Noul secretar al Primăriei Rădăuţi, Adrian Şcheul, a fost numit în funcţie fără a se respecta legislaţia în vigoare. Cel puţin aceasta este concluzia la care au ajuns reprezentanții Prefecturii Suceava după ce au analizat actele de detaşare ale noul secretar de la Horodnicu de Sus la Rădăuţi.
„Potrivit legislaţiei, printre actele de la dosar erau necesare aprobări de la cele două primării, care sunt în regulă, dar şi un aviz de la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, ceea ce nu există. Din punctul nostru de vedere, această detaşare nu s-a făcut cu respectarea tuturor paşilor legali”, a explicat prefectul de Suceava, Florin Sinescu.
De cealaltă parte, Adrian Şcheul a opinat că pentru detaşare nu este nevoie de avizul ANFP, dar pentru că reprezentanţii Prefecturii Suceava au o altă părere s-a cerut un punct de vedere de la Bucureşti.
„Situaţia este uşor ambiguă, motiv pentru care am solicitat un răspuns scris de la Agenția Națională a Funcționarilor Publici, care până la această oră (n.a. - vineri, ora 14.00) nu a venit. Abia după ce vom primi acest răspuns vom vedea ce se întâmplă mai departe”, a declarat Adrian Şcheul.
În cazul în care se dovedește că detașarea lui Adrian Şcheul în funcţia de secretar al Primăriei Rădăuţi este nelegală, atunci şi toate actele semnate de acesta vor fi lovite de nulitate.
În ceea ce priveşte ultimele şedinţe de Consiliu Local de la Rădăuţi, ambele vor avea aceeași soartă. Şi asta pentru că, chiar dacă secretarul nu este obligat să contrasemneze Hotărârile de Consiliu Local, convocările au fost efectuate de Adrian Şcheul, aspect care contravine legii.
Scandalul legat de numirea noului secretar al Primăriei Rădăuţi a izbucnit în şedinţa de joi, 31 octombrie, când o serie de consilieri locali au ridicat această problemă. Chiar dacă au fost cerute lămuriri suplimentare, subiectul a rămas în coadă de peşte, iar acum totul se va lămuri odată cu răspunsul pe care ANFP îl va trimite la Suceava.
( 2 nov 2013, 23:49:04
ART. 89
(1) Detaşarea se dispune în interesul autorităţii sau instituţiei publice în care urmează să îşi desfăşoare activitatea funcţionarul public, pentru o perioadă de cel mult 6 luni. În cursul unui an calendaristic un funcţionar public poate fi detaşat mai mult de 6 luni numai cu acordul său scris.
(2) Detaşarea se poate dispune dacă pregătirea profesională a funcţionarului public corespunde atribuţiilor şi responsabilităţilor funcţiei publice, cu respectarea categoriei, clasei şi gradului profesional al funcţionarului public. Detaşarea se poate dispune şi pe o funcţie publică de conducere, cu aplicarea dispoziţiilor art. 92 alin. (2), dacă funcţionarul public îndeplineşte condiţiile de studii şi vechime în specialitatea studiilor şi dacă nu există în cadrul autorităţii sau instituţiei publice funcţionari publici care să exercite cu caracter temporar funcţia publică. Funcţionarul public poate fi detaşat pe o funcţie publică inferioară, numai cu acordul său scris.
Art.92 alin. (2) Dacă funcţia publică este vacantă, măsura se dispune de către persoana care are competenţa numirii în funcţia publică, pe o perioadă de maximum 6 luni într-un an calendaristic, cu avizul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici.
Ei...si-acum sa ne spuna fantasticii astia...in primaria municipiului Radauti, nu exista nici un functionar public care sa detina studii superioare, juridice sau administrative, de trebuiau sa-l aduca pe tristul asta de la horodnic de sus, sau e o combinatie la mijloc? ghici ciuperca...