Scene de „Cascadorii râsului”, aşa a fost etichetată şedinţa ordinară de ieri a Consiliului Local al municipiului Rădăuţi, de către un localnic care a urmărit întrunirea deliberativului la televizor. Şedinţa a debutat puţin după ora 12.00, cu o întrebare, adresată de un consilier USL, secretarului municipiului, Adrian Şcheul, mai precis, dacă noul secretar a obţinut avizul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP) pentru ocuparea acestei funcţii, în condiţiile în care a fost detaşat pentru o perioadă de şase luni de la Primăria Horodnicu de Sus. Primarul Olărean a afirmat că acest aviz nu este necesar că Şcheul îndeplinește condițiile pentru ocuparea postului, afirmație întărită de şeful serviciului personal, Elena Mitric, care a arătat că a purtat o discuţie telefonică cu un funcționar de la ANFP şi acesta i-ar fi spus că nu este necesar avizul Agenţiei. După aproximativ o oră de dispute verbale, dispute care s-au purtat într-un ton mai apropiat de mahala decât de Consiliu Local, în jurul orei 13.00, a început şedinţa, cu promisiunea că va fi luată legătura cu ANFP şi aceasta va confirma, sau nu, până la finalul şedinţei, situația secretarului de la primăria rădăuţeană. La ora 16.00, consilierii USL s-au interesat de soarta solicitării, însă au avut surpriza să afle că aceasta nici măcar nu fusese trimisă la Bucureşti. „Hotărârile sunt valabile şi fără semnătura secretarului. Am decis să nu contrasemnez până va sosi răspunsul de la ANFP”, a afirmat Adrian Şcheul, iar primarul Olărean i-a asigurat pe consilieri că în cursul zilei de vineri la primăria rădăuţeană va ajunge răspunsul de la ANFP.
Andronachi: Şedinţa de astăzi este nulă, pentru că domnul secretar nu are avizul ANFP
De partea cealaltă, consilierul UNPR Traian Andronachi a arătat că şedinţa este lovită de nulitate şi că noul secretar este în ilegalitate. „Articolul 92, alineatul 1, din Legea 188/1999, cu completările şi modificările de rigoare, spune că exercitarea cu caracter temporar a unei funcţii publice de conducere vacante, sau temporar vacante, se realizează prin promovarea temporară a unui funcţionar public. La alineatul 2 se arată că măsura prevăzută la alineatul 1 se dispune de către persoana care are competenţa numirii în funcţia publică pe o perioadă de maxim şase luni dintr-un an calendaristic, cu avizul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici. Acest lucru i l-am solicitat secretarului actual, însă acest aviz nu există. Aşa că şedinţa de astăzi este nulă, pentru că domnul secretar nu are avizul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici”, a precizat Andronachi.
( 1 nov 2013, 13:13:01
Prevederile legale expuse se refera la promovarea unui functionar public pe o functie de conducere temporar vacanta, insa Scheul este functionar public de conducere, ca secretar al comunei Horodnic de Sus, deci nu poate fi promovat pe aceeasi functie publica pe care o ocupa. Legea nu face precizare daca trebuiesc indeplinite conditii speciale pentru a ocupa o functie publica de conducere de secretar uat fie ca este de comuna, oras sau municipiu cu exceptia vechimii in specialitatea studiilor. pentru detasare pe functie similara de acelasi categorie, clasa si grad profesional nu este necesar de avizul ANFP fiind de ajuns acordul celor doua institutii publice de la care se detaseaza secretarul uat si la care urmeaza sa fie detasat secretarul uat.
Domul avocat mai cititi legile si dupa aceea vorbiti ca altfel va faceti de ras.