea la ei tot mai greu”, a precizat directorul societăţii de termoficare.
Încasări foarte slabe
Problemele cu datornicii sunt vizibile şi la nivelul foarte scăzut al încasărilor Termica într-o perioadă când furnizează căldură.
Astfel, pentru luna octombrie, încasările Termica sunt de numai 1,3 milioane de lei (13 miliarde de lei vechi), sumă care nu acoperă nici măcar costul gazului metan ars pentru producerea apei calde şi căldurii, fără a mai lua în calcul energia electrică necesară, apa pompată în sistem, ori alte costuri materiale şi salariale de funcţionare.