Fostul şef al Gărzii Financiare Suceava, Ionuţ Vartic, nu a reuşit să treacă de interviul susţinut săptămâna trecută pentru unul dintre cele 60 de posturi vacante în noua Direcţie Regională Antifraudă Fiscală Suceava. Ionuţ Vartic candidase pentru un post de grad profesional superior din cadrul unui serviciu de control antifraudă. Vartic trecuse de proba scrisă organizată pentru ocuparea acestui post, însă la interviul pe care l-a susţinut la Bucureşti în cursul săptămânii trecute a fost declarat respins. În aceste condiţii, fostul şef al Gărzii Financiare Suceava rămâne practic şomer, în condiţiile în care instituţia pe carte a condus-o în ultimii opt ani a fost desfiinţată începând cu data de 1 noiembrie 2013.
La ultima probă a concursului organizat pentru posturile vacante din cadrul Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală Suceava, cea a interviului, au concurat 150 de persoane.
Potrivit prevederilor legale în baza cărora s-a decis înființarea Direcţiilor Regionale Antifraudă Fiscală, instituţia din Suceava ar urma să aibă zece servicii de control antifraudă şi un serviciu de sinteză şi raportări. Momentan, la concursul care s-a încheiat au fost scoase la concurs 60 de posturi din cadrul a şapte servicii de control antifraudă şi din serviciul sinteză şi raportări. Toate cele 60 de posturi au fost ocupate în urma concursului. Pe lângă aceste posturi, în urma examinărilor au fost ocupate zece posturi din cadrul Direcţiei de Combatere a Fraudelor, acestea fiind în subordinea directă a Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, dar repartizate instituţiei din Suceava.
Direcţia Regională Antifraudă Fiscală Suceava este condusă în momentul de faţă de către unul dintre foşii comisarii al Gărzii Financiare centrale, Cosmin Georgescu, care ocupă cu titlu interimar această funcţie. Teoretic, toţi cei care au reuşit să treacă de concursul pentru ocuparea posturilor disponibile în cadrul Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală ar trebui să se prezinte deja la muncă, însă în momentul de faţă nu se cunoaște unde va fi sediul acestei noi instituţii. Cea mai probabilă locaţie ar fi în Şcheia, în clădirea în care a funcţionat Direcţia Judeţeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale.
Mai trebuie spus că noii inspectori antifraudă, cu excepţia celor din cadrul Direcţiei de combatere a fraudelor, vor avea ca atribuţii realizarea de operaţiuni de control curent şi tematic, iar la orice acţiuni vor participa minim doi inspectori. De asemenea, inspectorii antifraudă vor purta în timpul serviciului uniformă, însemne distinctive, ecusoane, şi, după caz, armament şi alte mijloace tehnice utilizate ca mijloc individual de apărare, protecţie şi comunicare. În baza Hotărârii de Guvern pentru organizarea ANAF, fiecare inspector antifraudă va primi câte un pistol cu un încărcător, dar şi câte un spray paralizant.
( 4 nov 2013, 13:12:24