Municipiul Suceava va beneficia de unul din cele mai moderne sisteme de colectare selectivă a deşeurilor, printr-un program pilot, care va fi implementat în primăvară de către firma de salubrizare Rosal.
În urma discuţiilor purtate de viceprimarul Gavril Vîrvara cu conducerea firmei Rosal Suceava, firma de salubrizare a fost de acord să realizeze, pe cheltuială proprie, patru sisteme subterane de colectare a deşeurilor.
„Un asemenea sistem va fi amplasat în Obcini, altul în Zamca, unul în cartierul George Enescu şi altul în Burdujeni. În funcţie de eficienţa acestui sistem în aceste cartiere, programul va continua la nivelul întregului oraş”, a declarat Gavril Vîrvara, care consideră că renunţarea la actualul sistem de colectare a deşeurilor, cu containere aflate la suprafaţă, în care scormonesc zilnic sute de căutători de gunoaie şi sute de câini vagabonzi, ar avea numeroase avantaje.
„Amplasarea containerelor în subteran aduce un design nou în peisajul urban al municipiului şi se elimină poluarea mediului, prezenţa şi proliferarea rozătoarelor, mirosul deşeurilor, dar nu în ultimul rând, împrăștierea acestora pe toate spaţiile din jur, de către animale şi oameni”, a explicat viceprimarul Gavril Vîrvara, responsabil cu problema salubrizării municipiului reşedinţă de judeţ.
La suprafaţă vor fi doar dispozitivele în care se aruncă gunoiul, în vreme ce deşeurile ajung în containere securizate, la care au acces doar angajaţii Rosal, cu ajutorul unor dispozitive speciale, care aduc containerele încărcate la suprafaţă, pentru a fi golite.
Unul din avantajele noului sistem îl reprezintă senzorii integraţi în subteran, care monitorizează gradul de încărcare al containerelor, astfel încât maşina de ridicat gunoiul nu trebuie să facă o mulţime de drumuri doar pentru ca cei ajunşi acolo să constate că nu au ce ridica.
Pe lângă economiile la carburanţi, sistemul subteran de colectare a deşeurilor este ferit şi de o serie de incidente cu care firma de salubrizare se confruntă destul de des, precum incendierea containerelor sau vandalizarea acestora, prin diverse metode.
Directorul Rosal Suceava, Adrian Niculescu, a precizat că asemenea sisteme au fost implementate până acum doar la Ploieşti şi în Bucureşti, în sectorul 3, iar în municipiul Suceava s-ar putea amenaja peste 60 de astfel de puncte de colectare a deşeurilor, care vor rezolva problema câinilor vagabonzi care se adună în zonă pentru a se hrăni cu resturi menajere, cât şi cea a căruţelor celor care vin să caute prin gunoaie.
( 5 nov 2013, 13:49:58