Grefiera de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, cercetată pentru că şi-ar fi oferit sprijinul unui fost poliţist de frontieră, în vederea rezolvării favorabile a unui dosar penal, a scăpat cu o amendă administrativă. Gabriela Bodnar, cunoscută şi sub denumirea de „combinatoarea”, a primit o amendă de 400 de lei, dar procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava au decis să sesizeze şi Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava pentru a iniţia procedurile de cercetare disciplinară. Interesant este că grefiera a fost cercetată pentru trafic de influenţă, dar a primit amendă administrativă pentru că „a uitat” să-şi declare împrumuturi de peste 5.000 de euro.
Plângerea împotriva Gabrielei Bodnar a fost depusă pe 13 iunie 2013, la Direcţia Generală Anticorupţie Suceava, de către un fost poliţist de frontieră, Florin Dan Macovei.
În sesizare, acesta spune că grefiera „i-ar fi pretins şi primit suma de 1.000 euro şi alte foloase, susţinând ca va interveni pe lângă procurorul de caz pentru a-l determina pe acesta să nu propună arestarea preventivă a denunţătorului, dar şi restituirea autoturismului indisponibilizat şi care a fost folosit în desfăşurarea activităţii infracţionale”.
Ca probe au fost depuse şi o serie de înregistrări dintre cei doi, dar nu foarte concludente. Ulterior, Gabriela Bodnar a refuzat să se mai întâlnească cu Florin Dan Macovei, astfel încât infracţiunea de trafic de influenţă nu a putut fi dovedită.
În final, ex-poliţistul Florin Dan Macovei a şi fost trimis în judecată, iar magistraţii de la Judecătoria Rădăuţi i-au aplicat o condamnare de şase luni cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei. În acelaşi dosar, judecătorii au dispus confiscarea a 736 de pachete de ţigarete Jin Ling şi şase pachete de ţigarete Winston Light, toate de contrabandă.
„Cu toate că sunt probe din care rezultă că învinuita Bodnar Gabriela – funcţionar public în accepțiunea Codului penal - s-a implicat în demersul judiciar al petentului Macovei Florin Dan, nu sunt probe concrete care să susţină că implicarea sa a vizat şi promisiunea, în schimbul unor foloase materiale, de exercitare a vreunei influenţe faţă de procurorul de caz, pentru ca acesta să nu respecte procedurile judiciare, în sensul de a nu solicita instanţei arestarea preventivă a petentului, trimiterea în judecată sau confiscarea bunurilor folosite în activitatea infracţională, astfel că sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă se impune scoaterea de sub urmărire penală a învinuitei, în cauză fiind incidente prev. art. 10 lit. b, întrucât răspunderea acesteia este de natură disciplinară, întrucât a încălcat prevederile Statutului personalului auxiliar de specialitate din justiţie şi Codului deontologic al acestuia”, se arată în ordonanţa procurorilor suceveni.
Împrumuturi băneşti ascunse de soţ, de socri şi de autorităţi
Totuşi, pe parcursul cercetării penale au rezultat alte încălcări ale legii de către grefiera Gabriela Bodnar. În baza propriilor declaraţii, procurorii au ajuns la concluzia că în perioada 2008-2012 grefiera a încheiat mai multe împrumuturi de bani, care depăşesc suma de 5.000 de euro, dar care nu au fost menţionate în declaraţiile de avere depuse. Pentru infracţiunea de fals în declaraţii a fost începută urmărirea penală, dar pentru că gravitatea acesteia nu este ridicată, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au decis că este suficientă aplicarea unei amenzi administrative în valoare de 400 de lei.
Gabriela Bodnar a recunoscut aceste împrumuturi şi a motivat în felul următor absenţa lor din declaraţiile de avere: „Pentru a nu afla membrii familiei mele şi nici colegii de serviciu, nu am trecut în declarațiile de avere împrumuturile de la persoanele fizice, care aşa cum am precizat, în prezent le estimez la 30.000 euro. Deşi ştiam că împrumuturile de peste 5.000 euro trebuie trecute în declaraţia de avere, din motive personale pe care le-am expus mai sus, nu am făcut aceste menţiuni. De circa 4 ani nu vorbesc cu socrii mei, deşi locuim în aceeaşi curte, am o relaţie sensibilă cu soţul meu şi toate aceste probleme au fost generate de împrumuturile pe care eu le-am contractat începând cu anul 2008”.
Pentru toate aceste fapte, Gabriela Bodnar va fi cercetată disciplinar de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava, care poate lua o măsură plecând de la mustrare şi până la desfacerea contractului de muncă.
( 2 nov 2013, 13:50:02
Cică erea odată o baborniță.
Acum nu era ea chiar așa de cotoroanță încât să semene c-o vrăjitoare călare pe măturoi, cu pălărie țuguietă-n cap și un neg mare pe nas.
Iea era așa mai mult o matușcă, încă în deplinătatea facultăților mintale și fiziologice.
Amu ce-i drept că matușca era de stare civilă un fel de black widow, da’ astă creionare nu vra să steie sub stigmatul horror, adicătelea iea ronțăia barbații pe felia de pâne, câte trei pe zi și unul la nămiezi. Nu! Matușca făcea parte din biotopul pinguinilor ș-a vulturilor imperiali, adică dintr-ăia monogami pe viață, și pățise blestemăția sorții ca pe omul iia să-l rădice Domnul Zeu la ceriuri cu o țâră de anticipație față de scrisa ornicului kharmic.
Așa că matușca nu ș-o mai cătat pe fața pâmântuțului alt soul-mate, fiindcă la înțălepciunea vârstei ei mature deslușise evidența indubitabilă a aforismului po ☭ r precum că „Toți bărbații e porci!”
(despre ce naiba vorbeam?
A, da! despre matușca epică!)
Matușca era de felul ei mai besericoasă, care țâne la poruncile cele din Scripturi mai ceva ca la ocii din cap. Printre porunci înțalegându-se și aceea de a se uni cu barbat-su și de a deveni totuna. Așa că matușca avea în bătătură și niște prichindei de vârstă preșcolară și școlară**. La care, evident, că trebuia să le asigure condițiile de creștere îngrijire și educare corespunzătoare.
Da matușca nu prea era încadrată în ogorul muncii. Nu că n-ar fi vrut ie sau că n-ar fi avut în dotare diplome frumos colorate. Nu! Matușca era bacalaureată la unul dintre cele mai țâfliș licee din gubernia Bokowinei de Gios, bașca licența în litere, cifre și meșteșug al comunicării la Usievie.